Hlavní obsah

Co Prima k Bradymu nepustila, pustí dnes, ale bez úvodu. Kraus reaguje

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Shromáždění osobností proti aféře Brady v Show Jana Krause (video: Janek Rubeš).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Televize oznámila, že nevysílanou show nabídne o den později. Jan Kraus odpověděl videem

Článek

Do příběhu neodvysílané talk show Jana Krause s Jiřím Bradym či ministrem kultury Danielem Hermanem, tedy aktéry sporu o státní vyznamenání, po dni mlčení vstoupila konečně i TV Prima.

Vedení televize, pro kterou je Krausův pořad jedním z hlavních taháků, v prohlášení odmítlo, že by pořad zadrželo kvůli cenzuře. Talk show prý odvysílá ve čtvrtek. "Televize Prima by ráda odvysílala celý pořad tak, jak byl natočen. Podléhá však přísné zákonné regulaci televizního vysílání. Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena RRTV jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti," stojí v prohlášení.

Televize se v něm vyhýbá jasnému vyjádření, zda tedy - ze svého pohledu "problematické pasáže" - z pořadu odstraní. Navádí k tomu však další pasáž: "Věříme, že na www.showjanakrause.cz bude pořad zpřístupněn v původní podobě. Upozorňujeme však, že umístění plné verze na internet je zcela v režii produkce Show Jana Krause a ani nám tedy není známé, proč se tak již nestalo včera, a to i přesto, že jsme diváky na tuto možnost upozorňovali."

Podle informací Seznam Zprávy však dohoda mezi Primou a Krausem neumožňuje, aby se pořad objevil na internetu dříve, než bude vysílán v klasické televizi.

Co se ve středu stalo

Podle oficiálních promo materiálů televize Prima měl hlavní tahák jejího středečního večerního programu být netradiční: „Dnešní večer zahájí poněkud překvapivě celá plejáda osobností, které pronesou svá stručná osobní přání ke svátku Dne vzniku Československé republiky 28. října, a uvedou tak další, hned dva vzácné hosty – kanadského podnikatele českého původu, který měl být letos z rukou prezidenta oceněn Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, Jiřího Bradyho a jeho synovce a shodou okolností také českého ministra kultury, Daniela Hermana, jenž je známý svým vstřícným postojem k tibetskému dalajlamovi, se kterým se nedávno také setkal v Praze."

Nakonec to překvapení bylo, avšak poněkud jiné, než bylo zamýšleno - zaskočilo diváky i samotné tvůrce. Prima totiž pořad neodvysílala, místo něj spěšnými titulky oznámila, že hraje reprízu, protože „autoři novou show nedodali včas".

To tvůrci Krausova pořadu pro Seznam Zprávy již během středečního večera popřeli (původní reakce najdete v této zprávě).

Proč tedy diváci pořad neviděli? Přinášíme první hrubé obrázky, co se v divadle Archa při přípravě mimořádného dílu ve skutečnosti odehrávalo. Spíše než „oslava státního svátku" to byl tichý i mluvený protest proti politice prezidenta Miloše Zemana a postupu Hradu při (ne)udělení vyznamenání válečnému vězni Jiřímu Bradymu.

Zákulisí Show Jana Krause

Právě Brady měl být hlavním Krausovým hostem. Avšak ještě než rozhovor s ním začal, na pódiu divadla vystoupilo několik desítek lidí z různých sfér veřejného života, aby se vymezili proti politice prezidenta Zemana a zkritizovali jeho chování.

Zákulisí Show Jana Krause

Od tvůrců pořadu to byl dopředu plán. Redakce Seznam Zprávy má k dispozici rovněž SMS zprávu, kterou před jeho přípravou rozeslali vybraným osobnostem. Citujeme v neupravené podobě:

„Dobry den! Zdravim z Show Jana Krause! Dnes na zacatku nataceni děláme jakysi happening na výraz toho, ze nesouhlasíme s tim, co se děje na Hrade, chceme podpořit demonstraci 28.10. a především vyjádřit podporu panu Bradymu a Hermanovi, kteří jsou našimi dnesnimu hosty. Pozvali jsme cca 15-20 osobnosti, ktere s Honzou stručně proberou, jak to vnímají... V jedné, dvou větách každy... Sejdeme se v 18.45 divadlo Archa. Zacatek 19.30, konec cca 19.45. Srdecne zveme."

Zákulisí Show Jana Krause

Podle očitých svědků, kteří byli při natáčení, byl právě „protizemanovský protest" hlavním motivem večera, přičemž již v divadle se někteří aktéři bavili o tom, zda vůbec takový pořad bude Prima vysílat.

Zákulisí Show Jana Krause

Zpěvačka Anna K, která byla jednou z účastnic natáčení neodvysílaného pořadu, ve středu v noci na svém facebookovém profilu napsala: „TV Prima právě neodvysílala Show Jana Krause. Společně s dalšími osobnostmi i s mojí kapelou jsme se v úvodu dílu vyjádřili k pátečnímu státnímu svátku a udělování státních vyznamenání a podpořili jsme pana Jiřího Bradyho a Daniela Hermana, kteří byli se mnou hostem pořadu. Máme obavu, že v médiích ubývá prostoru, kde se lze svobodně vyjádřit. Mrazí nás z toho."

Jak to vypadalo z pódia

Reklama

Doporučované