Hlavní obsah

Co se změní? PES jde zpátky do čtyřky, ale s výjimkami

Foto: Shutterstock.com

Zhoršená epidemická situace si podle ministrů žádá zpřísnění opatření. Například zavření restaurací.

Reklama

Vláda bude v pondělí jednat o návratu k přísnějším protiepidemickým opatřením. Stále chce postupovat podle systému PES, na stole má ale zavedení hned několika výjimek.

Článek

Vláda se k řešení epidemické situace vrací nedlouho po rozvolnění opatření – rizikové skóre ale už týden zůstává ve čtvrtém stupni rizika, který je vymezen 61 až 75 body. A ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce čísla srovnat s pravidly.

Už v pátek nicméně ministr připustil, že se některá opatření mohou nastavit jinak, než říkala původní tabulka protiepidemického systému PES.

Přinášíme přehled několika hlavních oblastí, které by se mohly příští týden změnit.

Restaurace a hotely

S přechodem na vyšší stupeň PES mohou být znovu uzavřeny hotely i restaurace. Podle ministra Blatného jsou místem, kde se lidé setkávají ve vyšších počtech, jsou tam desítky minut, konzumují jídlo nebo pijí alkohol. Důvody jsou tak podle ministra epidemiologické, protože v prostorách nejde nosit roušky a chovat se zcela zodpovědně.

Ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v neděli upozornil, že jsou restaurace zavřené také v dalších evropských státech a širší občanské neposlušnosti se v Česku neobává. „Faktem je – a je to prokázáno na americké studii CDC – že skutečně v těch restauracích je riziko (nákazy) o něco vyšší (než v obchodech),“ dodal.

Restaurace by nadále měly mít možnost vydávat objednávky před výdejová okénka.

Obchody a služby

Obchody by měly podle Blatného zůstat i ve čtvrtém stupni otevřené všechny s omezením počtu lidí na provozní ploše. Obchody přitom zůstanou otevřené bez ohledu na prodávané zboží. Otazník vidí nad službami, jako jsou kadeřnictví nebo fitness centra. Podle informací Seznam Zpráv budou ministři jednat o jejich uzavření, ale ministr Blatný tyto informace nepotvrdil.

„Omezení obchodů nebude dáno sortimentem, ale bude dáno pouze množstvím osob na metry čtvereční,“ řekl v pátek Blatný. Chce tak zohlednit požadavek poslanců, kteří kritizovali, že malé obchody byly znevýhodněny proti velkým supermarketům. Prodejny by podle pravidel PES měly hlídat, aby počet zákazníků nepřesáhl jednoho na 15 metrů čtverečních.

Shromažďování lidí

Se zpřísněním opatření se může vrátit také noční zákaz vycházení mezi 23:00 a 5:00 a omezení setkávání osob nejvýše na šest uvnitř a dvacet venku.

Tato regulace by mohla znatelně dopadnout na vánoční a novoroční oslavy.

Ministr Blatný uvedl, že s žádnou výjimkou pro Vánoce či Silvestr nepočítá. „Myslím, že bychom se stavěli proti vlastnímu nařízení, o čemž jsem mluvil na tiskovce. Naší snahou je, abychom všichni zabránili dalšímu přenosu onemocnění, ne abychom to akcelerovali,“ uvedl v pátek pro ČTK.

Školy a volný čas

Ve školách by měla podle matice opatření pokračovat prezenční výuka žáků prvního stupně a střídavá výuka druhého stupně. Střední a vysoké školy budou s výjimkami učit na dálku. Už ve čtvrtek ministr řekl, že vláda zváží prodloužení vánočních prázdnin, začaly by už 19. prosince. O tomtéž mluvil v neděli i premiér Andrej Babiš.

Pokud by vláda ohledně dalších opatření postupovala podle dosud užívané matice pravidel, znamenalo by to také opětovné uzavření vnitřních sportovišť, ale i muzeí, hradů, zámků, galerií nebo památek. Knihovny by vydávaly knihy přes okénko.

Odkdy to bude platit?

Ministr Havlíček v neděli uvedl, že chce navrhnout, aby k případnému zavedení nových pravidel došlo s několikadenním zpožděním, ideálně až koncem týdne.

Například šéf ČSSD Jan Hamáček ale s opatřeními čekat nechce – na zhoršení indexu rizika je podle něj třeba reagovat rychle.

„Pokud to chytne exponenciálu, tak máme v lednu obrovský problém,“ uvedl Hamáček v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Na dotaz, zda by opatření mohla platit od středy, reagoval slovy: maximálně od středy.

Podle nepotvrzených informací Seznam Zpráv chtěl ministr Blatný navrhnout vládě, aby zpřísnění nastalo už od úterý. Blatný to ale popřel. O úterním termínu nicméně mluvil jako o vhodném například také poradce premiéra Babiše a Blatného předchůdce Roman Prymula, uvedly Novinky.cz.

Zvýší se kompenzace?

Ministr Blatný se v pátek nechal slyšet, že pro zavřené provozovny, především restaurace, bude chtít nové kompenzace. Jednal o tom prý s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) i ministrem průmyslu a obchodu Havlíčkem. „Budu velmi žádat, aby se pro ně našel lepší systém kompenzací,“ uvedl Blatný.

O kompenzacích pro gastronomické a ubytovací podniky měl Havlíček ještě v neděli jednat s prezidentem Asociace hotelů a restaurací ČR Václavem Stárkem. Připraveno je podle ministra několik variant řešení podpory.

V případě ubytovacích zařízení by mohl být použit stejný model jako na jaře, kdy by jim stát kompenzoval každý den uzavření. Pro podnikatele případné uzavření z hlediska náhrad nebude podle Havlíčka jen negativní.

Reklama

Související témata:

Doporučované