Hlavní obsah

Covidová pieta. Internetový „morový sloup“ uctí památku obětí koronaviru

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé mají možnost zasílat příběhy blízkých zesnulých na nově spuštěný internetový památník. Za projektem stojí iniciativa Sníh sdružující vědce a odborníky za účelem boje s pandemií covid-19.

Článek

„Turista, horolezec, skvělý chlap. V 70 letech vyšel na Kilimandžáro, o 4 roky později mu covid během 13 dní zničil plíce. Chybíš nám, tati,“ píše se v jednom z příběhů, které jsou zveřejněny na novém e-památníku věnovaném obětem pandemie.

Web, který vznikl jako připomínka zemřelých nakažených, funguje jako vývěska příběhů a vzpomínek pozůstalých. Znázorňuje počet zemřelých za každý den od první oběti covidu, kterou Česko zaznamenalo koncem března loňského roku.

„Počet zemřelých je samozřejmě obrovský, ale počet pozůstalých po nich je daleko větší číslo. Třeba trojnásobně, takže tu je 100 000 lidí, kteří to prožívají a truchlí. Právě těm jsme chtěli dát prostor,“ uvedl pro Seznam Zprávy člen iniciativy, psychoterapeut a hudebník Jan Eret, který je autorem původní myšlenky projektu.

Příběhy lze zasílat prostřednictvím formuláře přímo na samotném webu nebo prostřednictvím e-mailu.

Na webu je momentálně k přečtení zhruba 30 lidských příběhů. Tyto příběhy iniciativě Sníh posílali lidé v reakci na výzvu na sociálních sítích vědce Jaroslava Flegra, který v souvislosti s pandemickou situací dlouhodobě veřejně vystupuje.

„Desítky tisíc obětí nejsou jen údaj. Každá oběť žila svůj jedinečný příběh, který pandemie náhle ukončila. Nyní je na nás, abychom nesli jejich památku jako připomínku lidské křehkosti a zranitelnosti. Zůstávají součástí nás všech, kteří odmítáme lhostejnost a víme, že bez soucitu a ochoty navzájem se podepřít ve smutku by život byl nesnesitelně chudý,“ stojí v úvodním textu památníku.

Podobný projekt koncem března k výročí první oběti covidu-19 zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii, když dlažbu Staroměstského náměstí pokreslil 25 000 kříži symbolizujícími zemřelé. Projekty spolu však nijak nesouvisí. Podle slov Jana Ereta vymýšlela iniciativa způsob, jak připomenout oběti pandemie, už několik měsíců.

„Důležité je, že to není politická věc. Nechceme se tímto způsobem napínat žádným směrem. Jde vyloženě jen o tu pietu a truchlení,“ dodává Eret.

„Nákupčí. Nejmladší z první generace úžasné party kamarádů, která se už pět desetiletí spolu s potomky schází nejen v rodném Brně, ale i na různých místech naší země. Přežije ve vzpomínkách manželky, synů i přátel,“ stojí v dalším ze vzkazů.

Podle iniciativy má být e-památník „prvním krokem v úsilí o trvalejší připomenutí památky obětí pandemie, které by mělo najít své místo ve veřejném prostoru po vzoru staletých morových sloupů“. Iniciativa Sníh v rámci tohoto úsilí spolupracuje s výzvou Minuta ticha.

Od začátku pandemie už v Česku zemřelo přes 27 000 nakažených covidem-19.

Reklama

Doporučované