Hlavní obsah
Online

Covidu v Česku podlehlo už přes 27 tisíc lidí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Laboratoře v neděli odhalily 1911 nově nakažených. Je to zhruba o 170 více než předchozí neděli. Počet obětí přesáhl 27 000. Reprodukční číslo R po několikadenním klesání opět mírně vzrostlo na hodnotu 0,8. Všechna čísla najdete ZDE.

- Svět: Pfizer zastavil dodávky do Izraele, za část vakcín nedostal ještě zaplaceno.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Malá pouť do Mekky bude od půli dubna umožněna jen očkovaným

    Saúdská Arábie umožní vykonat takzvanou malou pouť do Mekky pouze věřícím, kteří byli očkováni proti covidu-19 nebo mají v těle protilátky po prodělané nemoci. Podle agentury AFP to dnes oznámily saúdskoarabské úřady. Nařízení vejde v platnost o muslimském postním měsíci ramadánu, který letos začíná 13. dubna.

  • Prymula bude radit Agelu miliardáře Tomáše Chrenka

    Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula se stal externím konzultantem skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Uvedla to dnes Česká televize, které skupina Agel potvrdila, že s Prymulou spolupracuje. Součástí Agelu je firma Avenier, která v Česku distribuuje vakcíny firmy Moderna a vyhrála i výběrové řízení na distribuci očkovacích látek od firmy Johnson & Johnson. Prymula televizi řekl, že nebude komentovat své soukromé aktivity.

    Český rozhlas v neděli uvedl s odvoláním na ruské zdroje, že firma Avenier by v Česku mohla řešit případnou distribuci dosud neschválené vakcíny Sputnik V. O technické specifikaci vakcíny jednala i česká ambasáda v Moskvě. Zástupce společnosti Avenier Martin Nesrsta to ale popřel.

  • Babiš: Návrat do škol je na velkou diskuzi

    Premiér Andrej Babiš (ANO) zveřejnil na Facebooku obsáhlý status, v němž si klade mnoho otázek ohledně návratu dětí do škol. Nepřímo obviňuje Ministerstvo školství pod vedením Roberta Plagy (za ANO), že nereaguje na podněty ze školského terénu. „Kvůli chystanému návratu dětí do škol jsem od vás dostal spoustu mailů, esemesek a dopisů, a s některými z vás jsem si i telefonoval. Řada z vás si stěžuje, že se s vámi nikdo jiný nebaví a že vaše otázky zůstávají nezodpovězeny,“ píše premiér.

    Většinu příspěvku pak věnuje otázkám, proč se do škol nemají vracet nejdříve nejmladší děti, proč se mají do školek vrátit jenom předškoláci, jaký smysl má rotace žáků na prvním stupni a dalším.

    „Jak vidíte, je to na velkou diskuzi,“ všímá si týden před plánovaným otevřením škol předseda české vlády a svůj vzkaz čtenářům uzavírá před úterním jednáním slovy: „Díky za podněty. Budu se ptát za vás.“

  • Hasiči v úterý rozvezou testy do škol

    Hasiči budou v úterý ráno nakládat a rozvážet do krajů čtyři miliony antigenních testů určených pro školy. Ze čtyř skladů Správy státních hmotných rezerv je přepraví do krajských distribučních center. Od 12. dubna by se do škol měly vrátit děti z prvního stupně základních škol.

    Testy jsou určeny pro pedagogické pracovníky, nepedagogické zaměstnance, děti, žáky a studenty, u kterých je předpoklad, že by se účastnili prezenčního vzdělávání. Jde o 2 574 450 testů Lepu a 1,5 milionu testů Singclean.

  • 800 milionů dětí se stále plně nevrátilo do škol. Výuku vystřídala i práce

    Podle organizace UNICEF se do školních lavic stále plně nevrátilo 800 milionů dětí. V ohrožení není jen jejich psychika; někde učebnice vystřídala tvrdá práce, mnozí žáci se už do škol po pandemii nemusejí vrátit.

  • Indická firma vyrobí 100 milionů dávek vakcíny Sputnik V ročně

    Ruský fond přímých investic se dohodl s další indickou firmou na výrobě ruské vakcíny proti nemoci covid-19 Sputnik V. Indická společnost Panacea Biotec slíbila, že ročně vyrobí 100 milionů dávek. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Kdy indická firma s produkcí začne, zatím není známo.

  • Německo zařadilo Nizozemsko na seznam vysoce rizikových zemí

    Německo zařadilo Nizozemsko mezi epidemicky vysoce rizikové oblasti kvůli vysoké míře covidové nákazy. Na tomto seznamu tak od úterý bude 13 zemí Evropské unie. I cestující z Nizozemska se budou muset od úterý na nizozemsko-německé hranici prokázat negativním testem na koronavirus, oznámil dnes Institut Roberta Kocha. Povinnost desetidenní karantény s možností se z ní vysvobodit po pěti dnech druhým testem na koronavirus zůstává zachována. Výjimky platí pro pendlery, uvedla agentura DPA.

  • V Německu za den přibylo 8497 nakažených koronavirem, méně než před týdnem

    V Německu za poslední den přibylo 8497 nových případů nákazy koronavirem a 50 úmrtí pacientů s covidem-19. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Dnešní bilance je nižší než před týdnem, kdy RKI oznámil 9872 nově nakažených. Experti nicméně upozornili na to, že aktuální čísla mohou být zkreslená kvůli tomu, že o Velikonocích se provádí méně testů a zpoždění mohou mít i hlášení o výsledcích.

  • Maďarsko omezilo možnosti médií referovat o očkování proti covidu

    Maďarsko omezilo možnosti tamních médií referovat o probíhající očkovací kampani proti covidu-19. Do nemocnic a očkovacích center mají mít kvůli natáčení, fotografování nebo reportážím přístup pouze novináři maďarské státní mediální skupiny MTVA. Své materiály ale pak musí zdarma nabídnout ostatním médiím. Napsala o tom agentura DPA.

    O omezení pro média se veřejnost dozvěděla díky internímu dopisu zdravotnických úřadů, který na Facebooku zveřejnila opoziční politička Krisztina Baranyiová. Podle něj je důvodem omezení to, aby žurnalisté nerušili zdravotníky v jejich činnosti.

  • Indie oznámila rekordních 103 558 nových případů koronaviru

    Indické ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 103 558 nových případů koronaviru, tedy dosud nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie, napsala agentura Reuters. Nových úmrtí po nákaze koronavirem ve druhé nejlidnatější zemi světa s více než 1,3 miliardy obyvatel přibylo za uplynulý den 478.

    Předešlý rekordní nárůst v Indii byl z konce září, kdy se koronavirus za den prokázal u 97 894 osob. Několik měsíců šíření koronaviru v Indii zpomalovalo, ale koncem února začalo infekcí opět přibývat. V posledních sedmi dnech se koronavirus v průměru denně prokázal asi u 73 000 lidí. Dohromady se od počátku šíření viru SARS-CoV-2 v asijské zemi nakazilo přes 12,5 milionu lidí a více než 165 000 zemřelo. Přes 76 milionů Indů již dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19.

  • Francie vyšetřuje tajné podniky, chodit do nich měli i ministři

    Francouzské úřady se zabývají tvrzením, že někteří ministři a další lidé chodili v Paříži do utajovaných restaurací a porušovali tak přísná epidemická opatření. O existenci tajných luxusních podniků informovala soukromá televizní stanice M6. Pařížský prokurátor Rémy Heitz v neděli oznámil, že po odvysílání reportáže bylo zahájeno trestní vyšetřování. Cílem je podle něj zjistit, zda se takové akce konaly, kdo je organizoval a kdo se účastnil.

    Všechny restaurace jsou ve Francii od října zavřené a země kvůli stále špatné epidemické situaci vyhlásila další omezení. Vládní mluvčí Gabriel Attal v neděli večer řekl, že úřady informace o tajných večírcích a návštěvách restaurací vyšetřují již několik měsíců. Vyšetřování zatím vedlo ke 200 lidem, kterým hrozí „přísné tresty“. Členové tamní vlády popřeli, že by o konání podobných akcí věděli.

  • Portugalci dál rozvolňují, otevřou se muzea a zahrádky

    V Portugalsku se dnes po více než dvouměsíční uzávěře mohou otevřít muzea i terasy kaváren. Země postoupila do druhé etapy uvolňování a pozvolností kroků se chce vyhnout novému nárůstu případů koronaviru. Jak dnes napsala agentura AFP, po prvních stupních základních škol, které jsou v provozu už od poloviny března, nyní nastoupí i druhý stupeň.

    Některá omezení společenských aktivit zůstávají v platnosti – v kavárnách, které mají terasy, mohou u stolu sedět maximálně čtyři lidé, muzea musejí upravit otvírací dobu, na vnitřních sportovištích jsou stále zakázány kolektivní sporty.

  • Pfizer pozastavil dodávku vakcín do Izraele, chce peníze

    Výrobce vakcín proti covidu-19, firma Pfizer, zastavila dodávky do Izraele, protože ještě nedostala platbu za 2,5 milionu očkovacích látek dovezených do země. Oznámil to dnes list The Jerusalem Post, podle něhož americká společnost zablokovala dodávku dalších 700 000 dávek, které měly do Izraele dorazit v neděli.

  • Přibylo 1 911 nově nakažených, obětí je už přes 27 000

    Laboratoře v neděli odhalily 1 911 nově nakažených. Je to zhruba o 170 více než předchozí neděli. Počet hospitalizovaných se drží pod 6 000. Nemoci podlehlo už 27 000 lidí. Reprodukční číslo R po několikadenním klesání opět mírně vzrostlo na hodnotu 0,8.

  • Velikonoční pondělí ve znamení covidu

    V České republice letos na Velikonoční pondělí platí kvůli pandemii koronaviru nouzový stav, je omezený volný pohyb - lidé bez závažného důvodu nesmějí překračovat hranici okresu, ve kterém bydlí. Vláda navíc důrazně doporučuje, aby se lidé stýkali jen se členy vlastní domácnosti, případně s těmi, o které pečují. Vládní politici odůvodňují trvání přísných protiepidemických opatření i přes Velikonoce tím, aby se neopakovala situace z loňských Vánoc, po kterých prudce vzrostl počet nových případů.

  • Nárůst čísla R

    Reprodukční číslo R po dvoudenním klesání opět mírně vzrostlo z hodnoty 0,76 na hodnotu 0,8. Vyplývá to z dat Ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Hlavní zprávy