Hlavní obsah

„Neposloucháte, najde si vás policie,“ země zpřísňují covidová pravidla

Foto: Profimedia.cz

Snímek strážníků zadržujících účastníka protestů proti vládním opatřením na začátku ledna v Londýně.

Reklama

Britská ministryně vnitra Priti Patelová ve čtvrtek večer varovala všechny, kdo porušují koronavirové restrikce, před tvrdším přístupem policie a zpřísněním pokut. Vláda ale současně zvažuje platit lidem za pozitivní test.

Článek

Přístup nulové tolerance britské vlády k porušování bezpečnostních opatření proti šíření covidu-19 tlumočila ministryně vnitra Priti Patelová přímým vzkazem „pro malou menšinu, která odmítá dělat věci správně“. Na čtvrteční tiskové konferenci řekla, že má pro takové lidi jasný vzkaz: „Pokud nebudete dodržovat pravidla, policie si to vynutí“.

Patelová oznámila, že v Anglii od příštího týdne bude v rámci nových protiepidemických opatření platit pokuta 800 liber (23 500 korun) pro každého účastníka domácího večírku, kde bude 15 a více lidí. Pokud někdo zákaz shromažďování poruší znovu, pokuta se s každým dalším prohřeškem zdvojnásobí, což může v nejhorším případě znamenat pokutu až 6 400 liber (asi 188 000 korun).

Dosud přitom maximální částka pro účastníky malých domácích večírků činila 200 liber (necelých 6 000 korun), či 100 liber v případě brzkého zaplacení. Stejná zůstane pokuta pro pořadatele velkých setkání s více jak 30 účastníky ve výši 10 000 liber (294 000 korun).

„Jako rozsvítit světlo během nočního bombardování“

Územní ředitel zdravotnického systému NHS pro Londýn Vin Diwakar slova Patelové doplnil mimo jiné o přirovnání koronavirových přestupků k porušení přísného pravidla o zatemňování během německého bombardování britských měst za 2. světové války, kdy tma ztěžovala Luftwaffe orientaci a zaměření cílů. „Nevystavíte tím riziko jen pro váš dům, ale pro celou ulici a komunitu,“ řekl.

Policisté podle Patelové budou v potírání veškerých činností odporujících pravidlům rychlejší a mají její naprostou podporu.

Víc policistů na hlídkách

Na tiskové konferenci vystoupil i předseda Rady národních policejních šéfů Martin Hewitt, který řekl, že oficiální statistiky o přesném počtu pokut od vyhlášení posledního celonárodního lockdownu budou zveřejněny až příští týden. I přesto ale zdůraznil, že v posledních dvou týdnech policie zaznamenala výrazný nárůst. „Reflektuje to skutečnost, že máme víc strážníku venku na hlídkách vyhrazených proti té malé menšině, co zklamala všechny ostatní.“

BBC k tomu dodává příklad minulého víkendu, kdy během dvou dní policie jen v Londýně rozdala přes 140 pokut dohromady za 39 000 liber (asi 1,1 milionu korun). Dnes britská policie rozpustila svatbu, kde mělo být až 400 lidí. Organizátor čelí pokutě 10 000 liber.

Příspěvek 500 liber pro každého pozitivního?

Příští týden by britská vláda měla rozhodnout, jestli zkusí i zcela opačnou metodu, jak přimět lidi k vzornému chování během pandemie. Ve hře je podle britských médií příspěvek až 500 liber (necelých 15 000 korun) pro každého obyvatele Anglie, který se sám nechá otestovat a bude pozitivní.

Úvaha se podle novin The Times zrodila ze snah ministrů vyřešit velký problém, na který je už dlouho upozorňují vědečtí poradci, a to sice vyhýbání se testům a následné karanténě těmi, kdo se obávají výpadku finančních příjmů kvůli přerušení práce.

Kdyby vláda skutečně zaplatila všem s pozitivním testem, mělo by to vyjít na zhruba dvě miliardy liber za měsíc, uvažuje se ale i o možnosti příspěvek zavést jen pro ty, kdo nemohou pracovat z domova. To by mělo náklady snížit asi o polovinu.

Podle vládních průzkumů se asi jen 17 % Britů rozhodne po rozeznání příznaků jít na test, jen jeden ze čtyř pak splní plnou 10denní lhůtu karantény a 15 % lidí se nezdráhá chodit dál do práce.

Timesy dodávají, že podle současných pravidel si o 500librový příspěvek mohou zažádat nakažení s nízkými příjmy. Ti, kteří do této skupiny nespadají, si rovněž mohou zažádat o příspěvek, ale 15milionový fond na tyto platby už začal docházet minulý měsíc a tři čtvrtiny žádostí jsou v průměru zamítnuty.

Stejný postup s velmi podobným odůvodněním mimochodem tento týden doporučili české vládě vědci z iniciativ Sníh a Contain Covid-19. Neochotu lidí testovat se a vyhnout se tak karanténě vidí jako jeden z největších problémů, který vládě komplikuje brzdit virus jinak než plošnými opatřeními.

Restrikce možná až do léta

Velká Británie dle zběžného pohledu křivky nejzásadnějších údajů aktuálně pociťuje dozvuk třetí a nejtvrdší vlny.

V posledních dnech přibývá kolem 30 až 40 tisíc nakažených, přičemž na vrcholu křivky na začátku ledna se čísla pohybovala kolem 60 tisíc. V úterý ale úřady zaznamenaly rekord 1 610 mrtvých, který se o den později ještě zvýšil na 1 820. Vůbec největší počet lidí, necelých 40 000, bylo podle posledních statistik Our World in Data k 18. lednu s koronavirem v nemocnicích.

Británie je zároveň na evropské špici v očkování. Vakcínu podle dat k 20. lednu dostalo už 8 % populace.

Podobné pokuty v Německu

Mírnější britské pokutové politice, která platí do příštího týdne, se podobá například i ta německá. Nejvyšším pokutám tam mohou čelit zejména právnické osoby, které se dopustí přestupku zákona na ochranu proti infekčním chorobám. Rozsah peněžních sankcí pro takové případy začíná na 2 500 eurech (65 000 korun) a končí na 25 000 eurech (652 000 korun).

U soukromých osob je výše pokut různá a tarify si mohou upravovat jednotlivé spolkové země. Nejčastější sankcí je ale pokuta za pohyb bez roušky na veřejnosti za 50 eur (1 300 korun). Za účast na nepovoleném shromáždění pak hrozí 200 eur (5 200 korun), v případě opětovného prohřešku dvojnásobná částka.

Přísné Rakousko

Poměrně přísné jsou tarify sousedního Rakouska. Tam za nedodržení bezpečné vzdálenosti jednoho metru hrozí nejméně 50 eur, většinou taková pokuta ale činí 100 eur (2 600 korun) a v přestupkovém řízení se může vyšplhat dokonce až na 500 eur (13 000 korun). Chybějící ochrana nosu a úst pak může stát minimálně 25 eur (650 korun), normálně 50 a maximálně opět 500 eur.

Za překročení limitu počtu lidí sedících v jedné řadě (!) v dopravním prostředku se platí pokuta 100 eur, nedodržení domácí karantény přijde na 150 eur (téměř 4 000 korun) a stejně tak porušení nočního zákazu vycházení.

V případě porušení koronavirových pravidel provozovateli nebo majiteli zařízení se rozsah pokut pohybuje od 360 do 3 600 eur (9 400 až 94 000 korun), v případě, že dojde i k vysokému počtu lidí v zařízení 300 až 1450 eur (necelých 8 000 až 38 000 korun).

Za opakované porušení karantény ve Francii hrozí i vězení

Ve Francii se za porušení vládních koronavirových opatření platí základní pokuta ve výši 135 eur (asi 3500 korun). V případě, že dotyčný nezaplatí v termínu, aniž by se proti pokutě odvolal, stoupne sankce na 375 eur (asi 9700 korun). Pokud pak během následujících 15 dní poruší občan pravidla znovu, stoupne pokuta na 200 eur (v případě nezaplacení na 450 eur).

V případě třetího porušení karantény během měsíce už pokuta vyskočí na 3750 eur a dotyčný může skončit i na šest měsíců ve vězení.

Polsko pokuty nezvládá vymáhat

Polská vláda má s vymáháním koronavirových omezení problém. Krajský správní soud ve Varšavě jako na běžícím pásu ruší pokuty, které udělili hygienici lidem za chození bez roušky nebo porušení pravidel karantény a omezení pohybu. Stejné rozhodnutí zaznělo už v desítkách případů. Podle portálu Oko.press to znamená, že zákazy nemají právní základ.

Problém je v tom, že vláda o postizích rozhodla svým nařízením, a ne zákonem. Pokuty od hygieniků přitom dosahují až 30 tisíc zlotých, v přepočtu kolem 180 tisíc korun.

Reklama

Doporučované