Hlavní obsah

Polka v karanténě zašla na nákup a do lékárny, od května je za mřížemi

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Polská policistka (ilustrační foto).

Reklama

Koronavirus dál ovlivňuje dění ve střední Evropě. Středeční Středoevropský deník píše o drsném příběhu z Polska, tamní naději na lék i o vyznamenání pro „německého Prymulu“.

Článek

Přísný postup polského soudu

V květnu si v centru polské Toruně zašla do lékárny pro antidepresiva a dvakrát nakoupit potraviny, přitom věděla, že je infikovaná covidem-19 a že se na ni vztahuje povinná karanténa. Na porušení karantény přišla policejní hlídka, která dodržování pravidel kontrolovala. Osmatřicetiletá Karolina L. potkala policisty u domu při návratu z nákupu.

Od té doby je žena ve vazbě, kde už pět měsíců čeká na soud. Prokurátor ji obvinil z obecného ohrožení a hrozí jí trest od 6 měsíců do 8 let. Během nákupů se žena setkala se 31 lidmi, kteří pak zamířili do karantény. Žena se hájí tím, že se dlouho léčí s depresemi a stará se o 20 let staršího muže, jehož stav vyžaduje péči. Nikdo jí prý tudíž nemohl nákup a vyzvednutí léků obstarat.

Na případ přísného postupu soudu a prokuratury upozornil polský deník Polska Times. Žena zůstává ve vazbě i přes stížnosti svého právního zástupce, kauci 4000 zlotých (26 tisíc korun) za ni nikdo z rodiny dosud neuhradil. „Izolaci snáší velmi těžce,“ cituje deník advokáta Mariusze Lewandowského.

Deník upozorňuje, že za porušení karantény se dosud v Polsku nejčastěji udělovaly finanční pokuty nebo podmíněné tresty odnětí svobody. Pokutou v přepočtu 30 000 korun skončil případ starší ženy, která se v karanténě rozhodla umýt schody ve společných prostorách činžovního domu. Policii zalarmovali sousedé. Karolinu L. z Toruně soud teprve čeká.

Orbánovské noviny: Bakala je „český Soros“

Den poté, co české vydavatelství Economia, vlastněné Zdeňkem Bakalou, oznámilo, že podpoří nově vznikající maďarský nezávislý server Telex.hu částkou 200 000 euro, skončil Bakala v hledáčku maďarského tisku. Noviny Magyar Nemzet, které otevřeně podporují vládu Viktora Orbána, o Bakalovi píšou jakou o „českém Sorosovi“.

Finančník George Soros patří k hlavním ideologickým nepřátelům Orbána a jeho vládě a médiím slouží jako strašák. Text o Bakalovi, který zmiňuje i týdeník Respekt, spadající do vydavatelství Economia, vyšel v Magyar Nemzet na titulní straně. Píše se v něm také o kritice Bakaly ze strany prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše kvůli OKD. Bakalův portrét přinesl i liberální týdeník HVG.

Za novým zpravodajským webem Telex.hu stojí bývalí redaktoři největšího maďarského portálu Index.hu, kteří po propuštění šéfredaktora Szabolcse Dulla podali v létě výpověď kvůli obavám ze ztráty nezávislosti. Web Telex.hu dosud není v provozu, některá zjištění však redaktoři už teď zveřejňují na Facebooku. V tomto týdnu přinesl zprávu o tom, že vláda zadala vypracovat seznam maďarských novinářů, kteří vyjíždějí do zahraničí na studijní pobyty.

Vídeň bude bez plesu v Opeře

Vídeň příští rok přijde o jednu z tradičních kulturních akcí. Ples v budově Státní opery, kterého se účastní až 7000 lidí, se nebude konat kvůli pandemii koronaviru. Přípravy se zastavily z rozhodnutí kancléře Sebastiana Kurze a vicekancléře Wernera Koglera.

„Jsme si samozřejmě vědomi ekonomického a sociálního významu těchto událostí za rakouskými hranicemi, ale se znepokojivým nárůstem počtu případů covid-19 musí být prioritou ochrana zdraví,“ oznámil Kogler. Podle Kurze nešlo o jednoduché rozhodnutí. Kromě plesu v Opeře se ruší i další podobné akce. Rakouské plesy během sezony navštíví podle propočtů obchodní komory na 520 000 lidí, kteří na nich utratí 151 milionů eur.

Slovensko hlásí 338 nakažených

Na Slovensku padl nový rekord v počtu lidí nakažených koronavirem: infikovalo se 338 lidí, což je za den nejvíc od začátku pandemie. Nejvíc případů (61) hlásí hlavní město Bratislava. Za den provedly laboratoře 6231 testů.

Slovensko kvůli situaci s Českem 18. září omezilo vstup do země českým občanům. Na hranicích probíhají namátkové policejní kontroly. Podle aktuálního vyjádření ministra obrany Jaroslava Nadě z OLaNO je provoz na hranicích ČR výrazně nižší oproti běžnému standardu.

Naděje na polský lék z krevní plazmy

Polská firma Biomed Lublin vyprodukovala první sérii polského léku na covid-19, který pochází z krevní plazmy vyléčených pacientů. Série, která vznikla ze 150 litrů plazmy obsahující protilátky, teď míří ke klinickým testům. Přibližně 100 litrů plazmy poskytli na výzkum horníci z dolů ve Slezsku, kde se nákaza šířila masově v květnu a červnu.

„Půjde o lék ve formě roztoku v ampuli, který se pacientům podává injekcí do svalu. Na konci října by měla být první šarže přípravku podrobena klinickým testům,“ cituje deník Polska Times člena správní rady společnosti Biomed Lublin Piotra Fice.

Klinických testů by se mělo v Lublinu, Bytomi, Bělostoku a Varšavě zúčastnit 400 lidí. Projekt získal dotaci v přepočtu 30 milionů korun z grantu Agentury pro lékařský výzkum. Pokud lék testováním projde, mohl by se začít používat v druhé polovině příštího roku.

Virolog Drosten dostane Řád za zásluhy

Přední německý virolog Christian Drosten, který se dostal do širšího povědomí Němců na začátku koronavirové krize, obdrží Řád za zásluhy.

Foto: Profimedia.cz

Virolog Christian Drosten.

Vyznamenání dostane 1. října od spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera za „mimořádný výkon“ při zvládání výzev způsobených pandemií covidu-19. V úterý to oznámila prezidentská kancelář. Vyznamenání dostane i dalších 14 lidí, mezi nimi klavírista Igor Levit či herečka Sandra Hüllerová.

Reklama

Související témata:

Doporučované