Hlavní obsah

Další proces s Navalným. Tentokrát jde o údajnou pomluvu veterána

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj u moskevského soudu.

Reklama

aktualizováno •

Tři dny poté, co byl ruský opozičník Alexej Navalnyj v Moskvě nepravomocně odsouzen na 3,5 roku do vězení, stanul znovu před soudem. Soud v pátek vyslechl svědky a pokračovat bude 12. února.

Článek

Zatímco v úterý soud změnil Navalnému podmíněný trest na tvrdý žalář, ve kterém po odečtení doby strávené v domácím vězení pobude dva roky a osm měsíců, v pátek dopoledne stanul kritik prezidenta Vladimira Putina před soudem znovu – ale kvůli jinému případu.

Nový proces se týká údajné pomluvy válečného veterána Ignata Artěmenka. Obžaloba viní Navalného z toho, že loni v červnu na sociálních sítích okomentoval spot televize RT, který pobízel voliče, aby v referendu schválili Putinovy návrhy na změny v ústavě.

Navalnyj na adresu vystupujících lidí, včetně veterána Artěmenka, poznamenal, že jsou „národní ostudou“ a „zrádci“. Podle prokuratury jde o úmyslně lživá tvrzení na adresu veterána, která poškozují jeho čest, důstojnost a pověst.

Navalnyj: jde o PR proces Kremlu

Navalnyj ve čtvrtek před soudem vinu odmítl a poukázal na to, že Artěmenka nezná a těžko se tak mohl věci dopustit úmyslně. Opozičník u soudu řekl, že celou věc považuje za politicky motivovaný „PR proces“. „Kreml potřebuje titulky ‚Navalnyj pomlouval veterána‘. Pokud to tak potřebujete, pozvěte sem média,“ požadoval Navalnyj po soudu zrušení zákazu natáčení procesu.

Server Meduza napsal, že Navalnému hrozí za pomluvu pokuta až milion rublů (v přepočtu 288 tisíc korun) nebo nucené práce po dobu až 240 hodin. Zákon se na konci roku 2020 změnil a nově umožňuje i odnětí svobody až na dva roky a ve stejné délce i nucené práce. Podle Navalného právničky Olgy Michajlovové se to ale aktuálního případu netýká, protože novela zákona nemá zpětný účinek a netýká se tak skutku z loňského června.

Navalného obžalobu řídí prokurátorka Jekatěrina Frolovová, která už v roce 2017 dosáhla jeho odsouzení v případu údajné zpronevěry týkající se francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Právě v tomto procesu dostal Navalnyj podmínku na 3,5 roku, kterou soud v úterý změnil na trest odnětí svobody.

Po výslechu někoika veteránů a dalších svědků soud v pátek odpoledne jednání přerušil. Proces bude pokračovat 12. února.

Šéf unijní diplomacie je v Rusku

Navalnyj loni v srpnu přežil pokus o otravu. V bezvědomí jej dopravili ze Sibiře do Berlína, kde mu lékaři zachránili život. Podle západních laboratoří a Organizace pro zákaz chemických zbraní v Navalného organismu byly stopy jedovaté látky ze skupiny Novičok. Podle Navalného se jej pokusili umlčet na příkaz Moskvy. Kreml to popírá, stejně jako tvrzení opozičníka, že zavraždit jej nařídil přímo Putin a otrávit se jej pokusila tajná služba FSB.

Po návratu z léčení v Německu do Moskvy Navalného zadrželi hned na letišti a soud mu toto úterý změnil dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný. Na podporu Navalného vyšly do ulic mnoha ruských měst desetitisíce lidí a soudní rozhodnutí vyvolalo kritiku i v zahraničí. Ruská policie podle odhadů zadržela více než 10 000 demonstrantů, stovky z nich už soudy potrestaly krátkodobým vězením či pokutami.

Právě o Navalném má v pátek jednat šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Borrell, který tento týden vyzval k osvobození Navalného, je v Moskvě na již dříve naplánované návštěvě.

Reklama

Doporučované