Hlavní obsah

Delší dovolená? Až bude vyšší nezaměstnanost, brání se firmy

Foto: Profimedia.cz

Lidé by podle průzkumu chtěli od svých zaměstnavatelů 5 i více týdnů volna. (Ilustrační foto)

Reklama

Podle odborníků z oblasti personalistiky mají po koronaviru zaměstnanci větší zájem o delší dovolenou, práci z domova a také o benefity v oblasti ochrany zdraví.

Článek

„Mezi benefity, o které mají uchazeči o práci největší zájem, letos vede flexibilní pracovní doba spolu s prémiemi či jinými finančními bonusy, 5 a více týdnů dovolené a v případě dělnických pozic i firemní stravenky,“ konstatuje firma Grafton Recruitment na základě průzkumu, který prováděla před vypuknutím pandemie a po ukončení nouzového stavu.

Díky koronaviru u uchazečů o zaměstnání také výrazně vzrostl zájem o benefity týkající se ochrany a péče o zdraví. Konkrétně největší nárůst zájmu byl patrný v případě zdravotního volna, nadstandardní zdravotní péče, služebních aut a v neposlední řadě práce z domova.

Právě o práci z domova byl už před vypuknutím pandemie poměrně vysoký zájem. Firem, které by je nabízely, nebylo mnoho. Kvůli nouzovým opatřením však byla řada zaměstnavatelů nucena vyslat své zaměstnance do domácích kanceláří. Díky čemuž si ověřili, že home office funguje, zvyšuje spokojenost zaměstnanců a nesnižuje jejich produktivitu.

Prodlouženou dovolenou, o kterou je také velký zájem, by chtěli komunisté ukotvit zákonem. Konkrétně KSČM žádá, aby výměnou za její podporu pro vládu Andreje Babiše, kabinet podpořil jejich návrh na uzákonění pěti týdnů dovolené. Rozšíření dovolené na více než základní čtyři týdny přitom umožňuje řada zaměstnavatelů individuálně na základě smlouvy.

Většina zaměstnavatelů s prodloužením zákonné dovolené nesouhlasí. Podle nich je návrh především zbytečný, protože delší dovolená je běžným benefitem, který jednotlivé firmy nabízí samy bez zákonné povinnosti.

„V rámci Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů nejsme pro. Myslíme si, že není dobré svázat to zákonem. Samozřejmě doporučujeme těm, kteří mohou poskytnout pátý týden dovolené, aby to udělali. V současné době, kdy má řada podniků velké problémy, si však myslíme, že to není dobrý nápad. Je potřeba to nechat na těch daných podnicích. Kde můžou, ať tak učiní,“ říká prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

„Je to zbytečné. Zejména se to týká malých a středních podniků, které mají problém s výrobou a zakázkami. Není dobré je takto zavazovat k něčemu dalšímu,“ dodává.

Prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič návrh zase považuje za špatně načasovaný a populistický: „Přijde mi to jako populismus. Pokud by u nás panovala skutečná nezaměstnanost, tedy třeba 8 nebo 9 procent, tak bych to bral jako opatření státu na dělení stávajících pracovních míst mezi více lidí. Pak by to mělo smysl.“ V červnu přitom nezaměstnanost čítala „pouze“ 3,7 procenta.

Burkovič se zároveň přidává k názoru, že by tím firmy mohly přijít o benefity, které svým zaměstnancům nabízejí. „Firmy se tím způsobem snaží soutěžit o zaměstnance. Pokud by se zavedla ze zákona delší dovolená, tak se tím zmenší počet lidí ve výrobě a ještě navíc firmy budou muset škrtat benefity. Je to kontraproduktivní,“ míní.

Podobný názor zastává i analytik firmy LMC specializující se na lidské zdroje Tomáš Ervín Dombrovský. Podle něj by taková změna „mohla reálně poškodit firmy, které si nemohou nabídku delší dovolené dovolit. Přitom třeba poskytují něco jiného, co si dovolit mohou.“

Zcela opačný názor však zastává Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle ní jsou důvody pro zavedení delší zákonné dovolené zcela evidentní. Má prý ukončit nerovnost, která na současném pracovním trhu panuje.

„Argument pro je naprosto jasný. Máme zde totiž elementární nerovnost. Stát, který má dbát na to, aby bylo rovné zacházení se všemi zaměstnanci na jednotném evropském trhu, vytváří situaci, kdy ten, kdo pracuje pod státem, má ze zákona nárok na pět týdnů dovolené, ale zaměstnanec v soukromé sféře má nárok jen na čtyři,“ tvrdí místopředseda ČMKOS Vít Samek.

Samek také odmítá argumentaci, že by pátý týden dovolené byl benefit jednotlivých firem. „Zaměstnavatelé v současné krizi seškrtávají všechno na minimum. A takhle to půjde dál, dokud se z krize nevyhoupneme. Takže argumentovat tím, že pátý týden dovolené je báječný benefit, je úplně mimo,“ říká s tím, že firmy, které nemají právě zakázky, jsou „vděčné“, že mají část zaměstnanců na plánovaném volnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované