Hlavní obsah

Den rozhodnutí. Spurný hraje o kariéru, Kellner o velkou zdravou banku

Foto: Profimedia

Pobočka Moneta Money Bank.

Reklama

aktualizováno •

Dnes má vedení banky Moneta oznámit, jak se postaví k nabídce PPF na spojení s Air Bank a Home Creditem. Šéf Monety Tomáš Spurný rozehraje partii o svou další kariéru.

Článek

Přesně před týdnem dostalo vedení Monety, podle počtu klientů české bankovní čtyřky, od Petra Kellnera nabídku k jednání o fúzi s jeho skupinou PPF. Zpráva okamžitě vyvolala na trhu poprask.

Veřejná reakce investorů i analytiků je jednohlasná: Kellner se snaží levně dostat k atraktivní Monetě a zároveň v ní rozpustit svůj váznoucí finanční byznys.

Co navrhla PPF Monetě

1. fáze: Odkup akcií minoritních akcionářů za cenu 80 Kč za kus, a to až do výše 20 %, s možností dalšího jednostranného navýšení podílu PPF až na 29 %.

2. fáze: Zahájit jednání o fúzi Monety se čtyřmi firmami z PPF: Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a firmou Benxy (provozovatel platformy pro P2P půjčky Zonky). Spojení má proběhnout výměnou akcií v poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank). Na základě směnného poměru by se počet akcií Monety zvýšil z 511 mil. na 847 429 519, nově vydané akcie by PPF získala výměnou za Air Bank.

Cíl: Směnou a výkupem akcií by PPF v Monetě (přejmenované na Air Bank) celkově mohla získat až 57 procent. Už při překročení 30procentního podílu musí dát povinnou nabídku na odkup minoritních podílů.

PPF navrhuje podílníkům Monety v první řadě odkup akcií (až do výše 20 procent) v ceně 80 korun za kus. Nabídka je podle většiny analytiků víceméně férová. Jen někteří připomínají, že by měla být výkupní cena vyšší - jako kompenzace za očekávanou, dva roky nevyplácenou dividendu, kterou už by prodávající neinkasovali – a to zhruba k 95 korunám za akcii.

Zato navazující návrh na fúzi Kellnerových česko-slovenských finančních firem s Monetou jednoznačně budí zlou krev. Kellnerem navrhované ocenění obou spojovaných stran podle reakcí z trhu Monetu hrubě podceňuje, zatímco firmy PPF jsou naopak nadhodnoceny.

Celkově se ale trh shoduje: Kellnerův návrh není dobrý. Patria jej diplomatickou řečí hodnotí „smíšeně“, analytici Fio Bank ho rovnou „nepovažují pro akcionáře Monety za výhodný“, podobně jako Cyrrus. Podle londýnského fondu Petrus Advisors (drží v Monetě podíl necelé tři procenta, přesto patří k větším podílníkům) jde o zopakování „neúspěšného návrhu z roku 2018, pouze v jiných šatech“.

„Druhá fáze navrhované transakce je špatně naceněná, je to do očí bijící,“ říká Jozef Janov, šéf investičního fondu Hartenberg. Janov do Monety investoval svůj soukromý kapitál a řadí se mezi otevřené kritiky návrhu.

Podle něj je valuace Kellnerových aktiv víc jak dvojnásobně nadsazená. „Je nás několik investorů, kteří se obrátili oficiálně na vedení Monety. Chceme vědět, co to má znamenat, žádáme je, ať jednají transparentně a zveřejní nabídku se všemi chybějícími podklady. Tedy s odůvodněním valuace, s vysvětlením, co na tom má být výhodného pro akcionáře Monety,“ řekl Janov.

A připomněl, že když před dvěma lety jednala PPF s Monetou – neúspěšně - o podobném dealu, valuace zdůvodněna byla. O to víc je podle něj překvapivé, že teď informace chybí. Také Petrus Advisors oslovil jednotlivé členy dozorčí rady Monety a šéfa představenstva Spurného s požadavkem, aby odmítli Kellnernovu nabídku, protože je podle něj nabízená cena pro první fázi výkupu podhodnocená. Také podle něho nabídka není transparentní (chybějí aktualizovaná data o aktivech PPF a informace o jejich vztazích s mateřskou skupinou) a není předem jasná struktura celého obchodu. Především, jakou cenu by PPF nabídla v případě povinného odkupu akcií, kdyby ke spojení nakonec došlo.

Zaskočené Dejvice

Ostrá kritika návrhu překvapila i v samotné PPF. „Kritizuje se nabídka, jejíž konkrétní parametry a důvody zatím kromě vedení Monety nikdo neviděl. Minoritářům nikdo nic nenutí. Nechápu to,“ krčí rameny jeden z Kellnerových manažerů. Nechce být jmenován proto, že samotnou nabídku nikdo z PPF v této fázi komentovat nechce, stejně jako nechtějí o návrhu před vypršením lhůty mluvit v Monetě.

Podle lidí z PPF jde jen o to nabídnout odchod minoritářům Monety, kteří nebudou chtít být u jednání o fúzi. „Kdo u toho nechce být, může odejít za nabídkovou cenu,“ říká zdroj z PPF. „Komu se cena nezdá dobrá, může zůstat a o nic nepřijde – pokud bychom se s vedením Monety domluvili, stejně by deal musela schvalovat valná hromada. A když to proběhne, budou mít minoritáři možnost odejít při povinné nabídce na odkup, při které cena být férová musí, protože by to probíhalo pod kontrolou ČNB,“ dodává.

Nabídka odkupu akcií Monety v první fázi má ale nepochybně jiný hlavní cíl než komfort pro minoritáře: PPF tentokrát chce předem posílit svou akcionářskou pozici, aby na schvalování celého obchodu měla vliv.

Před dvěma lety, když se poprvé pokusila o spojení s Monetou, nabídku na předběžný odkup akcií nedávala. Tehdy neuspěla, zřejmě i proto letos volí jinou strategii. Strategii, která je v diskusích na investorských portálech hodnocena jako „noha strčená do pootevřených dveří.“

Na druhou stranu je tentokrát pravděpodobnější – na rozdíl od předloňského neúspěšného pokusu, že bude PPF ochotna k ústupkům v jednání o podmínkách.

Předloni pokus o spojení PPF s Monetou skončil ve chvíli, kdy šéfové Monety se Spurným v čele začali licitovat. Chtěli snížit ocenění Kellnerových aktiv o víc než miliardu korun, i podíl PPF v novém bankovním subjektu měl být nižší, než si Kellner původně představoval: ze 24 se měl smrsknout na 15 procent. PPF právě po vznesení těchto požadavků jednání odmítla a z obchodu vycouvala.

Silnější motivace

Letos má ale Kellner pro dokončení transakce silnější motivaci.

Český a slovenský Home Credit je za zenitem, pro jeho další růst nejsou podmínky. Regulace spotřebitelského financování se zpřísňuje, na Slovensku stát poskytovatelům půjček zastropoval úroky, v Česku se podobný krok časem nedá vyloučit vzhledem k tomu, jaký má stát problém s předlužením domácností a exekucemi. Evropa navíc stojí na prahu krize, která splátkový byznys srazí. Není jasné, na jak dlouho a jak tvrdě.

K tomu se pojí potíže dalších částí skupiny Home Credit, jež čelí v Asii nejen koronavirovému přitlumení ekonomiky, ale i stále silnější konkurenci místních technologických hráčů. Kellner musel na sklonku roku 2019 zrušit IPO Home Creditu v Hongkongu, ještě předtím skončilo krátké partnerství Home Creditu s asijským investičním kolosem PAG Capital Asia.

Dalším důvodem pro spojení PPF s Monetou tak může být i snaha o přístup k levnějšímu financování, které by PPF mohla získat, třeba jenom zlepšením svého ratingu. „Dluhopisy PPF, respektive Home Creditu nemají tak vysoký investiční rating, aby je kupovala například Evropská centrální banka,“ řekl pro SZ Byznys finančník, který spravuje majetek jednomu z tuzemských miliardářů. Dosažení takového kreditního hodnocení je přitom v dnešním prostředí zásadní.

Zhoršující se pozice Home Creditu je hrozbou i pro Air Bank, jejíž dosavadní zisk z podstatné části táhnou transakce spřízněných firem z PPF. Oslabující Home Credit je tak hrozbou pro Air Bank.

A pak je tu firma Benxy, která poskytuje tzv. P2P půjčky pod značkou Zonky. Ta je mezi Kellnerovými aktivy nabízenými Monetě za úplného outsidera. Benxy i přes spojení s ohromujícím marketingovým zázemím PPF nikdy nevydělávala. Původní plány na její mezinárodní expanzi PPF odpískala, zdá se, že neví, co s ní dál. Takže je na čase se Benxy elegantně zbavit.

Ve hře je navíc hrozba, že se o Monetu jako o žádanou nevěstu na trhu přihlásí konkurenční zájemci – například Raiffeisenbank, která už jednou zájem projevila.

Ze všech těchto důvodů se dá čekat, že PPF tentokrát bude k jednání o podmínkách obchodu ochotnější než při prvním pokusu před dvěma lety. Kritizovaná první nabídka tak může být ve skutečnosti jen první testovací pozicí, z níž se bude Kellnerovi snáz ustupovat.

Rozhodne zahraničí

Silně odmítavá reakce, která hlasitě zaznívá na českých investorských webech, nemusí být pro osud plánované fúze rozhodující. Podstatný bude postoj větších zahraničních akcionářů Monety.

Akcionářská struktura banky je v pohybu. Ve čtvrtek upozornily HN, že do hry vstoupila americká investiční banka Goldman Sachs, která zvedla svůj donedávna ani ne dvouprocentní podíl na 10,5 procenta a stala se tak největším akcionářem Monety. Podle informací SZ Byznys nicméně Goldman Sachs skupuje akcie pro své klienty, kterých je větší množství. V akcionářské struktuře se zřejmě vytvářejí zájmové skupiny, které mohou hrát pro, nebo proti PPF.

Celkově jsou podíly v Monetě pořád rozdrobené mezi obrovské množství malých investorů. Ke konci loňského roku tu víc jak jedno procento akcií drželo 17 subjektů, které se dělily o necelou polovinu kapitálu. A celkem 51,24 procenta bylo rozděleno mezi stovky dalších investorů.

Rozdrobenost akcionářů Kellnerovi v boji o Monetu nahrává. Je pro něj takto reálnější jak získat pětinový podíl akcií z trhu, tak třeba i s nižším podílem prosadit vůli na rozhodující valné hromadě.

Spurného vabank

Vedení Monety se návrhy PPF hodlá vážně zabývat. „Moneta je připravena se skupinou PPF o akvizici a jejích parametrech jednat,“ uvedla banka už v pondělí.

Pro šéfa Monety Tomáše Spurného by asistence při spojení s PPF mohla být vrcholným momentem kariéry.

Spurný je bývalým šéfem představenstva PPF, a. s. – klíčové skupiny Kellnerova impéria, spolupráci s nejbohatším Čechem si tak už vyzkoušel, ví, do čeho by šel. Je znám jako schopný a ambiciózní bankéř. V Monetě s rozdrobenými vlastníky je sice mocným pánem, ale představa, že by stál v čele velké domácí banky pod velením vděčného Kellnera, ho může lákat.

Pokud se mu ale nepovede obchod uřídit tak, aby jej akcionáři Monety akceptovali, bude mít potíže. Část podílníků Monety ho už dnes podezírá, že předem slíbil Kellnerovi pomoc.

„Moje spekulace? Má slíbená procenta za uskutečněnou fúzi,“ řekl v důvěrném rozhovoru jeden z minoritářů Monety. „Kdyby PPF dala takovou nabídku bez předjednání v Monetě, šla by hlavou proti zdi, nemělo by to smysl,“ podotýká i šéf jedné z menších domácích bank, který sám nemá s obchodem nic společného a případ sleduje zvenčí.

„Čekám tlaky na pana Spurného, aby odstoupil,“ potvrzuje vyhrocenou atmosféru mezi akcionáři i Jozef Janov. Na příští valné hromadě se tak může strhnout boj nejen o Kellnerovu nabídku, ale i o Spurného osud.

AKTUALIZOVÁNO: Původní článek jsme rozšířili o aktuální informace týkající se pohybu v akcionářské struktuře a pátečního dopisu firmy Petrus Advisors vedení Monety.

Reklama

Doporučované