Hlavní obsah

Den v byznysu: Časy levných hypoték jsou pryč a bude hůř

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Eva Moniová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 20. října.

Článek

Český start-up dostane dvě miliardy

Český start-up Rossum zaměřený na využití umělé inteligence při zpracování firemních dokumentů získal od investorů dvě miliardy korun. Po on-line supermarketu Rohlík.cz je to druhá největší částka, jakou dosud český start-up získal. Peníze firma využije na další expanzi, mimo jiné rozšíří svůj tým v Praze o stovky odborníků.

Hypotéky zdražují, ale cena nemovitostí neklesá

Hypotéky zdražují čím dál rychleji. Průměrná sazba podle Fincentrum Hypoindexu dosáhla hodnoty dvou celých a 43 setin procenta. Index ale reaguje se zpožděním dva až tři měsíce. Banky nyní reálně nabízejí sazby za téměř tři a půl procenta.

Zájem o hypotéky s rostoucími sazbami upadá, ale je nadále rekordní. V září banky poskytly hypotéky za více než 30 miliard korun. Hypoteční trh tak letos s přehledem pokořil hranici 300 miliard korun sjednaných hypoték.

Facebook údajně zvažuje změnu názvu

Společnost Facebook podle serveru The Verge plánuje příští týden představit nové jméno. Facebook v reakci uvedl, že spekulace nekomentuje. Přejmenovala by se patrně jen firma, nikoliv sociální síť. Podobně jako když se přejmenoval Google na Alphabet, ale vyhledávač si jméno ponechal.

Netflix slušně vydělává

Internetová video-platforma Netflix ve třetím čtvrtletí výrazně zlepšila hospodaření. Čistý zisk meziročně vzrostl o 80 procent, předplatitelů přibylo o téměř čtyři a půl milionu na 214 milionů celosvětově. Společnosti výrazně pomohly nové seriály, zvláště uvedení korejského dramatu Hra na oliheň, které se během čtyř týdnů stalo nejúspěšnějším seriálem Netflixu.

Londýn nezvykle láká turisty

Jak nalákat turisty zpět v době, kdy šíření covidu sílí? Exkluzivní nabídkou, co nikdy dřív nebyla k mání. Tak aspoň přemýšlí správa londýnského ruského kola London Eye. Jednu z kabin transformovala ve studio jógy. A tím proměny známé atrakce nekončí.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované