Hlavní obsah

Den v byznysu: Česko je o 25 tisíc živnostníků chudší

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 10. února.

Článek

Podnikatelské aktivity pozastavilo v lednu rekordních 25 a půl tisíce živnostníků, což je o 50 procent víc než před rokem a hlavně nejvíc v historii České republiky. To s podnikatelským stavem dělá pandemie a vládní opatření.

První měsíc roku je z pohledu přerušených živností dlouhodobě nejsilnější, vyplývá ze statistik společnosti Bisnode, ale letošek je rekordní. „Důvodem jsou dlouhotrvající protiepidemická opatření, která zasahují stravování, ubytování, cestovní ruch, maloobchod a služby, tvrdě jsou postiženy i navazující obory,“ říká Petra Štěpánová, analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

Škoda Auto mění vedení. V představenstvu poprvé usedne žena Maren Gräfová, střídá Bohdana Wojnara, zodpovědného za lidské zdroje. Do vedení automobilky se po 13 letech vrací také Martin Jahn, nahradí Alaina Faveye zodpovědného za prodej a marketing.

Zisk třetí největší tuzemské banky srazila covidová pandemie téměř o polovinu. Komerční banka loni vydělala 8,2 miliardy korun, tedy o 45 procent méně. Banka přesto čeká na svolení České národní banky k výplatě dividendy.

Autobazary jdou do online prodeje už doopravdy. Skupina Aures Holdings, do které patří AAA Auto a Mototechna, nabídne ojetiny přes novou platformu. Chystá nový start-up. Pro Byznys Seznam Zpráv to řekla Karolína Topolová, generální ředitelka skupiny. Společnost chce využít zvýšeného zájmu o online prodeje, který byl v první vlně lockdownu naopak téměř nulový. Podobný krok oznámila i Auto ESA – spustí vlastní e-shop.

Zlaté časy akcií firem vyvíjejících vakcínu proti covidu-19 jsou pryč. Vrchol si Pfizer či AstraZeneca užívaly loni na konci roku, kdy se k užití povolovaly vakcíny v USA a Evropě. Teď vypadá situace jinak. Daří se Moderně, ale dalším méně. Podívejte se v grafech níže:

Výsledky oznámily Toyota, Coca-Cola i Heineken (najdete ve videu výše).

A na závěr návrat k očkování: Vakcinace proti covidu dostala nový byznysový rozměr. Nově si to mohou vyzkoušet i obyčejní lidé. Zatím ale jen v pekařství: jediném svého druhu, kde zákazníci očkují čerstvě upečené koblihy sladkou náplní.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované