Hlavní obsah

Den v byznysu: Česko ví, kdy skončí s uhlím. Neví ale, jaké budou dopady

Den v byznysu.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 4. prosince.

Článek

Česko ode dneška ví, od kterého roku nebude využívat uhlí. Alespoň teoreticky. K pátečnímu jednání uhelné komise chyběly potřebné analýzy. Podle jejího rozhodnutí se přitom bude rozhodovat vláda, která má poslední slovo. Z několika scénářů komise nakonec vybrala ten kompromisní. Česko se s uhlím rozloučí v roce 2038.

Na pátečním jednání nakonec 15 z 19 členů komise hlasovalo pro „kompromisní“ variantu. Do nových zdrojů se podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) bude do roku 2050 investovat 355 miliard korun. „To budou výdaje do nových zdrojů spojené s tím, že budeme dekarbonizovat a ustupovat od uhlí,“ řekl v pátek ministr.

Průměrná mzda v Česku letos ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,1 procenta na 35 402 korun. Zaměstnanci tak brali o 1716 Kč hrubého více než před rokem. Reálně, tedy při zohlednění inflace, stouply platy o 1,7 procenta.

Platy sice rostly, s českou ekonomikou je to horší. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že oživení české ekonomiky bude pomalé a ekonomika dosáhne předkrizové úrovně až ke konci roku 2022. Česká ekonomika letos kvůli šíření koronaviru klesne o 6,8 procenta.

Úspěchy na poli vývoje vakcín vystřelily vzhůru akcie firem, které se podílí na jejich vývoji. Vítězi jsou americká Moderna a německý BioNTech, který spolupracuje s firmou Pfizer. Například akcie Moderny vzrostly za poslední měsíc dvojnásobně.

Druhé největší světové filmové studio Warner Bros. oznámilo, že příští rok uvolní veškeré nové filmy na streamovací platformu HBO Max v den jejich premiéry. Půjde o očekávané trháky jako například Matrix 4 nebo Duna. Akcie amerických provozovatelů kin v reakci poklesly.

Reklama

Doporučované