Hlavní obsah

Den v byznysu: Příliš mnoho PSů, podnikatelova smrt

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 22. ledna.

Článek

Změny v systému PES

Do kina a divadla by se za přísných podmínek mohlo už ve 4. stupni systému PES. Vstup bude možný jen s negativním testem, ke vstupence pak povinný respirátor a počet návštěvníků se omezí na 20 procent kapacity. Celkový počet diváků nesmí přesáhnout 300. Platí i zákaz konzumace.

Herci musí přinést negativní test, nebo vystupovat s rouškami. Omezení se týkají i členů kapel na koncertech. Platit pro ně mají povinné rozestupy 1,2 metru.

Také ve třetím stupni jsou povinné respirátory FFP2. Bonusem je objednávkový systém vstupenek a evidence návštěvníků. Diváci mají zakázaný zpěv. Kulturní zařízení si mohou zvolit, zda budou ke vstupu vyžadovat negativní test.

Vlekaři jedou „na doraz“

Lyžařská centra podle dosavadních informací spustí znovu provoz na přelomu ledna a února. Minimálně 15 milionů korun ztratí uzavřený skiareál Monínec kvůli koronavirovému lockdownu. Při obratu kolem 65 milionů jde podle spolumajitele areálu o podstatnou částku.

Bitva o bankovní identitu

Lidé můžou od letoška díky tzv. bankovní identitě komunikovat s úřady a soukromými společnostmi na dálku. V poskytování digitální totožnosti jsou nejdál velké banky. Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka jsou ve společné firmě Bankovní identita, ty menší v čele s Monetou, Airbank a Fio bankou založily konkurenční Alianci pro bankovní identitu. Nelíbilo se jim, že velcí hráči chtěli ve firmě držet 81 procent podílu a mít víc hlasovacích práv.

Očkování ve firmách

Společnost Lidl poskytne všem svým americkým zaměstnancům, kteří se nechají očkovat proti onemocnění covid-19, jednorázový příspěvek 200 dolarů (zhruba 4300 korun). V Česku se zatím společnost k podobnému kroku nechystá.

Google hrozí Austrálii zrušením vyhledávače

Firma Google hrozí, že odstraní svůj vyhledávač z australského internetu. Protestuje tím proti projednávanému zákonu, který by sdělovacím prostředkům poskytl část peněz, které Google inkasuje z reklamy.

Podle stanice BBC jde o první zákon na světě, který by donutil internetové společnosti jako Google nebo Facebook platit mediálním platformám za právo používat jejich obsah.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované