Hlavní obsah

Den v byznysu: Varování pro ministra Havlíčka - do Krkonoš spíš nejezděte

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 16. prosince.

Článek

Mezi vicepremiérem a ministrem dvou úřadů Karlem Havlíčkem a majiteli horských penzionů, hotelů a ubytoven to začalo jiskřit. Vláda od pátku opět zavřela restaurace a hotely, což je pro horský byznys v prosinci zničující. Když ve čtvrtek ráno varoval vicepremiér, že pokutu a další postihy čekají každého, kdo se bude snažit vládní nařízení obejít, přišla mu odpověď relativně rychle - ze Špindlerova Mlýna.

Do Špindlerova Mlýna se vypravila i reportérka Seznam Zpráv, na výsledek se podívejte ve videu nahoře v tomto článku.

A tady je rychlý přehled dnešních zpráv z byznysu:

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tak zůstává na 0,25 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 1 %.

Výroba automobilů - klíčového odvětví pro tuzemský průmysl - se v Česku vrátila do roku 2013. Alespoň podle počtu aut, která sjela z továrních linek. Do konce listopadu místní automobilky poslaly do světa milion a 54 tisíc vozů. Nejvíc Škoda Auto, přes 690 tisíc, následována nošovickým Hyundai a kolínským TPCA.

Stát poskytl globálnímu prodejci letenek Kiwi.com záruku na úvěr ve výši 700 milionů korun. Peníze půjčují rovným dílem Komerční banka a Citibank. O garanci ze stejného programu usiluje například i domácí letecký koncern Smartwings.

Dopravní podniky v České republice přijdou za rok 2020 o více než dvě miliardy korun. Nejvíc trpěly tam, kde se o část provozu starali turisté.

Z veřejné dopravy totiž letos - podle propočtů dopravních podniků - ubylo zhruba 40 procent cestujících. Přepočteno na pasažéry jde o 677 milionů lidí.

Největší propady zažily regiony, které koronavirus připravil o turisty, zejména Praha, která přišla o 1,4 miliardy, dále Karlovy Vary nebo Mariánské Lázně. Naopak nejlepší čísla hlásí brněnský dopravní podnik, kde ztráta dosáhne jen 130 milionů korun.

Růst ceny nejznámější kryptoměny bitcoin zrychluje, pokořil další rekord a překonal hranici 23 tisíc dolarů. Teprve ve středu se přitom poprvé dostal přes 20 tisíc dolarů. Zájem o bitcoiny podporuje hlavně poptávka od větších investorů a předpoklady, že kryptoměna dokáže ochránit před inflací.

Daniel Křetínský proniká na Balkán. Společnost EP Logistics International, která patří do skupiny EPH, se spojí s dopravním podnikem Slovinské železnice. Křetínský vloží do nového podniku hotovost v neupřesněné výši. Firmy patřící pod Slovinské železnice utrží ročně 200 milionů eur.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované