Hlavní obsah

Denní přehled: Velký nárůst případů, populární Prymula a váhající Slováci

Foto: vlada.cz

Čtěte náš denní přehled všech podstatných událostí z Česka, z byznysu i ze světa.

Reklama

Velký nárůst případů? Může za to nové ohnisko v Česku. Slovensko váhá s otevřením hranic. A Roman Prymula vysvětluje, jak je to s jeho bezpečnostní prověrkou.

Článek

Počet nových případů překročil stovku

V Česku v pondělí přibylo 111 nových případů nemoci covid-19. Je to nejvyšší denní přírůstek od 21. dubna. Vysvětlení? Za vysoký počet pozitivně testovaných může zejména nové ohnisko v Dole Darkov v Karviné. Nákaza tu byla zatím potvrzena u celkem 82 zaměstnanců a šest rodinných příslušníků.

Bojí se mě, říká Prymula

Roman Prymula v rozhovoru říká, jak je to s jeho bezpečnostní prověrkou, kterou jako náměstek ministra zdravotnictví dosud nemá: „Vnímal jsem to jako účelovou věc, protože se mě na ministerstvu bojí, kvůli popularitě.“ Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch předpokládá, že Prymula skončí ve funkci na konci května.

Letní dovolená?

Do Řecka možná pojedeme i bez testů, zní z Ministerstva zahraničí, které zahájilo sérii bilaterálních jednání se zeměmi, které by se českým turistům mohly velmi brzy otevřít. K otevírání hranic se vyjádřil i premiér Andrej Babiš: podle něj by bylo ideální, kdyby se hranice mezi Českem, Slovenskem, Německem, Rakouskem i Maďarskem otevřely současně v polovině června. Zatímco Rakousko je pro, sousedé ze Slovenska váhají.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi našeho newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění si můžete objednat ZDE. Pošleme vám ho každý všední den večer.

Klíčový Havlíčkův muž o Smartwings

Na Ministerstvu dopravy teď působí člověk, který by se v ideálním případě měl od všech emocí v případu Smartwings oprostit a držet se jen čísel. Jmenuje se Roman Lesný. Je majitelem investičně-konzultantské společnosti Aligier a od letošního února i poradcem ministra Karla Havlíčka. Co o aerolinkách říká?

Další vlnu poznáme. Z kanálu

Čeští vědci pracují na vyvinutí systému včasného varování proti koronaviru. A to díky informacím z kanalizace. Až polovina nakažených totiž vylučuje částice viru ve stolici ještě předtím, než se u nich projeví příznaky onemocnění. Experti z Výzkumného ústavu vodohospodářského teď proto zkoumají výskyt koronaviru v odpadních vodách na dvaceti místech v Česku.

Hotel na krátke použitie

Hoteliéři s nadějí vyhlížejí pondělí, kdy budou moci znovu otevřít své podniky. Zatímco ti na horách hlásí podle společnosti Pomáháme hoteliérům téměř plnou obsazenost svých pokojů, ti ve městech závislých na zahraničních turistech čekají další měsíce útlumu. Kdo je na tom špatně, jsou pražské hotely. Hlavní sice spouští projekt na přilákání českých turistů do hlavního města, ti ale nahradit cizince nemohou, míní provozovatelé.

Stín, vlhko, zeleno

To si přejí čeští voliči. Říjnové krajské volby budou mít po dlouhé době konečně silné téma. A také smysl, píše šéf regionálního zpravodajství Jan Stránský.

Reklama

Doporučované