Hlavní obsah

Dětská kosmická akademie přiblíží žákům vesmír a rakety

Foto: NASA

Ilustrační fotografie.

Reklama

Brněnská základní škola Labyrinth připravila pilotní ročník kosmické akademie, jejímž cílem je seznámit děti se všemi aspekty kosmického výzkumu. Žáci například zjistí, co jsou to exoplanety a jak vyslat družici na oběžnou dráhu.

Článek

Do aktivit Labyrinth Space Academy se přihlásilo 20 dětí od osmi do 14 let. Program se koná o víkendech, v jejich volném čase, nyní jen v on-line prostředí.

Účastníci akademie mají za sebou první dvě setkání, dalších devět před sebou. Čeká je například testování materiálů vhodných pro stavbu kosmické lodi nebo objevování principů fungování kosmických raket. Vyrobí si 3D model měsíční základny a připraví experiment pro Mezinárodní vesmírnou stanici.

Organizátoři chtějí letos vytvořit koncept dětské univerzity, která by se zaměřovala na talentované děti a mohla fungovat v dalších letech v rámci kterékoli školy v České republice i v zahraničí.

„Kromě samotné akademie, jejíž platformu bychom chtěli od příštího roku otevřít dalším školám, se snažíme vytvořit komplexní vzdělávací plán, díky kterému se nauka o vesmíru dostane do vyučovacích osnov více relevantních předmětů, jako je například přírodopis, zeměpis či fyzika,“ uvedl ředitel školy Labyrinth Břetislav Svozil. Organizátoři podle něj od počátku plánovali program i v on-line podobě, takže jej po zavedení opatření proti šíření koronaviru nemuseli rušit.

Jedním z partnerů akademie je agentura CzechInvest, která připravila třetí ročník festivalu kosmických aktivit Czech Space Week. Festival věnovaný vesmírným technologiím, kosmickému vzdělání i byznysu se uskuteční od 6. do 14. listopadu, kvůli koronaviru tentokrát ale jen v on-line prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované