Hlavní obsah

Dinosauři versus lithium. Velká hádka o tom, kudy vede budoucnost elektromobility

Foto: Jan Kordovský, Seznam Zprávy

Jan Kordovský a Václav Dolejší nabíjejí. A mezitím se hádají o cenách elektřiny a o vodíku.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Jeden se k elektroautům staví skepticky, druhý je nekriticky podporuje. Jak to dopadne, když do elektroauta posadíte zástupce obou nesmiřitelných táborů? Rozsoudí je podcast Stopáž.

„To je ale krásný auto! Škoda že v tom není dieselový šestiválec 3,2 l,“ přivítal Václav Dolejší elektromobil Hyundai Ioniq 5, jímž se společně s Janem Kordovským v podcastu Stopáž vydal na víkendovou reportážní projížďku, která má rozhodnout jejich spor.

Dolejší totiž nedávno na Seznam Zprávách napsal komentář, ve kterém tvrdí, že sázka na elektromobily na baterky je slepou cestou. Jeho kolega Kordovský s tím zásadně nesouhlasí – podle něj bude ježdění na fosilní paliva brzy zaostalé a na rok 2035, kdy má podle návrhu Evropské komise skončit prodej nových aut na spalovací motor, se těší.

„Upozorňuju, že to, co uslyšíte, není recenze auta. Chceme se jen pohádat o tom, kdo má ohledně elektromobilů a jejich budoucnosti pravdu,“ vysvětluje v podcastu Kordovský.

„Já jsem se v očích mnoha lidí stal úplným zpátečníkem, který volá zpátky po návratu parních strojů. Pouze upozorňuju na mnoho negativ elektromobility a na to, že ten krok je až skandálně vynucený neuvěřitelnými politickými rozhodnutími a byrokratickými nařízeními,“ brání se Dolejší.

„Čím dřív dosáhneme jako civilizace toho, že nebudeme muset používat fosilní paliva, abychom někam dojeli nebo se zahřáli, tím líp. Je to hrozně neefektivní,“ kontruje Kordovský.

Jak velkým rozdělujícím faktorem bude u elektromobilů cena? Kde budeme elektřinu pro auta budoucnosti a infrastrukturu kolem nich brát? A jaký typ auta by si oba redaktoři koupili teď?

Poslechněte si jejich argumenty ve speciálním dílu Stopáže – v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované