Hlavní obsah

Do čela FBI se postaví Christopher Wray, navzdory historickému nesouhlasu od senátorů

Do čela FBI se postaví Christopher WrayVideo: Reuters

 

Reklama

V úterý to schválil americký Senát. Ve funkci nahradí odvolaného Jamese Comeyho.

Článek

Senát amerického Kongresu schválil nominaci Christophera Wraye na šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Informovala o tom agentura Reuters. Výsledek hlasování byl v poměru 92 hlasů pro a 5 proti, přičemž všechny hlasy proti byly od demokratických senátorů. Došlo tak k historicky nejvyššímu nesouhlasu ze strany senátorů při výběru šéfa FBI.

Wraye na ředitele FBI v červnu nominoval prezident Donald Trump poté, co z čela FBI odvolal Jamese Comeyho. Stalo se tak během vyšetřování prezidentových spolupracovníků kvůli možné tajné spolupráci s Rusy na Trumpově loňské předvolební kampani.

Za vlády prezidenta George Bushe mladšího spolu Wray a Comey pracovali na ministerstvu spravedlnosti. Wray se zná i s bývalým šéfem FBI Robertem Muellerem, který byl jmenován zvláštním vyšetřovatelem skandálu kolem ruského vměšování do amerických prezidentských voleb. Trump toto vyšetřování označuje za „hon na čarodějnice”.

Wray v červenci v Senátu prohlásil, že by odmítl závazek loajality prezidentu Trumpovi a že v případě, že by ho šéf Bílého domu pověřil něčím nezákonným, na funkci by rezignoval.

Reklama

Doporučované