Hlavní obsah

Do českých kin vstupuje James Bond, naposledy v podání Craiga

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Do českých kin vstoupí ve čtvrtek jeden z velkofilmů, který se stal nechtěným symbolem pandemie koronaviru ve filmovém průmyslu.

Článek

Premiéra nejnovějšího filmu s britským agentem Jamesem Bondem Není čas zemřít (No Time To Die) se odkládala několikrát o celkem rok a půl. Distributoři nechtěli podobné kasovní trháky pouštět do kin v době, kdy se třeba otevřela s nejistými vyhlídkami mezi jednotlivými vlnami pandemie.

Pětadvacátá bondovka, v níž by měl naposledy agenta ztvárňovat herec Daniel Craig, měla v úterý světovou premiéru v Londýně a britský tisk ji hodnotí vesměs kladně. Agent 007 James Bond ve filmu, který je s trváním 163 minut nejdelším snímkem z celé série, skončil aktivní službu a odpočívá na Jamajce. Klid však nemá dlouhého trvání – o pomoc ho totiž požádá jeho starý přítel Felix Leiter ze CIA.

Mise na záchranu uneseného vědce se ukáže být zrádnější, než se na začátku zdálo. Bond se během vyšetřování dostane na stopu nevyzpytatelného zločince, který disponuje nebezpečnou a velmi ničivou novou technologií.

Film je v bondovské sérii debutem amerického režiséra Caryho Fukunagy. Bondova úhlavního nepřítele hraje americký herec Rami Malek, držitel Oscara za roli Freddieho Mercuryho ve filmu Bohemian Rhapsody. Důležité ženské postavy, které obě vnášejí do tradiční představy Jamese Bonda moment překvapení, hrají Léa Seydouxová a Lashana Lynchová. Titulní píseň nazpívala americká zpěvačka Billie Eilish.

V nejnovějším filmu může Bond své fanoušky překvapit, typické atributy jako vodka s Martini, několik vozů Aston Martin, nevídané technologické vymoženosti a přehršle akčních scén v něm ale nechybí.

Film měl podle tvůrců rozpočet 200 milionů dolarů (asi 4,3 miliardy korun), bondovky jsou tradičně jedny z nejvýdělečnějších světových filmů. Díl Spectre z roku 2015 utržil po celém světě 880 milionů dolarů (18,9 miliardy korun), o tři roky starší Skyfall pak přes miliardu dolarů (21,4 miliardy korun).

Také britská kina, kde se již film hraje, si od bondovky slibují, že pomůže zotavení celého filmového odvětví. Předprodej vstupenek podle deníku The Guardian naznačil, že snímek Není čas zemřít by se mohl stát druhým nejvýdělečnějším filmem z celé bondovské série, která trvá skoro 60 let.

Reklama

Doporučované