Hlavní obsah

Do Polska přijede tisícovka amerických vojáků, mají ukázat sílu NATO

Do Polska přijde na konci března tisíc amerických vojáků.

 

Reklama

„Nechceme vyvolat konflikt. Chceme, aby byl zachován klid," popsal strategii vojenských aktivit v Evropě šéf NATO Stoltenberg.

Článek

Spojené státy chtějí na konci března vyslat tisíc vojáků do Polska. Budou součástí operace Atlantické odhodlání, která má demonstrovat přítomnost NATO v Evropě. Už v průběhu ledna připlulo do Německa na lodích celkem 87 tanků a řada dalších vojenských vozidel. Další americké vojáky, kteří se zúčastní společného výcviku s polskými jednotkami v Zaháni, minulý víkend přivítala i polská premiérka Beata Szydlová.

Posily NATO v rámci Atlantického odhodlání budou působit v Orzyszu. Polské město leží 137 kilometrů od Kaliningradu, ruské vojenské enklávy.

Napětí z Mnichova

Čerstvé oznámení německé agentury DPA navazuje na víkendovou bezpečnostní konferenci v Mnichově, kde velmoci debatovaly o budoucnosti Aliance a zejména vztazích NATO s Ruskem.

Právě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přitom na akci obvinil Severoatlantickou alianci, že je „pozůstatkem studené války". Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg reagoval prohlášením, že v rámci aktuální strategie by Aliance měla urychlit výcvik vojáků v oblasti Černého moře. „Nechceme vyvolat konflikt. Chceme, aby se konfliktům zabránilo a aby se zachoval klid," řekl Stoltenberg.

?Na silnější přítomnost sil NATO na východní hranici tlačí zejména pobaltské státy, které se dlouhodobě cítí Ruskem ohroženy. Alianci však v poslední době v rozhodování brzdí spory mezi Evropou a USA o míře zapojení i dalším financování vojenských programů. Americký viceprezident Mike Pence nicméně v Mnichově jasně prohlásil, že oblast Baltu a Černého moře hodlají Spojené státy podporovat i nadále.

Reklama

Doporučované