Hlavní obsah

Až pětinásobné zdražení tepla. Lidé v petici žádají, ať padají hlavy

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Část lidí v Břeclavi v listopadových zálohách pocítila i pětinásobné zdražení tepla.

Reklama

V Břeclavi se část místních bouří proti markantnímu zdražení teplé vody a topení. Petici podepsalo přes tisíc lidí. Požadují splátkový kalendář i konec jednatelů městské firmy, která má dodávky tepla na starosti.

Článek

Přesně 1240 lidí přidalo svůj podpis na petici proti zdražení tepla v Břeclavi. Až pětinásobný podzimní nárůst záloh se týká přibližně osmi tisíc lidí, tedy třetiny obyvatel města. Postihuje hlavně spotřebitele z velkých bytových domů s dodávkami od městské firmy Teplo Břeclav.

Členové petičního výboru před pár dny odevzdali dokument vedení města, teď čekají na jeho reakci. V pěti bodech požadují odvolání jednatelů městské firmy Martina Martáka a Pavla Dominika, kteří jsou zároveň zastupiteli města. Apelují také na konec dozorčí rady a její nové složení i se zástupci vlastníků a bytových družstev, informace k odměnám členů dozorčí rady a splátkový kalendář pro navýšené listopadové a prosincové zálohy.

„Nyní vyčkáváme, jak město na naše požadavky zareaguje,“ řekl pro Seznam Zprávy člen petičního výboru Dalibor Konečný.

Část Břeclavi, stejně jako Vrbno pod Pradědem, se dostalo do potíží kvůli krachu firmy NWT. Oběma městům dodávala zemní plyn. Letos nebyla schopná ustát skokové zdražování surovin. Soud v říjnu vyhlásil její úpadek.

Teplo Břeclav tak narychlo vybíralo nového dodavatele. Ceny plynu se však odvíjejí od těch na burze. Městská firma tak v říjnu ohlásila navýšení ceny tepla z 628 korun na 3030 za jeden gigajoule. Je to zřejmě nejvyšší zdražení tepla v Česku.

Spotřebitelům se do záloh promítlo různě, podle přeplatků či nedoplatků v předešlých letech.

Jednatel Marták zdůrazňuje, že se pětinásobné zdražení týká jen závěrečných měsíců roku 2022. „Ano, pro tyto měsíce je to jedno z nejvyšších zdražení, ale cena tepla se počítá z nákladů za celý rok. Ta se bude blížit nějakým 1600 korunám za gigajoule,“ argumentoval Marták.

Doplnil, že pětinásobný cenový šok v měsíčních předpisech postihl asi patnáct procent spotřebitelů, kteří si v minulosti nastavili zálohy až příliš nízko.

Městská firma po kritice avizuje, že prosincové zálohy sníží do původní výše před zdražením. Na vykrytí rozdílu chce čerpat od města bezúročnou půjčku. „Výši nemůžu předjímat. Město nám nepůjčí takříkajíc na dobrý den. Musíme k tomu připravit podklady,“ řekl Marták.

Starosta města Stanislav Pěček (ANO) pro Seznam Zprávy zopakoval, že za jednateli městské společnosti stojí. „Zatím to platí. Detailně vše probereme ve středu,“ sdělil. Radní města a členové valné hromady firmy se v ten den budou situací zabývat na společném jednání.

+4

Pěčkův stranický kolega Marták také nevidí důvod, proč by měl v čele Tepla Břeclav skončit. „Nezavinili jsme, že firma NWT zkrachovala. Spory se vyostřily kvůli volbám a kritice opozice. I bez nich by zdražení přišlo. Lidé tady vytvořili ohromný tlak nesprávnými argumenty. Autoři petice se bijí v prsa a jen se chtějí zviditelnit,“ reagoval Marták.

Iniciátoři petice vedení městské firmy mimo jiné vyčítají, že je o zdražení informovalo na poslední chvíli, až po komunálních volbách.

„Původní dodavatel žádal navýšení už letos v březnu. Vedení městské firmy situaci dlouho neřešilo, nekonalo. Jednatelé měli jednat o vypovězení smlouvy mnohem dřív. A ještě závažnější pochybení vidím v tom, že kontrolní orgán, tedy dozorčí rada, vůbec nic neřešil,“ sdělil další člen petičního výboru Jan Janulík.

Otazník visí nad cenami pro následující rok. Smlouvy s přechodným dodavatelem plynu platí jen do konce prosince. Městská firma nadále chystá výběrové řízení na nového dodavatele plynu pro nadcházející rok. Vypíše je do konce listopadu. „Jestli to bude za pět, nebo deset dní, říct nedokážu,“ reagoval Marták.

Teplo Břeclav také čelí kritice, že dodavatele NWT vybrala jen na základě nejnižší ceny. Marták zdůraznil, že příliš kvalifikačních kritérií ve výběrovém řízení určit nelze. „Plyn je jeden. I tak se snažíme vymyslet vzdušné zámky, které lidé žádají,“ řekl. Příliš striktní podmínky však podle něj mohou uchazeče odradit.

Smlouvu s dodavatelem chce městská firma uzavřít na jeden rok. Marták uklidňuje, že v tomto ohledu pomůže vládní zastropování cen. Cena za gigajoule tepla podle něj klesne někam k 1600 korunám. I tak očekává složitá jednání s potencionálními dodavateli. „Dneska vám nabídku na energetickém trhu nechce dát nikdo. Smlouvu převrátí šestnáctkrát a řeší, jestli do toho má jít,“ doplnil.

Reklama

Doporučované