Hlavní obsah

Do eurovoleb se letos přihlásilo 30 uskupení, o deset méně než posledně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Volby do Evropského parlamentu se letos v Česku konají 7.–8. června. Ilustrační fotografie.

Reklama

Lhůta pro předkládání kandidátních listin pro volby do Evropského parlamentu v úterý skončila. Podle Ministerstva vnitra se letos přihlásilo celkem 30 uskupení včetně Spolu, ANO a Pirátů. Přibylo koalic.

Článek

Celkem 30 uskupení letos předložilo Ministerstvu vnitra kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu. Ministerstvo to uvedlo na síti X.

Kandidujících uskupení je o deset méně než před pěti lety, počet koalic se zvýšil o téměř polovinu. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila dnes v 16:00.

O tom, která volební seskupení splnila všechny zákonem požadované náležitosti a budou tak k volbám připuštěna, rozhodne ministerstvo do 20. dubna. K minulým volbám do Evropského parlamentu před pěti lety se přihlásilo na 40 subjektů, z toho šest koalic. K volbám jich bylo připuštěno 39. Jedna ze stran totiž mimo jiné nezaplatila příspěvek na úhradu volebních nákladů ve výši 15 000 korun.

Kandidaturu v letošních evropských volbách, které budou v Česku 7. a 8. června, ohlásilo všech devět sněmovních stran a hnutí, přičemž jen opoziční ANO a vládní Piráti kandidují samostatně. Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidují stejně jako při posledních sněmovních volbách jako koalice Spolu, koalici Starostové a osobnosti pro Evropu vytvořilo vládní hnutí STAN a SLK. Opoziční hnutí SPD sestavilo koaliční kandidátku společně s neparlamentní Trikolorou.

Reklama

Doporučované