Hlavní obsah

Antivaxer Vrabel bral za covid 2,4 milionu dotací. Odhalení, jak k nim přišel

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ladislav Vrabel uspořádal loni v září demonstraci, které se účastnilo 70 tisíc lidí. Návštěvnost dalších akcí postupně klesla na stovky.

Reklama

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel byl jednatelem firem, které získaly státní covidovou podporu. Statisíce obratem odešly na účet Vrabelovy srbské manželky, na kterém sbíral i finanční dary od podporovatelů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě než Ladislav Vrabel začal pořádat protivládní demonstrace, na nichž řečníci velebili Rusko, kandidoval v komunálních volbách 2021 za hnutí Chcípl pes.

To se vymezovalo vůči vládním covidovým opatřením. Sám Vrabel na facebooku psal třeba o údajné „genocidě neočkovaných“.

Což mu však nebránilo, aby se u státu hlásil o covidové dotace na podnikání.

Za rok 2021 získal od Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) v součtu na 2,4 milionu korun. A to prostřednictvím tří firem, v nichž dělal jednatele a které byly napsány v rejstříku na jeho srbskou manželku Bojanu Vurdelja. Sám Vrabel podnikání oficiálně vlastnit nemohl, protože by to insolvenční správce využil ke splacení jeho milionových dluhů.

Seznam Zprávy žádosti o dotace parafované Vrabelem získaly. Například společnost Cimeries Praha vyčerpala ze státního rozpočtu více než 860 tisíc korun.

Načerno postavené boudy

Vrabel v žádostech uváděl, že je to na kompenzaci covidových ztrát pro „vodáckou restauraci/pizzerii s burger grillem a barem s míchanými nápoji“, kterou od roku 2016 provozuje na pozemku u Vltavy u Českého Krumlova. Psal také, že má 120 míst k sezení.

Má to ale háček. Stavební úřad reportérům potvrdil, že v minulosti v tomto místě žádná restaurace legálně nestála. Jen dva načerno postavené přístřešky.

„Jednalo se o stavby, které byly provedeny bez příslušného opatření nebo povolení stavebního úřadu. Z toho důvodu bylo rozhodnuto o jejich odstranění,“ uvedl Jan Lippl, tajemník městského úřadu v Českém Krumlově, pod který stavební úřad spadá. Podle něj jedna ze staveb ale stojí na pozemku dodnes.

Ladislav Vrabel odmítl věc komentovat a odkázal na svého právníka Radka Suchého. Ten v minulosti vystupoval třeba jako právní expert hnutí Trikolora.

„Cimeries nepodnikala ve stavbách postavených načerno; zřejmě máte na mysli sporný přístřešek na pozemku, kde mělo být poskytováno jakési občerstvení. Tuto věc dle mých informací řešil standardně příslušný stavební úřad, jako v tisíci jiných případech, a společnost rozhodnutí respektovala,“ tvrdí Suchý.

Pozemek přepsaný na obyvatelku Bělehradu

Úřady to ale popisují jinak.

Řízení o odstranění staveb se táhlo roky. Pozemek původně vlastnil Vrabelův otec. Po tom, co stavební úřad začal černé stavby řešit, přepsal v roce 2018 Vrabel starší půdu zadarmo na Gordanu Baltic. Jde o Srbku žijící v Bělehradě, která s úředníky přes jejich snahy nekomunikovala, a podle pátrání reportérů také o Vrabelovu tchyni.

Vrabel v žádostech o covidovou podporu v roce 2021 ministerstvu tvrdil, že právě své příbuzné v hotovosti postupně zaplatil za nájemné pozemku 300 tisíc korun. A požádal o kompenzace. Stát mu skutečně peníze proplatil.

Zatímco pro účely získání covidových dotací Baltic ochotně MPO dodala česká prohlášení, že jí skutečně Vrabel platí nájem, ohledně černých staveb na svém pozemku předtím se stavebním úřadem nekomunikovala.

Úředníci tak už v roce 2018 museli stanovit půdě opatrovníka – radnici města Větřní. Mezitím byznys podle svědectví tehdejšího provozovatele protějšího kempu běžel.

„Vrabel tam dal agregát, který mu zajišťoval elektřinu, gril a pokoušel se přetahovat vodáky, kteří mířili k nám. Nad řekou vyvěsil reklamu, kvůli které si někteří lidé pletli náš kemp s jeho boudami,“ popsal Michal Pažout s tím, že v roce 2021 už ale podle něj Vrabel neotevřel.

Krátká byla na Vrabela hygiena. Když chtěla občerstvení zkontrolovat, musela se tam dostat buď na loďce, nebo po rozbité lesní cestě. V letech 2021 a 2022, kdy Vrabelovi přicházely dotace, se úředníkům kontrolu nepodařilo udělat, protože v době, kdy se těžkým terénem k místu dostali, měl Vrabel zavřeno.

Za prodej občerstvení tak „restauraci“ pokutovali jen v roce 2018. „Při kontrole byly zjištěny hygienické závady, za které bylo s provozovatelem zahájeno správní řízení a uložena sankce. Zjištěny byly závady provozního charakteru a dále nebyly předloženy některé požadované údaje a dokumenty související s činností v této provozovně,“ uvedla vedoucí úřadu Bohumila Nováková.

Pozemek tchýně sám prodával za 2 miliony

Loni se na facebooku Ladislav Vrabel pokoušel pozemek sám prodat, nikoliv však jménem své příbuzné, které podle dotačních žádostí platil nájem. Zájemcům ho nabízel za dva miliony korun.

„Prodáme exkluzivní pozemek u řeky Vltavy osm kilometrů od Českého Krumlova v rušné vodácké oblasti dvou velkých kempů, právě uprostřed vodácké cesty z Rožmberku do Zlaté Koruny,“ píše Vrabel v inzerátu, který vyvěsil na serveru Facebook Marketplace.

Foto: Facebook - Ladislav Vrabel

„Exkluzivní pozemek u Vltavy“, který se Vrabel loni pokoušel prodat prostřednictvím svého profilu na sociální síti.

Zájemce nakonec nenašel.

Pokud by totiž případný nový majitel chtěl restauraci provozovat, nejspíše by měl další problémy s úřady. Podle tajemníka Lippla by neměl šanci, že by mu někdo restauraci povolil.

„Jelikož se pozemek nachází v ploše, která dle územního plánu není určená k zastavění, dále je v aktivní záplavové zóně řeky Vltavy a rovněž v chráněné krajinné zóně, lze předpokládat, že stanovisko by bylo zamítavé,“ dodal Lippl.

Máme zisk, ne vlastně proděláváme

Do firem oficiálně vlastněných Bojanou Vurdelja přicházely i další statisíce z covidové podpory. Cimeries Praha požádala ještě o úhradu jiných nepokrytých nákladů. Vrabel ale k žádosti přiložil účetní výkaz, z nějž plynulo, že firma byla v plusu, a nikoliv v minusu.

Až když ho úředníci ministerstva upozornili, že v takovém případě by dotaci nedostal, odepsal jim, že šlo o chybu a dodal upravený výkaz.

Ověřit, jak si firma skutečně vedla, nelze. Od svého založení v roce 2016 totiž v obchodním rejstříku nezveřejnila účetní závěrku ani za jediný rok, přestože tuto povinnost nařizuje zákon. Soud tak už loni v listopadu zahájil řízení o zrušení společnosti.

Přesto na základě podkladů přišlo Vrabelovi dalších téměř 278 tisíc korun veřejné podpory. Z firemního výpisu účtu je patrné, že během dvou dnů od chvíle, co dorazily, téměř všechny peníze Vrabel přeposlal na soukromý bankovní účet své srbské manželky.

Jde o ten samý účet, který předložil podporovatelům, aby mu na něj poslali dary na pořádání demonstrací, a kam de facto peníze schoval. Protože na jeho vlastním účtu by mu peníze zabavil insolvenční správce na uhrazení jeho dluhů.

Foto: Seznam Zprávy

Výpis z účtu firmy doložený do jedné z žádostí o dotace.

Dalším dvěma firmám rodiny Vrabelů, které mají název Pizza Originala CB a Originala CB, stát vyplatil více než 1,5 milionu korun.

Obě zmíněné společnosti Bojana Vurdelja ovládala přes další firmu sídlící ve Velké Británii. I tu ale tamní registr chce nechat zrušit, protože ani ona nepředkládá účetnictví. Její případný majetek by tak propadl Koruně.

Na dotaz, proč Vrabel jako jednatel porušoval zákon, jeho právník neodpověděl. „Vyjádření považujte za konečné a vyčerpávající,“ uvedl.

Rozprodaný majetek

Více než 600 tisíc stát jako covidové kompenzace poslal firmě Originala CB, která zaměstnávala Vrabela. Z jedné ze žádostí je například patrné, že k lednu 2021 byli jedinými dvěma zaměstnanci Originala CB Ladislav Vrabel a Bojana Vurdelja.

Vrabel se zavázal, že své dluhy bude z výplaty postupně splácet. Co se ale s penězi od státu stalo, není jasné. Na vyplacení věřitelů nešly.

Vrabel se v lednu u insolvenčního soudu hájil, že výplatu poslední dobou nedostával. „Můj klient neobdržel mzdu za listopad a prosinec. Budeme ji vymáhat,“ řekl u soudu jeho advokát Radek Suchý.

Protože je dle obchodního rejstříku jednatelem firmy sám Vrabel, peníze by tak měl vymáhat sám po sobě. Vrabel ale soudci tvrdil, že jeho žena už firmu od loňska nevlastní a nový majitel jen změny do rejstříku nezanesl. Podle insolvenčního správce jde o muže srbské národnosti.

Vrabelův právník tvrdí, že jeho klient netuší, komu jako jednatel firmu přenechal. Argumentuje, že převod provedla jeho manželka. „Z těch důvodů klient není schopen odpovědět na otázky týkající se nových držitelů kmenových listů. Ani k tomu není oprávněn, ani nikým zmocněn,“ uvedl Suchý.

Soud ovšem Vrabelovi neuvěřil, že to s oddlužením myslí upřímně a svůj majetek účelově před věřiteli neskrývá. Oddlužení mu tak zrušil a poslal ho do konkurzu. Zároveň soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Zdeněk Strnad uvedl, že Vrabel jednal nepoctivě.

Insolvenční správce Martin Koubek navíc odhalil, že Vrabel, který soudu tvrdil, že nemá příjmy, z nichž by dluhy zaplatil, zároveň za statisíce nakupoval zlaté slitky. Vrabel následně začal tvrdit, že jsou jeho ženy.

Ministerstvo, které Vrabelovi poslalo covidové dotace, se ale hájí, že v hektické době covidu nemělo za úkol odhalovat možné nepravosti.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu posuzuje splnění podmínek výzvy daného programu, tedy doložení potřebných dokumentů, údajů a dalších náležitostí. To ministerstvo řádně zkontrolovalo, jednalo tak zcela správně a v souladu se zákonem. Případný podvod může prošetřit Policie České republiky, která je k tomu určena,“ řekl mluvčí průmyslu Marek Vošahlík.

Za co dluží Ladislav Vrabel

  • Vrabel dluží 2,7 milionu korun. Ještě předtím, než vstoupil do insolvence, měl 27 exekucí.
  • Mezi věřiteli je i stát, protože Vrabel například dvacet let neplatí pojištění, z něhož Česko lidem vyplácí důchody.
  • VZP neplatil zdravotní pojištění od roku 2000.
  • Neuhradil ani pokuty za jízdu načerno českobudějovickou hromadnou dopravou, některé ještě z roku 1999.
  • Nesplatil úvěr od Komerční banky, nehradil poplatky za popelnice nebo elektřinu.
  • 200 tisíc dluží i miliardáři Karlu Janečkovi, který dluh postoupil své nadaci. I s úroky a pokutami se částka vyšplhala přes 400 tisíc.

Reklama

Doporučované