Hlavní obsah

Hnutí STAN vyloučilo Hlubučka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý pražský náměstek Petr Hlubuček přišel o členství v hnutí STAN. Zatím nepravomocně.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že výbor STAN rozhodl o vyloučení bývalého pražského náměstka a exšéfa pražské organizace hnutí Petra Hlubučka kvůli kauze Dozimetr. Exstarosta Lysolají se může ještě odvolat.

Článek

Za tři měsíce tomu bude rok, co detektivové zatkli několik podnikatelů, manažerů a politiků v kauze zvané Dozimetr.

Jedním z obviněných a vazebně stíhaných byl i tehdejší předseda pražské organizace STAN Petr Hlubuček. Po devíti měsících od vypuknutí případu rozhodcovský a smírčí výbor hnutí podle zjištění Seznam Zpráv dospěl k závěru, že bývalého starostu pražských Lysolají definitivně vyloučí.

„RSV rozhodl o jeho vyloučení, ještě to ale není pravomocné,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí STAN Sára Beránková.

Bývalý vlivný náměstek pražského primátora na dotaz, zda se proti rozhodnutí odvolá, do vydání článku nereagoval. Mluvčí hnutí dodala, že STAN zatím odvolání neeviduje. Dle stanov na to Hlubuček má 15 dnů, pokud by tak učinil, odvolání by projednalo předsednictvo hnutí.

Lysolajský exstarosta chtěl o svém vyloučením mluvit s předsedou STAN Vítem Rakušanem, jenže ten to odmítal – je totiž ministrem vnitra, tudíž se nechtěl vystavovat podezření ze střetu zájmů. Hlubuček měl členství po vypuknutí kauzy pozastavené a vyloučení se bránil.

Policie Hlubučka spolu s dalšími 12 lidmi obvinila loni v červnu. V hlavní linii se pozornost vyšetřovatelů stočila na Dopravní podnik hlavního města Prahy, kde skupina obviněných podnikatelů a politiků v čele s exnáměstkem primátora Hlubučkem a lobbistou Michalem Redlem podle policie úplatně manipulovala se zakázkami.

Zpět je Polčák

Hlubuček nebyl jediným politikem STAN, kterého se kauza Dozimetr vzhledem ke členství v hnutí dotkla. Europoslanec Stanislav Polčák loni v červnu pozastavil své členství ve vládním hnutí kvůli kontaktům na klíčovou postavu kauzy – lobbistu Redla. K vyvození politické odpovědnosti jej tehdy vyzval i předseda STAN Rakušan.

Seznam Zprávy na konci minulého roku informovaly, že někdejší místopředseda Starostů a nezávislých projevil zájem o aktivování členství. K tomu nyní došlo.

„Jsem rád, že rozhodcovský a smírčí výbor STAN mé žádosti o obnovu členství na počátku března jednomyslně vyhověl, protože jsem neporušil jakkoli stanovy hnutí,“ uvedl Polčák.

„V minulých měsících jsem se soustředil na podání výpovědi a jasné doložení, že s celou kauzou kolem Prahy a dopravního podniku nemám nic společného. To se jasně ukázalo. Nejsem dle policie ani podezřelý, natož obviněný. Mé spojení s kauzou jsem považoval za mediální konstrukt,“ dodal.

Reklama

Doporučované