Hlavní obsah

Jurečka už nechce komisi k Bečvě. Gazdík se bojí „zametení“

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jedy v Bečvě v září 2020 otrávily 40 tun ryb.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že původní vyšetřovatel kauzy Bečva Jiří Hovorka kandidoval loni do zastupitelstva za lidovce. Jejich šéf a ministr životního prostředí Marian Jurečka říká, že o tom nevěděl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rozplétání kauzy na řece Bečvě, kdy v září roku 2020 jedy zahubily 40 tun ryb, je komplikovaný soudní proces. Loni soudce vrátil případ policii k došetření s tím, že kriminalisté nedostatečně prověřili okolnosti havárie.

Zda při vyšetřování katastrofy pochybily státní orgány, v roce 2021 začala přezkoumávat také sněmovní vyšetřovací komise. Pátrání přerušily volby, panovala ale obecná shoda na tom, že po nich má komise v činnosti pokračovat. Plánovala to i vláda Petra Fialy.

Jenže se tak nestalo - nová vyšetřovací komise dosud nevznikla. Přitom u vsetínského soudu se ukazuje, že vyšetřování provázely podivné okolnosti. V tomto týdnu rybář Stanislav Pernický před soudkyní zpochybnil práci policie i inspekce.

Ministerstvo životního prostředí momentálně vede Marian Jurečka (KDU-ČSL), někdejší místopředseda vyšetřovací komise. Ten ale dnes nevidí potřebu, aby poslanci ve věci dál pátrali.

„Byl jsem členem předchozí vyšetřovací komise a opravdu jsem tenkrát měl unikátní příležitost se seznámit s celým spisem. Já si úplně nemyslím, že je nutné s tímto pokračovat v tomto volebním období. Pokud by byla většina zákonodárců pro, nebudu to blokovat, jen si říkám, že to není nezbytně nutné,“ uvedl Jurečka.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že policista Jiří Hovorka, který měl kritizované vyšetřování havárie na starost, se angažuje v komunální politice ve Valašském Meziříčí. A to za KDU-ČSL. Loni zde za lidovce kandidoval do zastupitelstva (mandát nezískal), v současnosti je členem městských komisí pro dopravu a životní prostředí.

Policista kandidát

Předseda KDU-ČSL Jurečka tvrdí, že Hovorku nezná a o jeho angažmá v komunální politice nevěděl. Distancuje se i policista. „S panem Jurečkou se vůbec neznám. Je pravda, že jsem za KDU-ČSL kandidoval v komunálních volbách, ale jsem nestraník. Jako policista nemohu být členem politické strany, jsem stále v policii,“ řekl Hovorka Seznam Zprávám.

K lidovcům prý cítí sympatie na základě toho, že je sám věřící. „Je to malé město, když se zajímáte o veřejné dění, lidi znáte. Vybral jsem si stranu, která mi programem byla osobně blízko. Nejsem ale jinak angažovaný v politice, vystupuji jako nestraník. Jsem spíše sám za sebe,“ dodal s tím, že členství v komisích je neplacené a činnost v nich považuje za službu městu.

Hovorka se pod tlak ve sledovaném případu dostal na podzim roku 2021. Tehdy v září e-mailem oznámil, že končí u případu otravy Bečvy. Pak ale zprávu popřel, stejně jako vedení policie. Hovorka prý jednal pod enormním tlakem.

Otrava Bečvy je politicky citlivým případem, protože nedaleko oblasti havárie stojí chemička DEZA patřící skupině Agrofert expremiéra Andreje Babiše (ANO). V dané době byl za hnutí ministrem životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Kritici dlouhodobě upozorňují, že kriminalisté od počátku nevěnovali dostatečnou pozornost roli Babišovy chemičky. U soudu skončili rožnovská firma Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka.

„U soudu byl nyní svědčit rybář, který znal ke kauze mnohé detaily. Jde o důležitého svědka, kterého policie vyslechla až po 42 dnech. I na to naše komise upozorňovala. Kritizovali jsme i skutečnost, že společnost DEZA byla u policie od počátku mimo její hlavní pozornost,“ řekl Seznam Zprávám exministr školství a poslanec Petr Gazdík (STAN).

Gazdík: Je to podivné

Provázanost vyšetřovatele Hovorky s politikou mu vadí. „Nečekané povýšení i angažovanost v místní politice Valašského Meziříčí působí podivně,“ uvedl Gazdík.

Loni v lednu Gazdík ještě jako člen vlády navrhoval, aby i po volbách do Poslanecké sněmovny vyšetřovací komise v pátrání kolem kauzy Bečva pokračovala. Tehdejší ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se takovému nápadu nebránila.

O potřebě komisi znovu svolat se pak pokoušel koaliční partnery přesvědčovat i v následujících měsících: „Naše komise v minulém období upozornila na řadu podivností a rozporů, bohužel ale kvůli konci funkčního období minulé Sněmovny jsme neměli prostor jít více do hloubky. Proto určitě navrhuji – a v posledním roce jsem tak i několikrát učinil mezi koaličními partnery -, aby vyšetřovací komise ve své činnosti pokračovala i nyní.“

Dokonce i sami členové vyšetřovací komise k Bečvě se před koncem svého volebního období v září 2021 shodli, že je třeba v činnosti pokračovat i v nové Sněmovně.

„S ohledem na výše uvedené by bylo vhodné v příštím volebním období Poslanecké sněmovny tuto komisi opět zřídit, dát pro její činnost další časový mandát, aby mohla komise detailněji svoji práci dokončit,“ stojí v závěrečné zprávě vyšetřovací komise ke katastrofě na řece Bečvě.

Pomůže zákon?

Podle Jurečky je ale klíčové zaměřit se na dotažení novely vodního zákona. „Spoustu systémových změn propisujeme do novely vodního zákona, která už je ve finále,“ řekl Seznam Zprávám ministr a šéf lidovců Jurečka.

Novela vodního zákona podle něj bude odpovědí vlády na to, aby se už havárie jako na Bečvě neopakovala. „Provedli jsme další systémové změny. Před několika dny jsem jmenoval nového ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP), budeme chtít provést velký audit, abychom rozklíčovali pochybení ze strany inspekce,“ dodal Jurečka, který vedle životního prostředí vede i rezort práce a sociálních věcí.

S tím však exministr školství Gazdík nesouhlasí. Nemyslí si, že by světlo do vyšetřování kauzy Bečva vnesla novela vodního zákona. „Tím se nic v tomto ohledu nevyřeší. Jen se to zamete pod koberec a pravdu o Bečvě už se nedozvíme,“ řekl Gazdík Seznam Zprávám.

Jurečkův nástupce ve funkci Petr Hladík (KDU-ČSL), který je nyní náměstkem, by situaci řešil až ve chvíli, kdy by soud nenašel viníka havárie.

„V tuto chvíli je potřeba, aby doběhl soud. Pokud soud neprokáže viníka, pak je naprosto nutná spolupráce nového ředitele ČIŽP a Policie ČR, aby se celá situace znovu prošetřila a provedly se nové pokusy v reálných podmínkách, které se co možná nejvíce budou podobat tehdejší situaci,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí budoucího ministra Lucie Ješátková.

Na legislativní změny by se zaměřil poslanec ODS Stanislav Blaha, který byl členem minulé vyšetřovací komise. „V tomto volebním období bych považoval za zásadní, aby ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí došlo k systémovým změnám. Je potřeba například změnit zákon o vodách a sjednotit koordinaci prací státních orgánů, ukládání opatření či systém varování obyvatelstva. Soustředil bych se proto spíš na legislativní iniciativu, která by tyto změny prosadila,“ napsal poslanec Seznam Zprávám.

Rezolutně proti obnovení činnosti vyšetřovací komise k otravě Bečvy je poslanec Babišova ANO Jiří Strýček.

„Absolutně ne. Jak je známo, tato kauza je v současné době projednávána u soudu. Vznik takovéto komise by celou věc opět zpolitizoval. Jakýkoliv případný politický nátlak v průběhu probíhajícího soudního přelíčení je nepřípustný. Úlohou poslanců opravdu není suplovat práci policie, potažmo soudu,“ popsal poslanec hnutí.

Reklama

Doporučované