Hlavní obsah

Omluvte se za útěk ze záchoda, vyzval hejtman Blažkova náměstka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hejtman Královehradeckého kraje a místopředseda regionálního sdružení ODS Martin Červíček.

Reklama

Vysoce postavený člen ODS si vyšlápl na stranického kolegu z ministerstva. Královehradecký hejtman Červíček vyzval náměstka ministra spravedlnosti Stanislava, aby se omluvil za úprk před novináři Seznam Zpráv okénkem na WC.

Článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) stále stojí za svým náměstkem a spolustraníkem Antonínem Stanislavem, na něhož bylo podáno protikorupční oznámení. Podle zjištění Seznam Zpráv ale náměstek Stanislav, který zároveň zastává post ředitele krajského domova seniorů na Královéhradecku, přišel o podporu dalšího vlivného občanského demokrata – hejtmana Martina Červíčka.

Bývalý policejní prezident a nyní místopředseda krajské buňky ODS Červíček si Antonína Stanislava předvolal den poté, co Seznam Zprávy napsaly, že Blažkův náměstek utekl před dotazy reportérů okénkem ze záchoda po jednání zastupitelstva ve Rtyni.

„S Antonínem Stanislavem jsem se 22. prosince setkal, abych mu dal jasně najevo, že jeho chování, jímž se vyhýbal komunikaci s novináři, je pro mne u kteréhokoli představitele kraje či jeho organizace nepřijatelné, a požádal jsem jej, aby se neprodleně veřejně omluvil a poskytl součinnost v komunikaci,“ řekl v úterý Seznam Zprávám hejtman Červíček.

Nic z toho, k čemu ho vyzval, však Antonín Stanislav doteď neudělal. Naopak svůj útěk se snaží zastřít – i když na něj reportéři čekali před místností, ze které nemohl zmizet jinak než oknem, Stanislav tvrdí, že „z budovy odešel, jak přišel“.

Ať si vybere, řekl hejtman

Ředitele krajského domova pro seniory v Tmavém Dole dojíždí Antonín Stanislav z pražského ministerstva dělat dvakrát týdně. Funkci vykonává bez nároku na plat a vozí ho tam ministerský řidič. Stanislav, člen krajské buňky ODS na Královéhradecku, vede také krajskou komisi pro záležitosti seniorů.

Foto: Christine Havranová, ODS, Seznam Zprávy

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (fotokoláž Seznam Zprávy).

Hejtman Červíček už dříve na základě zjištění reportérů o poměrech v domově nařídil v krajském zařízení audit. Na další schůzce, která se odehrála 2. ledna, pak dal Stanislavovi ultimátum – buď skončí na ministerstvu, nebo ho jako hejtman z křesla ředitele odvolá.

„Přestože audit v domově důchodců v Tmavém Dole ještě probíhá a nemám tedy k dispozici jeho výsledky, informoval jsem Antonína Stanislava, že pokud v nejbližším období neukončí svoje působení na Ministerstvu spravedlnosti, navrhnu bez ohledu na výsledky auditu jeho odvolání z pozice ředitele ve zmíněném domově,“ konstatoval hejtman.

Seznam Zprávy už rozkryly, že Antonín Stanislav jako ředitel v Tmavém Dole porcoval zakázky, které zadával i firmám sponzorujícím ODS či svému zástupci. V domově také udělal manažera ze svého otce či spřáteleného spolustraníka. Když se na tato zjištění reportéři ptali, začal Antonín Stanislav přepisovat smlouvy i informace na oficiálním webu instituce.

„Nemohu připustit, aby v domově důchodců v Tmavém Dole mohlo docházet k nesrovnalostem či jeho vedení budit pochyby způsobené v důsledku Stanislavova souběžného výkonu funkce na ministerstvu,“ uvedl bývalý vysoce postavený policista Červíček.

Antonín Stanislav na dotazy reportérů, zda na ministerstvu skončí, do vydání článku opět nereagoval.

Stanislavova insolvenční aféra

Novinářům se Blažkův náměstek vyhýbá už od konce listopadu.

Tehdy reportéři odhalili detaily jeho působení na Ministerstvu spravedlnosti, kde na něj podal protikorupční podnět ředitel insolvenčního odboru Jan Benýšek s tím, že se ho Stanislav pokouší zbavit a ovládnout agendu insolvencí. Antonín Stanislav už přitom jednou musel ministerstvo opustit, a to poté, co vyšly najevo manipulace u zkoušek insolvenčních správců, které i tehdy právě úředník Benýšek nahlásil.

Stanislava v éře Fialovy vlády vrátil na ministerstvo Pavel Blažek, a to rovnou jako politického náměstka. U Blažka má přes všechny popsané pochybnosti Antonín Stanislav stále zastání. Naposled v úterý, kdy k tomu Blažek využil zamítavé rozhodnutí Městského soudu v Praze ve věci žaloby, kterou na ministerstvo Benýšek podal.

Ministr spravedlnosti, vystudovaný právník, však o výsledku neinformoval korektně. Neuvedl totiž celé znění rozsudku a to, že soud nerozhodoval o meritu věci, kterou úředník Benýšek napadl – čili o tom, že mu ministerstvo nezákonně – jako odvetu za podání na Stanislava – zrušilo v rámci systemizace místo.

„Soud z důvodů popsaných dále dospěl k závěru, že proti přijetí systemizace a služebního předpisu se žalobce samostatnou žalobou bránit nemůže. Z těchto procesních důvodů žalobu odmítl,“ píše se v rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

„To znamená, že se soud nezabýval tím, zda přijetí systemizace a služebního předpisu směřuje z nezákonných důvodů k ukončení žalobcova služebního poměru, jeho odvolání ze služebního místa představeného, převedení na jiné místo či zařazení mimo výkon služby. K ničemu z toho totiž ještě nedošlo,“ doplňuje verdikt.

„Odvetným opatřením může být až navazující rozhodnutí. Proti němu se bude žalobce moci bránit odvoláním a následně žalobou,“ usnesl se soud.

Důvodné podání, řekl kontrolor

„Soud nedal za pravdu nikomu,“ komentuje pak verdikt Benýškův advokát Kristián Léko.

„Žalobou se věcně nezabýval, odmítl ji z čistě procesních důvodů. Preventivní ochrana státních zaměstnanců proti odvetným opatřením podle soudu možná není. Jelikož to ochranu whistleblowerů reálně vyprazdňuje, budeme se dál bránit,“ uvedl.

To, že naděje této žaloby je malá, avizoval předem i Benýšek. S tím, že se na soud obrací i kvůli případům dalších oznamovatelů v budoucnu.

Benýškovu podání však dal za pravdu už v prosinci protikorupční ředitel Blažkova ministerstva Jiří Kapras. Uvedl, že Benýškem nahlášené manipulace zkoušek se v minulosti v éře Stanislava na ministerstvu děly, a Benýška označil za whistleblowera. Podle nového zákona, který prosadilo Ministerstvo spravedlnosti, by tak Benýškovi měla náležet ochrana proti odvetě.

Vláda přesto už v listopadu těsně po podání protikorupčního podnětu zrušila místo. Soud konstatoval, že dle současných zákonů před tím Benýška chránit nemůže. V pondělí rozhodnutí vstoupilo v platnost. Benýšek je tak bez místa.

„Dnes mi bylo předáno odvolání z funkce ředitele. Jsem tak v rezervách ministerstva, tedy bez práce a bez agendy. S tím, že si mám vyklidit kancelář, což aktuálně dělám,“ řekl Seznam Zprávám Benýšek.

Reklama

Doporučované