Hlavní obsah

Policie popsala úplatek pro Hlubučka. Dostal svůj podíl za půl milionu, uvedla

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček je podle obvinění jednou z hlavních postav kauzy Dozimetr. U výslechů popřel, že by bral úplatky.

Reklama

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v návrhu obžaloby doplňují dosud neznámé pasáže případu Dozimetr. Důkazy proti jedinému politikovi, který je mezi 11 obviněnými, je jednou z nich.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ačkoli vznesené obvinění řadí bývalého náměstka primátora za hnutí STAN Petra Hlubučka už rok a půl mezi hlavní podezřelé kauzy Dozimetr, důkazy proti němu vyplývají teprve z návrhu na podání obžaloby, který policie v posledních týdnech sepsala.

V dokumentu, do něhož mohly Seznam Zprávy nahlédnout, detektivové uvádějí, že bývalý šéf hnutí STAN v Praze dostal úplatek za konkrétní zakázku pražského dopravního podniku.

Podle policie předal Hlubučkovi 500 tisíc podnikatel Michal Redl označovaný v případu za podezřelého číslo jedna. Z vyšetřování policistům vyplynulo, že šlo o podíl z úplatku, který skupina obviněných kolem Redla dostala v souvislosti se smlouvou na podporu Dopravního informačního systému.

Petr Hlubuček, kvůli jehož postavení Dozimetr zasáhl svého času i prostředí vysoké politiky, přitom převzetí úplatků od počátku důrazně odmítá.

Z návrhu obžaloby předloženého policií žalobci plyne, že důkazy o Hlubučkově podílu na korupci staví policie zejména na svědectví podnikatele Pavla Dovhomilji, který s vyšetřovateli spolupracuje. Samotné předání finanční hotovosti od Redla k Hlubučkovi ale policie – podle toho, co stojí v dokumentu – přímo zadokumentováno nemá.

Návrh obžaloby v Dozimetru:

Zmíněnou zakázku, za niž podle policie Redlova skupina úplatek dostala, zajišťovala pro pražský Dopravní podnik firma Uniprog Solutions. Její tehdejší předseda představenstva Maroš Jančovič, který je v Dozimetru rovněž obviněn, se podle policistů v červnu 2021 krátce po 14. hodině setkal právě s Redlem a Dovhomiljou. Při schůzce jim předal obálku, ve které bylo – podle svědectví Dovhomilji – 2,5 milionu korun.

„Následně se oba svými vozidly přesunuli do Dovhomiljovy kanceláře v pražských Hlubočepech, přičemž předmětnou hotovost vezl Pavel Dovhomilja ve svém batohu,“ citovali policisté Dovhomiljova slova z výpovědi.

Do kanceláře za nimi podle Dovhomilji přijel také další člen skupiny Pavel Kos. Během schůzky peníze rozdělili. „Tyto peněžní prostředky na místě rozdělili na pět stejných podílů po 500 tisíc, z nichž si Michal Redl, Pavel Dovhomilja a Pavel Kos ponechali každý 500 tisíc, a zbylou část si ponechal u sebe Michal Redl jako odměnu pro další členy organizované skupiny – Mateje Augustína a Petra Hlubučka,“ popsali policisté v návrhu na podání obžaloby.

Hlubuček se k podezření, zda za zmíněnou zakázku dostal nějaké peníze, zatím nevyjádřil. Od středy nebral telefon a nereagoval ani na zaslané dotazy. „Vyjadřovat se nemůžu a ani nechci,“ napsal Hlubučkův advokát Lukáš Trojan. Dále dodal, že návrh na podání obžaloby, který policie vypracovala, zatím neviděl.

Při výslechu na policii však Petr Hlubuček vinu důrazně odmítal. Bránil se nejen tomu, že by úplatky požadoval, ale rovněž, že by byl členem Redlovy organizované skupiny.

„Skutečnost, že by jej Redl nějak řídil nebo úkoloval, zcela vylučuje. Všechna jeho rozhodnutí měla odborný nebo politický podtext. Jednalo se pouze o jeho rozhodnutí bez vlivu pana Redla,“ citovala policie z výpovědi Petra Hlubučka.

Peníze pro „Slepičáka“

V obvinění detektivové uvedli, že obvinění kolem Michala Redla se nejméně ve čtyřech případech bavili o penězích, které by měl po rozdělení získat právě Petr Hlubuček. Při schůzkách o něm mluvili jako o Slepičákovi – jde o přezdívku, jež vznikla z toho, že bývalý politik je chovatelem slepic.

„Slepičákovi musíme dát aspoň 15 000 (eur, poznámka policejního orgánu),“ citovali policisté z odposlechu Redlova slova, když došlo v červenci 2020 v jednom z případů na dělení peněz.

V květnu 2022 – krátce před tím, než byla skupina zadržena – pak Redl podle další tajně pořízené nahrávky říkal, zda je jedna z obálek pro Hlubučka. „To je Slepičák, jo?“ ptal se Redl. Další člen jeho skupiny souhlasil. „104, myslím, je to,“ dodal Redl.

Kromě odposlechů promluvil o podílu z úplatků pro Hlubučka i Dovhomilja. „V rámci tohoto dělení tam byly části, které byly označeny jako ‚Slepičák‘,“ citovali policisté slova svého svědka. „Fungovalo to tak, že obviněný Michal Redl na nějakou tabulku napsal jména lidí, kterých se věc týkala, a jakým podílem to měli rozděleno, následně měl každý svoji obálku,“ uvedli dále.

Policisté tedy zadokumentovali, jak se členové Redlovy skupiny baví o penězích pro Petra Hlubučka. Jenže důkazy o tom, že si bývalý náměstek primátora skutečně převzal, v návrhu na podání obžaloby uvedeny nejsou. Hlubuček se přitom s Redlem setkával nejen v bytě v centru Prahy. Další schůzky se uskutečnily podle policistů také v hotelu Alcron.

Detektivové uvádějí, že Hlubuček do Redlovy skupiny přivedl právě Pavla Dovhomilju a také že prosadil do představenstva pražského dopravního podniku a pak i na pozici ekonomického ředitele Mateje Augustína, nyní jednoho z obviněných.

I to Hlubuček při výslechu odmítl. Že by měl takový vliv, aby bez podpory většiny vedení Prahy dokázal Augustína do představenstva vůbec protlačit, označil za směšné.

Operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Hlavní aktéři případu Dozimetr.

Ve středu 15. června 2022 ráno spustili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství, šéf civilní rozvědky a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované