Hlavní obsah

Je ve střetu zájmů, tvrdí o Hladíkově pravé ruce policie. Leder to odmítá

Foto: Facebook Filipa Ledera

Filip Leder (vlevo) a Petr Hladík (oba KDU-ČSL) na jednání. Ilustrační foto.

Reklama

Vlivný lidovecký politik Filip Leder je v hledáčku policie kvůli aktuální policejní kauze v Brně. Podle kriminalistů se dostal do „střetu zájmů“, když dával rady skupině byznysmena Michala Horkého. Leder to odmítá.

Článek

Až dosud politická kariéra lidovce Filipa Ledera rychle postupovala. Blízký politický parťák místopředsedy KDU-ČSL Petra Hladíka v minulém období předsedal koncernu brněnských městských firem a také vedl představenstvo odpadové společnosti SAKO se stamilionovými zisky.

Navzdory policejní razii před týdnem v úterý, která vedla i do kanceláří obou politiků, se stal úspěšný advokát Leder na konci minulého týdne starostou brněnských Žabovřesk. V aktuálním případu, v němž skončilo ve vazbě sedmi lidí, obviněný není.

Vyšetřovatelé ho však viní ze střetu zájmů. Podle policejních dokumentů, do kterých Seznam Zprávy nahlédly, totiž advokát rozdával právní rady svému kamarádovi Michalu Horkému. Právě brněnský byznysmen Horký přitom podle kriminalistů vedl organizovanou skupinu, která ovlivňovala privatizace městských bytových domů a pokusila se ovládnout městskou Pískovnu Černovice.

„Leder nad rámec právních služeb poskytuje Horkému i další služby a informace, vystupuje v jeho prospěch v souvislosti s privatizací majetku města Brna, kdy vzhledem k jeho členství v orgánech města Brna takto jedná ve zřejmém střetu zájmů,“ napsali policisté.

Uvedli také, že pokud Horký potřebuje nějaké své cíle a záměry prosadit na úrovni komunální politiky města Brna, tak se jde radit za Lederem do jeho kanceláře.

„Řešili jsme okrajové věci“

Leder nařčení pro Seznam Zprávy důrazně odmítl. „Co se týče byznysu, řešili jsme (s Horkým) spíš okrajové věci. Vím, jak je v zákoně upravený střet zájmů, a v žádném případě nikdy nepřebírám právní zastoupení tak, abych se do střetu zájmů dostal. To, co je tam uváděné, není pravdivé,“ uvedl politik pro Seznam Zprávy.

Není si vědom, že by nějak chyboval, a nemá tak důvod vyvozovat politickou odpovědnost. „Samozřejmě se obávám těch mediálních konstrukcí, ale nemám s tím nic společného,“ dodal.

Policisté doplnili, že podle zjištěných skutečností Horký podrobnosti ohledně plánu ovládnout celou pískovnu konzultoval také s Lederem. „Horký se zmínil, že od něj má v poznámkách, co má v sobě obsahovat uzavřená novace rámcové smlouvy,“ stojí v dokumentech.

Hladík pro Seznam Zprávy uvedl, že je Leder „v podobné procesní záležitosti“ jako on sám. Byla mu provedena prohlídka kanceláře a byl podat vysvětlení. „Neřeším za něho osobní věci a jeho podnikání. Nemám informace, o čem pan Leder hovořil s policií,“ sdělil.

Dodal, že si brněnská organizace musí jít znovu pro politickou důvěru a s Lederem bude v následujících týdnech o situaci hovořit.

Leder v minulosti pomohl vyhrát Horkému spor s krajem o vlastnictví pozemků pod brněnským letištěm. Byznysmen později prodal kraji parcely pod přistávací plochou za 27 milionů korun, víc než 50krát dráž, než je koupil. „I tehdy jsem velmi váhal, jestli jej mám zastupovat. Vyhodnotil jsem to tak, že jsem na kraji nikdy nepůsobil a nepůsobím. Se žádným politikem jsem v té věci nikdy nejednal,“ reagoval Leder.

Pochybnosti kolem pískovny

Podle policistů Horkému radil i v aktuálním případě pískovny.

Leder zdůraznil, že je vzhledem k jednotlivým firmám jako advokát vázaný mlčenlivostí. Neřekl, zda Horkému radil v záležitostech firmy Ing-Czech, která minulý rok získala v pískovně obří zakázku. „Nemůžu říct ani tak, ani tak. Politická role mě z povinnosti mlčenlivosti nevyvazuje. Ve vztahu k černovické pískovně jsem mu však žádnou pomoc neposkytoval. Nemám s tím nic společného ani jako advokát, ani jako politik,“ řekl.

Jak už Seznam Zprávy informovaly, kvůli pískovně jsou stíhaní její dosavadní dva jednatelé Jiří Hasoň (dříve KDU-ČSL) a Jiří Novotný (ČSSD). Lidovci v pondělí kvůli Hasoňově vazbě zrušili černovickou buňku strany.

Oba jednatelé se do vedení pískovny dostali po převratu na tamní radnici loni v létě. Hned v červenci uzavřeli rámcovou smlouvu se stavební firmou Ing-Czech. Podle opozice značně nevýhodnou.

Pískovna se totiž loni v červenci zavázala, že v následujících letech výrazně zvýší zavážku materiálu do areálu, a to prostřednictvím Ing-Czech. Náklaďáky mají do areálu letos navézt 292 tisíc tun zeminy či kamení, příští rok 350 tisíc tun a stejné množství i v roce 2024. 

Na každou tunu však dostala firma více než padesátiprocentní „množstevní slevu“. Pro městskou firmu to fakticky znamená, že firmě Ing-Czech slevila v prvním roce 45 milionů korun, druhý rok 56 milionů korun a třetí rok rovněž 56 milionů, celkem téměř 150 milionů korun. „Firma navíc získala monopol na zavážku materiálu do pískovny,“ namítl bývalý starosta Černovic Ladislav Kotík (Společně Černovice).

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Černovická pískovna.

Jednatelem firmy Ing-Czech je Peter Flimmel. Jeho spolupracovníci o něm od úterní razie nic nevědí. Předpokládají, že je to kvůli policejnímu zásahu.

Jak uvedl Deník Právo, členové zločinecké skupiny si měli brát z každé tuny „desátky“, což by jim nasčítalo milionové úplatky.

Flimmel je mimo jiné pojítkem i do „privatizační“ větve případu. Pomocí „bílých koní“ podle policistů skoupil byty na Brně-sever. Pak do nich nastěhoval sociálně slabší lidi. „Když byly byty obecní, platili jsme nájem 1500 korun měsíčně. Flimmel teď vybírá víc než desetinásobek,“ řekla reportérovi jedna z dlouholetých nájemnic v jednom z prověřovaných domů. Nepřála si uvést jméno, redakce ho však zná.

Náměstek Hladík je na Brně-sever doma. Lidovci mají ve Vranovské ulici krajskou kancelář. Kšefty s bytovkami se tak s nadsázkou odehrávaly jen pár metrů od nich. „Firmu Ing-Czech znám jen díky jejím zakázkám na Brně-sever. V souvislosti s pískovnou o ní nic nevím,“ řekl Hladík.

Jak plyne z veřejných databází, Flimmelova firma byla na Brně-sever prověřená. Získala tam desítky zakázek na různé opravy bytových domů za desítky milionů korun.

Její role v pískovně byla podle kriminalistů zřejmá. Popsali, že si dodatečnými smlouvami „za nezjištěných podmínek může nárokovat na společnosti Pískovna Černovice odstupné v konkrétně nezjištěné výši, čímž se tato rámcová smlouva stala v podstatě nevypověditelnou“.

Bučení na zastupitelstvu

Pískovnu vlastní městská část. Rozlehlý areál ale stojí na pozemcích desítek soukromých vlastníků, mezi nimiž jsou i komunální politici. Podle expertů lze v pískovně těžit písek a generovat zisky další desítky let. To jde však proti zájmům vedení města, které chce pozemky scelit a zabránit soudním sporům s majiteli i developery.

Na pondělním zastupitelstvu se za bučení desítek místních ustavila koalice pod vedením staronové starostky a poslankyně Petry Quittové (Černovičtí patrioti, STAN). Koalice s ODS, ANO, KDU-ČSL a ČSSD se opírá o tři hlasy „náhradníků“, kteří v zastupitelstvu usedli místo tří trestně stíhaných v aktuálních kauzách. Platforma kopíruje nové magistrátní vedení města.

Quittová s partnery poslala do opozici vítěze voleb občanské sdružení Společně pro Černovice a jeho lídra Ladislava Kotíka. Jeho lidé vyzvali vedení kvůli pískovně k rezignaci. „Byli v dozorčí radě pískovny a jsou zodpovědní za její stav. Neumím si představit, že by starostka o nevýhodných smlouvách nevěděla,“ řekl Kotík.

Starostka Quittová říká, že informace neměla. V pondělí chtěla na čtyřhodinovém jednání překvapivě prosadit „vůli městské části“, že pískovnu převede na město. Po bouřlivé diskuzi budou zastupitelé o budoucnosti areálu dál jednat.

Reklama

Doporučované