Hlavní obsah

Proč soud nepotvrdil Babišovu nevinu? Nejspíš jde o důkazy, říká advokát

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andreje Babiše čeká další soud v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Soudce Městského soudu v Praze Jan Šott se bude muset znovu zabývat případem, v němž je obžalován Andrej Babiš. Odvolací soud zrušil jeho zprošťující verdikt. Další vývoj kauzy odhaduje advokát Jiří Kučera.

Článek

Do kauzy Čapí hnízdo, v níž byli v lednu nepravomocně zproštěni obžaloby bývalý premiér Andrej Babiš a tehdejší manažerka Agrofertu Jana Nagyová, promluvil odvolací soud.

Případem se bude muset znovu zabývat soudce Městského soudu v Praze Jan Šott, který oba jmenované obžaloby z napomáhání dotačnímu podvodu respektive z dotačního podvodu zprostil.

Argumenty, proč pražský vrchní soud ve čtvrtek Babišovu nevinu nepotvrdil a osvobozující verdikt zrušil, neznáme. Soud totiž teprve sepisuje písemné zdůvodnění verdiktu.

Co může rozhodnutí soudu pro další vývoj Babišovy kauzy znamenat, popisuje advokát Jiří Kučera, který kauzu Čapí hnízdo dlouhodobě sleduje.

Proč myslíte, že vrchní soud nepotvrdil osvobozující verdikt nad Andrejem Babišem a Janou Nagyovou?

Bez znalosti rozhodnutí soudu to lze těžko vysvětlovat. Na druhou stranu v naprosté většině se rozsudky ruší, když se objeví nějaké vady. Třeba v dokazování. Pokud důkazy třeba měly být provedeny a nebyly nebo třeba když byl logický řetěz důkazů někde přerušen.

Když soud případ vrátil zpět soudci Janu Šottovi, dá se odhadnout, jestli jde spíše o formality, nebo je možné, že žalobce Jaroslav Šaroch uspěl se svojí verzi obžaloby?

Odvolací soud nemůže nahrazovat činnost prvoinstančního soudu. Rozsudek ruší a vrací ho zpět, když se jedná o doplňování dokazování.

A jaké dokazování může chtít odvolací soud doplnit? Může být rozhodnutí soudce Šotta zrušeno třeba i z důvodu, že pominul důkazy zjištěné bruselským úřadem pro vyšetřování podvodů OLAF?

Na rozdíl od odůvodnění, které zaznělo od soudce Šotta v soudní síni a které bylo velice konzistentní, v písemném znění rozsudku jsem měl pocit, že na sebe některé části odůvodnění nenavazovaly. Bylo to velmi obtížné čtení, ale konkrétnější být bohužel nemůžu.

Může sehrát například nějakou roli svědectví Andreje Babiše mladšího, že akcie Čapího hnízda nikdy nevlastnil a že podpisy na převodu těchto akcií nejsou jeho?

V této souvislosti všichni ostatní řekli, že akcie převedli. Jen Babišův syn tuto verzi odmítl. Jenže soud řekl, že to nebylo důležité, protože většina akcionářů ty akcie převedla. Takže podle mě to nebylo už tak relevantní.

Máte za současné situace tip, jak to může dopadnout?

Teď se to skutečně špatně odhaduje. Ale praxe je taková, že když odvolací soud ruší rozsudek, vrací to s nějakými pokyny. A když odůvodnění rozsudku není přesvědčivé, když není jasné, z čeho ten soud vycházel při svých úvahách, vrchní soud může říct, že v hodnocení důkazů nastala zásadní chyba. Avšak opět musíme počkat na písemné zdůvodnění odvolacího soudu.

Proces s Babišem den po dni

Hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo jsme celý týden sledovali v online reportážích.

Reklama

Doporučované