Hlavní obsah

Senátor ANO z kauzy cinknutých zakázek. Se stavebníkem jezdí na dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2010 kandidoval Ondřej Feber do Poslanecké sněmovny za stranu Miloše Zemana. Dnes je senátorem hnutí ANO.

Reklama

Vládne tu už 32 let a je provázaný se stavební firmou, která získala podezřelou zakázku. Senátor za hnutí ANO a starosta Stonavy Ondřej Feber dle police přesvědčoval jednu z firem, aby stáhla stížnost u antimonopolního úřadu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Omlouvám se, ale k tomu se vyjadřovat nemohu. Úkolem kněze je, aby lidi spojoval a pomáhal šířit dobro,“ omlouvá se farář ze Stonavy, když se ho reportér Seznam Zpráv zeptá na místního starostu. A rychle sklání hlavu zpět k záhonku na zahradě malebné fary.

Není sám. Hovořit o politických poměrech se zdráhají i další obyvatelé bezmála dvoutisícové obce na Karvinsku. Mimo záznam stonavští občané přiznávají strach, aby se jim za kritiku starosta nepomstil.

Vítejte v obci, kde již 32 let vládne sedmdesátiletý starosta a senátor hnutí ANO Ondřej Feber. Jeho jméno nyní zmiňují policisté ve spisu kauzy Via Consult - v případu, který se poslední týdny rozpíná v moravských regionech.

Podle spisu se starosta sešel s jedním z aktérů výběrového řízení na rekonstrukci místní školy a přesvědčoval ho, aby stáhl stížnost u antimonopolního úřadu. Podle klíčového svědka byla zakázka připravená pro předem vybranou firmu, o čemž měl zadavatel zakázky - tedy obec - vědět.

Na obecním úřadě starosta k zastižení není. Telefon zvedne zrovna, když jede metrem do své senátorské kanceláře v Praze. „Jak se vám líbí ve Stonavě?“ ptá se bodře. O kauze se mu ale moc mluvit nechce.

„Víte, jsem z toho smutný, překvapilo mě to,“ říká.

Stopa ANO v kauze Via Consult

Havířovský radní Róbert Masarovič (ANO) je jednatelem firmy spoluzodpovědné za podezřelou zakázku. Dostal se kvůli tomu do sporu na tamní radnici, případem se ale zabývají i pražští politici - Masarovič totiž řídí i Pražské strojírny.

Obec si na přípravu zakázky najala administrátorskou firmu Via Consult, jejíž spolumajitel Milan Konečný sedí od konce května ve vazbě a další tři podnikatele a manažery policie stíhá na svobodě.

Policie v usnesení o zahájení trestního stíhání čtveřice mužů píše, že firma ve Stonavě nastavila výběrové řízení tak, aby vyhrála firma Vapes CE. Společnost sídlí v sousední obci a jejím majitelem je Ladislav Čečotka (firma na dotazy odeslané již před několika týdny nereaguje).

Feber přiznává, že podnikatele z vedlejší vsi zná. Kdo mu doporučil firmu Via Consult, aby administrovala výběrové řízení na opravu školy, si prý už nepamatuje.

„Říkalo se, že odvádí vynikající práci, byla renomovaná,“ vybavuje si pouze. Trvá na tom, že se ničeho nekalého nedopustil. O stažení stížnosti z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) usiloval prý jen z důvodu, aby se rekonstrukce neprotahovala a děti měly kam chodit do školy.

Další podrobnosti a dotazy už však nestihneme položit. Senátor slíbí rozhovor, ten se ale neuskuteční. „Vše jsem vám již kdysi sdělil písemně, více mě prosím nekontaktujte,“ odvětí po týdnu na opakovanou výzvu k rozhovoru.

Rukou neochvějnou

Poprvé se Ondřej Feber stal karvinským senátorem v roce 2000, podruhé v roce 2020. Stranicky není stálý. Postupně vystřídal KDS, Unii svobody, Zemanovce a teď je politikem ve službách ANO.

V roce 2004 jeho jméno rezonovalo v souvislosti s tím, že k cestám z Prahy do Ostravy využíval letdalo. Za rok 2003 zvládnul 21 zpátečních letů, což Senát stálo 154 tisíc korun. Hájil to slovy, že potřebuje pracovat a být v kontaktu s voliči, a nikoliv trávit dlouhé hodiny na cestách.

Starostou Stonavy je Feber od začátku 90. let. Stonava je ve srovnání se stejně velkými obcemi zhruba čtyřikrát bohatší - díky poplatkům za těžbu černého uhlí hospodaří s rozpočtem kolem 80 až 90 miliony korun.

Díky tomu mají obyvatelé levné připojení na internet, méně peněz dají za svoz odpadu. I to pomáhá Feberovi, který v minulosti působil jako manažer ve strukturách důlního podniku, držet se u moci.

„Za těch 32 let, co stojí v čele obce, si to uzpůsobil tak, že je v jeho rukou celkem velká část vlády nad obcí. Rozhoduje v řadě věcí sám, bez zastupitelstva a dalších lidí. Je špatně, že soustředil do svých rukou velké penzum moci. Když jsem si přečetl o tom, že dle policie se pan starosta snažil ovlivnit veřejnou zakázku, ani jsem se tomu vlastně nedivil,“ popisuje poměry ve Stonavě bývalý místostarosta obce Tomáš Bařák.

Ten letos na podzim proti Feberovi kandiduje v komunálních volbách za uskupení Stonava pro všechny.

Veřejné tajemství

Podle Bařáka je veřejným tajemstvím, že s již zmíněným majitelem stavební firmy Čečotkou pojí Febera přátelské vztahy. O jejich známosti svědčí i fotografie ze společného dovolené v Arménii.

„Téměř cokoliv, co se ve Stonavě opravuje, získává firma Vapes pana Čečotky nebo společnost jeho syna. Vnímám to jako rizikový faktor. Upozorňoval jsem na to na začátku tohoto volebního období, kdy se ve Stonavě stavěla sauna a relaxační centrum. Mělo to stát původně kolem 5 milionů, s víceprácemi jsme se ale dostali na zhruba 10 milionů. Tehdy mě pan Feber tvrdě zkritizoval, že věci nerozumím,“ popisuje Bařák.

Foto: Seznam Zprávy

Senátor Ondřej Feber (vpravo) a podnikatel Ladislav Čečotka (vlevo) na dovolené v Arménii.

Starosty Febera jsme se ptali, zda se kvůli vztahu s podnikatelem Čečotkou, jehož firma získává od obce stavební zakázky, necítí ve střetu zájmu. Senátor na dotaz do vydání článku ale nereagoval.

Mimochodem: podnikatel vlastní podíl ve firmě STAVO-ČESTAV, která v roce 2014 dle Hlídače smluv sponzorovala jak ANO, tak Stranu práv občanů - Zemanovce.

Obava z pomsty

Starosta se v kauze Via Consult hájí tím, že na stažení stížnosti z ÚOHS tlačil, aby rekonstrukce školy nevázla a děti mohly chodit do školy - ta byla dle něho v havarijním stavu, kvůli čemuž výuka probíhala v náhradních prostorách. S tím opoziční zastupitel Tomáš Bařák nesouhlasí.

„Děti by měly kam chodit do školy, nebyl důvod, aby se pan starosta stýkal s lidmi, kteří zakázku řešili s antimonopolním úřadem. Na mě to dělá dojem, že ze strany pana starosty jde o výmluvu. Školství ve Stonavě dobře znám, takže si nemyslím, že by to ohrožovalo výuku dětí ve školách,“ míní Bařák.

Starostu Febera považuje za zkušeného a inteligentního člověka, s nímž mu vše fungovalo do doby, než jej začal kritizovat za způsob vládnutí ve Stonavě.

„Pan starosta si za ty roky ve funkci vytvořil síť kontaktů. Když jsme připravovali kandidátní listiny, lidé odmítali ze strachu, aby nepřišli o práci,“ uzavírá Bařák.

Senátor v policejním spise

Jednou z podezřelých zakázek, kvůli které policie podezírá čtveřici podnikatelů a manažerů z machinací s výběrovými řízeními a uplácení, je rekonstrukce základní školy ve Stonavě za 16 milionů korun. Obci podle policejního spisu vznikla škoda minimálně ve výši 584 tisíc korun.

Zakázku administrovala firma VIA Consult spoluvlastněná Milanem Konečným a proti zadání se ohradil pozdější korunní svědek případu Tomáš H., jehož firmě přišly zadávací podmínky jako diskriminační. Podal proti nim stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), čímž výběrové řízení přibrzdil. To se nelíbilo nejen Konečnému a spol., ale i starostovi Stonavy a senátorovi hnutí ANO Ondřeji Feberovi.

Starosta se s Tomášem H. sešel v ostravské kavárně a požádal ho, aby svůj podnět na antimonopolním úřadu stáhl a odblokoval tím realizaci stavby.

„Odůvodňoval to tím, že rodiče a děti na tuto stavbu čekají, že nemohou využívat k těmto účelům jiný objekt v obci. Přišlo mu, že se snaží hrát na city. On ale věděl, z dřívější schůzky s Varmusem, že v této věci má být zainteresován i starosta obce ve spolupráci s administrátorem a s předpokládaným vítězem, firmou pana Čečotky (jeho firma Vapes CE, která řízení vyhrála, na již dřívější dotazy redakce nereagovala, pozn. red.),“ píše policie ve svém usnesení.

Dále svědek Tomáš H. policii popsal spolupráci jeho firmy se zadavateli - tedy obcemi. Konečný mu měl vylíčit, jak jako administrátor veřejných zakázek od zadavatelů dostává úkoly s cílem, který musí splnit.

„Čímž měl na mysli výběr zhotovitele předem vybrané stavební firmy. Popsal mu princip svého fungování, že dostane úkol, který musí splnit, za který je odměněn mimo rámec smluvních podmínek jako administrátor, a následně z objemu té zakázky jsou uspokojeny i osoby v pozici zadavatele,“ píše se v policejním spisu.

Starosta a senátor Feber je přesvědčený, že vše proběhlo ze strany obce zákonně. Firma VIA Consult, kterou najal na doporučení jiných obcí, podle něho měla velké renomé. Měl obavu, že průtahy u antimonopolního úřadu by realizaci stavby zásadně opozdily, proto se prý obrátil na zástupce stěžovatele - budoucího svědka případu, aby vzal svou stížnost zpět. „Jako starosta jsem se řídil zájmem obce,“ sdělil před několika týdny Seznam Zprávám.

Reklama

Související témata:
Ondřej Feber

Doporučované