Hlavní obsah

Soudu přišla Zemanova poslední milost. Už mě to nepřekvapilo, říká soudce

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Exprezident Miloš Zeman udělil milost nejdříve šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi odsouzenému do vězení. Tento týden prominul trest i stavební firmě, která rozsudkem přišla o zakázky.

Reklama

Poslední milost odcházejícího prezidenta Miloše Zemana už přišla i na Okresní soud v Kladně, který o případu rozhodoval.

Článek

Milost pro společnost Energie - stavební a báňská udělil Miloš Zeman den před svým odchodem z funkce.

Teď už ji má v ruce i kladenský okresní soud. Jeho místopředseda Petr Sedlařík, který odsoudil Energii za manipulace při zakázce jako právnickou osobu, reaguje věcně.

Pro Seznam Zprávy uvedl, že „je to prezidentovo právo“ a bere to „jako fakt“.

V případu zmanipulované zakázky za 200 milionů korun u přehrady Klíčava v Lánské oboře vynesl soud kvůli prokázaným manipulacím několik trestů. Energie - stavební a báňská dostala tříletý zákaz účastnit se veřejných zakázek a pokutu 5,4 milionu.

V kauze je už druhým z odsouzených, kdo milost dostal – tím prvním byl bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, jemuž byly tříletý nepodmíněný trest a pokuta 1,8 milonu prezidentem zrušeny ještě dříve, než soudce stihl sepsat pravomocný verdikt do písemné podoby.

„Vzhledem k tomu, že v té věci byla udělena už jedna milost s odůvodněním a za okolností, které se nezdají být úplně v souladu s tím, co bylo ve skutečnosti zjištěno, tato druhá milost už nemůže překvapit,“ komentoval Zemanův pardon pro Energii soudce Sedlařík.

Jediný z odsouzených, kdo zůstává s trestem, je manažer Energie Libor Tkadlec, který dostal podmínku dva a půl roku a pokutu. Ten ještě - podobně jako firma Energie - podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Hrad k udělení milosti uvedl, že „prezident republiky přihlédl k tomu, že trest nepříznivě dopadá především na zaměstnance dané společnosti“.

Podle soudce však to, že se rozsudek dotýká zaměstnanců, není argument pro to, aby firma nebyla odsouzena. „Zaměstnance má spousta právnických osob a právě proto, aby je neohrožovaly, samy musejí udělat maximum pro to, aby se vyhnuly situaci, jako je páchání trestné činnosti. Natož ji páchat tím způsobem, který byl zjištěn,“ říká Petr Sedlařík.

Seznam Zprávy zjistily, že žádost o milost nepodávala sama společnost Energie, ale na Hrad ji poslala Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Prezident této lobby Jan Wiesner pro Seznam Zprávy uvedl, že ho rozsudek v kauze nepřesvědčil, že Energie spáchala trestný čin. „Dočetl jsem se v něm, že se při té zakázce ještě 100 milionů ušetřilo. Tak kde je ta škoda?“

Soudce Petr Sedlařík na to říká, že prezident konfederace „buď vůbec nečetl zdůvodnění rozsudku“, anebo „ho vykládá tendenčním způsobem“.

„To je v podstatě opakování vyvrácených argumentů obhajoby, které už zazněly a ukázalo se, že nejsou pravdivými. Podstatou stále zůstává, že bylo vytvořeno prostředí velmi výrazně nakloněné tomu, aby zakázku získala určitá firma, a ta z toho finančně profitovala. To platí každopádně,“ uzavřel místopředseda Okresního soudu v Kladně.

Reklama

Doporučované