Hlavní obsah

Ničil životy i sny. Trenér odsouzený za znásilnění přesto dál pracuje s dívkami

Foto: Seznam Zprávy

Martin Zavoral. Svěřenkyně popsaly policii, čeho byl v samotě kanceláře či v přítmí šaten schopen.

Reklama

Trenér kickboxu Martin Zavoral se ke znásilnění a sexuálnímu nátlaku u soudu přiznal. Dostal podmínku a má pětiletý zákaz práce s mládeží, avšak Seznam Zprávy zjistily, že mladým svěřencům se ve svém studiu nadále věnuje.

Článek

V sedmnácti letech se Petře splnil sen. Po letech dřiny se dostala do české reprezentace v kickboxu. „Žili jsme tím celá rodina,“ vzpomíná nyní jednadvacetiletá vysokoškolská studentka, jejíž jméno redakce kvůli ochraně soukromí změnila.

Stala se mistryní světa juniorek, vybojovala třetí místo na mistrovství Evropy mezi ženami, vyhrála světové poháry v Rakousku a Maďarsku a je několikanásobnou mistryní republiky. Po čtyřech letech úspěchů se přesto psychicky zhroutila. Z reprezentace odešla, je v péči psychologa a psychiatra a trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Důvodem je sexuální obtěžování a útoky ze strany jejího reprezentačního trenéra Martina Zavorala, který byl za to v polovině února pravomocně odsouzen ke třem letům vězení s pětiletou podmínkou.

Martin Zavoral využil v průběhu hlavního líčení takzvaný institut prohlášení viny. Ke všemu se přiznal, a tudíž za zvlášť závažný zločin, za který by mu hrozilo vězení v rozmezí od dvou do deseti let, dostal jen podmínečný trest.

Kauzu si můžete poslechnout v podcastu 5:59

„Začalo to tím, abych poslala fotku, jak trénuju,“ popisuje Petra začátky jejich spolupráce. „Pak chtěl fotky ve spodním prádle, pak bez podprsenky a nakonec i komplet nahaté. Tvrdil, že správný reprezentant má mít kuráž, být sebevědomý a ty fotky že jsou důkaz, že mám na to být reprezentant,“ vysvětluje Petra, proč se podvolila.

Trenérovy požadavky se však v čase stupňovaly.

„Bylo období, kdy jsem každý den kolem půl dvanácté, kdy byl ve studiu sám, musela koukat na to, jak se uspokojuje. Posílal jednu fotku za druhou. Chtěl, abych i já posílala fotky, a bylo mu jedno, jestli jsem ve škole, venku, nebo na tréninku. Musela jsem jít na záchod a tam to začít fotit,“ popisuje Petra. Když prý trenérovi nevyšla vstříc, vyhrožoval a mstil se.

„Na trénincích nebo na závodech mě veřejně ponižoval. Před ostatními říkal, že jsem nemožná, že ze mě nic nebude, že skončím jenom jako uspokojovatelka ostatních, že jsem nechutná, nemám na to být v reprezentaci a že mě vyhodí.“

Její strach z vyřazení byl tak silný, že se začala omlouvat. „Říkala jsem mu, že mě mrzí, že jsem nebyla taková, jakou on chtěl, že bych to chtěla nějak napravit. Odpovídal, že mi dá ještě šanci, když mu pošlu nějakou fotku, kterou chce. Nebo ať ho nechám zajít dále ve fyzickém kontaktu,“ vzpomíná Petra.

Nezůstalo totiž jen u fotografií.

„Vždycky když jsem přijela do Prahy na soustředění, různě mě osahával. Třeba když mi upravoval helmu, namáčkl se na mě tak, abych jaksi cítila zezadu všechno,“ uvádí jeden z těch lehčích příkladů trenérova sexuálního obtěžování.

Postupně si však podle Petry dovoloval víc. Dívka zmiňuje jedno odpoledne po tréninku na přelomu července a srpna v roce 2018, kdy si ji trenér Zavoral zavolal do kanceláře.

„Začal mi sahat do kalhotek a chtěl, abych ho uspokojila rukou. Když jsem se rozbrečela a začala ho prosit, ať to nedělá, začal na mě řvát, ať jdu do hajzlu a ať vypadnu.“ Podobných útoků bylo víc, a ne vždy se je podařilo odrazit. Současně trenér podle Petry zintenzivnil i hrozby a vyhrožoval, že vyhodí z reprezentace i jejího bratra.

„Přestala jsem spát. Měla jsem noční můry, úzkosti se objevovaly i přes den. Začala jsem zvracet, nemohla jsem jíst, nemohla jsem se soustředit na školu. Nakonec jsem se o Vánocích v roce 2019 zhroutila a sekla s reprezentací i s kickboxem.“

Petřino vyprávění se shoduje s tím, co vypověděla na policii a co se objevilo v soudních dokumentech.

Od trenéra to nečekáte

Seznam Zprávy hovořily i s další obětí trenéra Martina Zavorala. Popsala víceméně stejný modus operandi.

„Bylo mi 14 let, když začínal mít takové ty blbé narážky. Třeba jak líbám, jak vypadám dole nebo jestli jsem měla sex,“ vypráví svěřenkyně, již Zavoral vedl na klubové úrovni. Říká, že záhy jí na mobilu ukazoval fotografie nahých žen a naléhal, aby se taky tak vyfotila.

„Byla jsem v šoku, protože toto nechcete vidět v patnácti. Navíc to nečekáte od svého trenéra, který říká, že má spokojený vztah a dvě děti,“ popisuje své tehdejší pocity nyní osmnáctiletá studentka střední školy, jíž jsme pro potřeby textu změnili jméno na Terezu.

„Pak mi začal posílat fotky. Já jsem je vždycky odklikla, vyhodila a dělala, že se nic nestalo,“ říká Tereza. Jenže fotografie chtěl i on. „To už byl takový zlejší. Jak nebylo po jeho, ponižoval mě na trénincích, řval nebo byl jinak hnusný. Měla jsem z něj strach, takže pár fotek tam proběhlo,“ přiznává dívka.

Ani v jejím případě však nezůstalo jen u toho.

Na konci července 2019 měla soukromý trénink, po jehož skončení za ní Zavoral vlezl do dámských šaten. „Byla jsem v podprsence a kalhotkách. Podprsenku mi sundal, osahával mě na prsou i dole, vzal mi ruku, dal si ji na své přirození a dělal ten pohyb s mojí rukou,“ popisuje Tereza.

I její vyprávění koresponduje s tím, co tehdy vypověděla kriminalistům.

„Vymlouvala jsem se, že musím jít na autobus, že musím vyzvednout bráchu ze školky, ale nic nepomáhalo. Říkala jsem, že mě mamka roztrhá na kusy, že budu mít průser, když ho nevyzvednu včas, ale on prostě nechtěl přestat. Byla jsem v pasti. Skříňka vedle skříňky, uzavřený starý sklep, tma skoro všude, bylo to nekonečný. Mám z toho hrozný sny doteď.“

Foto: Obvodní soud pro Prahu 6

Rozsudek nad Martinem Zavoralem.

Pak se dívky svěřily rodičům a ti vše oznámili předsedovi svazu Českého svazu fullcontactu Jiřímu Mulačovi.

„Svaz ihned najal advokátku, která si je vyslechla a podala trestní oznámení,“ popisuje předseda.

Svaz následně odvolal Martina Zavorala z pozice státního trenéra a nesmí se účastnit reprezentačních akcí. Přesto ho čeští bojovníci na mezinárodních soutěžích potkávají.

„Jeho manželka je členkou Slovenského svazu kickboxu, takže na výjezdech je za Slováky. Už se nám stalo, že dva naši svěřenci, než aby startovali za Česko, zařídili si na Slovensku trvalý pobyt a nyní pod jeho vedením reprezentují jinou zemi,“ zlobí se Jiří Mulač.

Proč se žalobci neodvolali?

Poté co policie výpovědi Zavoralových svěřenkyň prověřila a případ uzavřela, navrhl státní zástupce Roman Balej v textu obžaloby za zvlášť závažný zločin znásilnění, sexuálního nátlaku a ohrožení výchovy dítěte Martinu Zavoralovi dva roky nepodmíněně ve věznici s ostrahou.

Během soudního procesu se Martin Zavoral ke všemu přiznal a od soudu odešel s nepodmíněným tříletým trestem s pětiletou podmínkou a se zákazem trénování osob mladších osmnácti let.

Státní zástupce se sice odvolal kvůli procesním nedostatkům a nedostatečnému vypořádání soudu se znaleckým posudkem, ale den před soudním projednáním odvolání stáhl.

„Odvolání vzali zpět zástupci vyššího státního zastupitelství, a to kvůli pochybám, zdali by další proces vedl k nějaké významné změně. Zohledněna byla také případná další viktimizace poškozených. Ne vždy je vhodné opakovat řízení před nalézacím soudem, odstranit případné nedostatky, avšak dojít ke shodnému či téměř shodnému rozsudku,“ napsal k případu Seznam Zprávám mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

V polovině února byl tedy rozsudek pravomocný.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Martin Zavoral se k vině přiznal, nebyl trestanou osobou, a tudíž mu soud uložil pouze podmínečný trest, jehož součástí je i pětiletý zákaz pracovat s mládeží. Dubnový snímek z tréninku zpochybňuje, zda a jak je verdikt dodržován.

Kromě podmínky soud zakázal Martinu Zavoralovi po dobu pěti let trénovat bojové sporty osoby mladší osmnácti let. A praxe?

Zavoral: Nafoukla to

Studio Fighter’s pod pražským strahovským stadionem je v podstatě rozlehlá tělocvična, které uprostřed dominuje ring. Kolem něj jsou žíněnky, boxovací pytle, posilovací stroje nebo běžecký pás. Dopoledne tu probíhají soukromé tréninky, odpoledne se tu vyučuje kickbox pro děti, ženy a dospělé a další bojové sporty.

Reportér Seznam Zpráv si byl ve Studiu Fighter’s třikrát v odpoledních hodinách zaběhat a zacvičit. Strávil tam vždy přes hodinu. Martin Zavoral tam byl vždy přítomen. V jednom případě byl reportér svědkem sparingu (tréninkový souboj v ringu) dvou dívek ve věku 15 a 16 let (redakce zná jejich totožnost i data narození).

Martin Zavoral jim nasazoval rukavice, zapínal časovač a dával jim pokyny k zahájení a ukončení souboje. Zpoza ringu komentoval jejich techniku kopů, opravoval jejich údery a pohyby nohou. Sportovkyně na něj volaly a dožadovaly se dalších instrukcí. Kromě něj s dívkami jiný trenér během jejich zhruba čtyřicetiminutového sparingu nehovořil.

„Ukazovat můžeme, co chceme, ale já osobně je netrénuju,“ reagoval na to, co reportér viděl. „Zeptaly se mě, co mají dělat, tak jsem jim řekl, že to mají napsané ve sportovním deníku. Já jsem jim je napsal, mají je napsané na tu sezonu a to musejí dodržovat. Já je netrénuju. Nemůžu,“ trval si na svém Martin Zavoral a dodal, co si o soudním zákazu myslí. „To je přesně to, že si na vás něco vymyslí a vy musíte držet hubu,“ ulevuje si.

Ač před soudem Martin Zavoral svou vinu přijal, dva měsíce poté už vystupuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy jinak.

„Jsem nevinný. Musel jsem se přiznat, protože když to spočítáte dohromady, neměl jsem na výběr, protože toto nikdy nevyhraju,“ řekl reportérovi bývalý reprezentační trenér ve svém tréninkovém studiu.

Najednou říká, že nic špatného prý neudělal. Že sám je naopak obětí spiknutí ze strany justice. „Abyste dostal člověka, kam potřebujete, připravíte si nějaké marketingové působení a nějakým způsobem ho proti němu zahájíte, že je to trestné,“ vykládá Martin Zavoral. „Paní právnička si udělala na kauze jméno a pak to nafoukla,“ dodal bez bližšího vysvětlení na adresu advokátky najaté svazem fullcontactu.

Reklama

Doporučované