Hlavní obsah

Lázně nebo volno navíc. Válek plánuje odměny za preventivní prohlídky

Foto: Shutterstock.com

V Česku na rakovinu ročně zemře 27 tisíc lidí. Ilustrační foto.

Reklama

Lékaři varují, že kvůli pandemii covidu ubylo pacientů na preventivních prohlídkách, které odhalí nádory. Špičky v oboru teď v Brně řeší, jak lidi k pravidelným screeningům lépe motivovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se chystá zavést novou formu benefitů. Mají posloužit jako motivace pro pacienty, aby docházeli na pravidelné prohlídky.

Válek mluví třeba o dni volna v termínu screeningového vyšetření nebo nároku na pravidelné lázně zdarma v seniorním věku. Peníze by zaplatil fond prevence zdravotních pojišťoven.

Preventivních vyšetření, která odhalí nádory, při pandemii covidu jen v Česku ubylo o stovky tisíc. Pacienti se kvůli strachu z covidu báli chodit do nemocnic. Zařízení také byla často preventivně zavřená. Podle expertů je to časovaná bomba, kterou je urychleně potřeba řešit.

„Chceme o tom diskutovat. Třeba den volna při vyšetření je drobnůstka, které může pomoci,“ uvedl ministr na mezinárodní onkologické konferenci v Brně.

Hlavní výhoda preventivních vyšetření spočívá v tom, že často s předstihem odhalí zhoubný nádor a zachrání člověku život.

„Zodpovědní pacienti mimo to zdravotnímu systému šetří peníze, velmi pomáhají. Měli by dostat nějaké benefity. Také záleží, co navrhnou odborníci z pojišťoven nebo ministerstva. Chceme mít jasno do konce roku, aby mohly některé benefity platit už od toho dalšího,“ řekl ministr.

Počet ošetřených pacientů VZP

ProgramData za rok 2019Data za rok 2020Data za rok 2021
Screening karcinomu děložního hrdla1 169 0391 079 4281 151 511
Mamografický screening398 178366 644405 076
Screening karcinomu tlustého střeva a konečníku411 221344 139390 711

Podle ředitele Masarykova onkologického ústavu Marka Svobody je forma odměn dobrá cesta. „Nedokážu říct, které benefity budou mít efekt. To musí probrat ministerstvo s pojišťovnami. I když je člověk třeba obézní, ale chodí na pravidelné kontroly, měli bychom jej odměnit. Protože pak může být problém zachycen včas,“ uvedl ředitel.

Válek už avizoval, že chce ztrojnásobit fond prevence pojišťoven, ze kterého se mají platit odměny zodpovědným pacientům. „Máme příslušný pozměňovací návrh ve Sněmovně a od příštího roku dojde k navýšení,“ sdělil.

Resort dál pracuje také na individuálních zvacích dopisech pro lidi, kteří na prohlídky nechodí. Uvědomuje si však, že tato forma nepřesvědčí zdaleka všechny.

Právě prevence před rakovinou je jedním z klíčových témat, kterou rozebírají stovky špičkových odborníků na mezinárodní onkologické konferenci v Brně, včetně vrcholných představitelů Evropské komise nebo Světové zdravotnické organizace. Experti mají ladit dokument, který nastaví další směřování onkologické péče v Evropské unii. Soustředí se na co nejlepší sdílení zdravotnických dat, lepší dostupnost péče napříč regiony a prevenci. Závěry bude schvalovat zářijová Rada ministrů.

Počet onkologických pacientů v letech 2017 až 2021

RokPočet pacientůMeziroční změna
2017309 901
2018314 159+ 4258 (+ 1,4 %)
2019317 544+ 3 385 (+ 1,1 %)
2020301 078-16 466 (- 5,2 %)
2021302 510-1432 (- 0,5%)

Zdroj: VZP

Odborníci napříč Unií řeší, jak dál prevenci rakoviny zlepšovat. Diskutují třeba o screeningových programech šitých pacientům na míru. „Některá žena může chodit na mamografické prohlídky třeba jednou ročně, jiná třeba jednou za tři roky, když to zobecním,“ uvedl Svoboda.

V Česku se rozběhl zkušební program pro včasný záchyt nádoru plic. Podle expertů patříme v preventivních prohlídkách k evropské špičce. „Na konferenci už padlo, že existuje dostatek vědeckých dat, aby se z toho stal klasický screeningový program. Ale určitě jej nejdříve musíme vyzkoušet. V řádu pěti let bychom to chtěli dotáhnout,“ řekl Svoboda.

Někteří lékaři varují, že úbytek preventivních kontrol - hlavně v prvním pandemickém roce 2020 - znamená časovanou bombu.

„Kapacity v našem onkologickém ústavu nám umožňují posílení prohlídek, takže deficit pomalu doháníme. Ale další zásah přijde s další vlnou covidu a tyto programy se opět zbrzdí nebo zastaví. Nezjištěné nádory později znamenají mnohem komplikovanější léčbu v budoucnu a horší vyhlídky pro pacienta,“ upozornil Svoboda.

Rakovině v Česku každý rok podlehne 27 tisíc lidí, necelých devadesát tisíc se každým rokem o nepříjemné diagnóze dozví. V průběhu života se s rakovinou setká každý třetí Čech.

Vláda na konci června schválila Národní onkologický plán ČR 2030. Určuje další směřování prevence a léčby rakoviny v Česku. Kabinet tak splnil jednu z podmínek nezbytných pro zisk 15 miliard pro zdravotnictví, které mají přijít skrze Národní plán obnovy.

Reklama

Doporučované