Hlavní obsah

Na post zmocněnce pro Ukrajinu má namířeno muž, jenž jí pomohl vybrat miliardu

Foto: ČTK

Bývalý náměstek Ministerstva obrany Tomáš Kopečný.

Reklama

Kabinet Petra Fialy do nového roku – a také do nové éry po skončení českého předsednictví Evropské unii – vstupuje s posílenou strukturou v diplomacii. Od ledna má také poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara.

Článek

Vláda má na středečním jednání ustanovit nového vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny. Má se jím stát bývalý náměstek Ministerstva obrany Tomáš Kopečný. Ten měl dosud na obraně na starosti průmyslovou spolupráci, nyní bude působit na ose Úřad vlády – Ministerstvo zahraničních věcí.

Podle ČTK Kopečný mimo jiné stál u zrodu účtu ukrajinského velvyslanectví v Praze, na který Češi poslali na nákup zbraní pro Ukrajinu přes miliardu korun. Podílel se také na organizaci zbrojních dodávek pro ukrajinské ozbrojené síly.

„Můžu potvrdit, že zítra vládě předložím návrh na vytvoření pozice vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny. Jedná se o úkol, který klade velké nároky na koordinaci mezi resorty, zahraničními donory, finančními institucemi, mezinárodními organizacemi a ukrajinskými partnery,“ řekl Seznam Zprávám ministr zahraničí Jan Lipavský. Projednání vzniku funkce potvrdil i mluvčí vlády Václav Smolka.

Cíl: východ Ukrajiny

Nový zmocněnec má podle něj nejen pomáhat Ukrajině, ale také zásobit příležitostmi české firmy a subjekty. Personální otázku, kdo post obsadí, zatím Lipavský nechtěl komentovat.

Češi mají zájem o rekonstrukci Ukrajiny

Jak už dříve popsaly Seznam Zprávy, Česko se má při rekonstrukci soustředit na východ Ukrajiny, konkrétně Dněpropetrovskou oblast. Česká diplomacie má také v plánu v regionální metropoli Dnipru otevřít úřadovnu české ambasády.

Vláda v říjnu schválila program humanitární, stabilizační, rekonstrukční a hospodářské pomoci Ukrajině, na kterou by mělo Česko mezi lety 2023 až 2025 každý rok dát půl miliardy korun. Větší část programu je pokračováním pomoci poskytované letos a navazuje na dlouhodobé stabilizační a transformační působení Česka na Ukrajině. Zbytek by měl přispět k zapojení českých firem do rekonstrukce země napadené Ruskem.

Reklama

Doporučované