Hlavní obsah

Ministryně neuzavře celý park. Vyšla vstříc starostům

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vrtulník v akci v Hřensku.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Ministryně životního prostředí dala za pravdu starostům, kteří jsou proti uzavření parku České Švýcarsko. Uzavřeny budou jen kritické části.

Článek

Správa Národního parku České Švýcarsko požádala Ministerstvo životního prostředí o vyhlášení zákazu vstupu do parku, a to v souvislosti s rozsáhlým požárem. Podle mluvčího správy parku Tomáše Salova by se mělo jednat o nezbytnou dobu v řádu týdnů – hned jak by to šlo, park by se opět otevřel.

Místní starostové se ale postavili proti - bojí se, že takové rozhodnutí zasadí poslední ránu turistickému ruchu.

Ministryně se nakonec postavila na stranu starostů. „Velmi pečlivě jsem to zvažovala a k celkovému uzavření parku nedojde. Avšak až skončí likvidační práce, dojde k částečnému uzavření některých oblastí,“ uvedla ministryně po jednání se starosty.

Uzavřít jen postižené části s nějakou okolní rezervou, kvituje například starosta Jetřichovic Marek Kny (PATRIOTI – víme, jak na to).

„Nevidím důvod, proč zavírat celý park. Hoří Hřensko, Mezní Louka a za Vysokou Lípou, proč by se měl zavírat Kyjov, to nedává smysl,“ řekl před jednáním s ministryní Seznam Zprávám.

Nastínil také, co by to pro místní znamenalo, kdyby se park uzavřel. Po období covidu je požár opět velkou ranou pro místní podnikatele.

„Nejsme Krkonoše ani Šumava, fungujeme od Velikonoc do konce října. To je naše sezóna. Musíme vydělat 7 měsíců v roce, abychom přežili 12 měsíců. Lidé tady mají penziony, restaurace, a to je živobytí, jiné tady není. Vymírá to tady, a pokud to zavřou, vymře to ještě víc.“

Pavel Kozdera s rodinou často jezdí na chalupu za rodiči do Mezné. „Pokud se podaří požár uhasit, chápu úplné uzavření v místech, kde hořelo. Jsou to zcela objektivní důvody z hlediska bezpečnosti. Dokážu si představit i uzavírku v řádu cca 2 týdnů – kvůli monitoringu možných dalších ložisek, protože vím, že se požár šíří kořenovým systémem,“ nastínil svůj názor na to, jak postupovat.

Úplná uzavírka do konce sezóny by po hubených covidových letech podle něj byla pro místní likvidační.

„Mluvil jsem osobně s několika, kteří jsou před zhroucením. Mají hypotéky, živí rodiny. Viděl jsem fotky objektů v soutěskách, zdají se neporušené. Je to hlavní zdroj příjmu pro obec. Musí se najít rozumný kompromis,“ řekl.

Aktualizovali jsme článek o rozhodnutí ministryně životního prostředí neuzavřít celý park.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované