Hlavní obsah

Politické kuriozity léta: Babišův zámek, rodící ženy i SPD a kosmický výzkum

Foto: Repro Facebook

Status poslance SPD Jiřího Kobzy.

Reklama

Do komunálních voleb zbývá necelý měsíc, kampaně jsou tak v plném proudu. Léto přineslo nejen řadu politických kauz, ale i nejeden výrok či příspěvek na sociálních sítích, které vzbudily rozruch.

Článek

„Jste se dozvěděli, že Babiš si koupil zámeček. Žádný zámeček si nekoupil. A hlavně jsem si to koupil za svoje peníze, zdaněné,“ pronesl 4. srpna na předvolebním setkání v Trhových Svinech předseda hnutí ANO Andrej Babiš směrem ke svým fanouškům.

Stalo se tak ve chvíli, když mluvil o nemovitostech na jihu Francie, a kritici si jeho prohlášení vzali na paškál.

Do skupiny výroků, které na sociálních sítích vzbudily rozruch, patří i vyjádření poslance Jiřího Kobzy (SPD) k novému projektu NASA. Vědci chtějí v takzvané misi Artemis I vyslat na Měsíc dvě figuríny, na nichž budou zkoumat vliv radioaktivity a kosmického záření na lidské tkáně.

„Takže Apollo nic nezjistilo? Zjišťují to až nyní?“ napsal zákonodárce z hnutí Tomia Okamury na svůj Facebook a pokračoval: „Myslím, že tím je konečně zodpovězená otázka, zda Američané byli na Měsíci, anebo zda šlo o Hollywood. Asi si myslí, že už jsme zapomněli…“

Úsměvy na tváři vyvolali i členové současné vlády. Například vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se během hašení požáru v Hřensku dovolával svatých.

Vzpomínky na okupaci

V neděli si Česko připomnělo 54. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy. Ke vzpomínkám se připojila celá řada politiků, již tradičně se mezi nimi však objevilo i několik velmi nezvyklých vyjádření.

Například poslankyně Andrea Babišová (ANO) ve facebookovém příspěvku napsala, že by někdejšího zákonodárce STAN Jana Farského poslala do koncentračního tábora.

Reagovala tak na jeho tweet, že „21. srpna 1968 Sovětský svaz definitivně potvrdil, že ve druhé světové válce neosvobozoval, ale dobýval“. Status z Facebooku posléze smazala a ještě později se za něj omluvila.

Její kolega z poslaneckého klubu Patrik Nacher rozproudil diskuzi, když zkritizoval přirovnávání okupace Československa s únorovou invazí na Ukrajinu.

„V 1968 tu byla vojska Varšavské smlouvy, ne jen Rusové, ale třeba i Ukrajinci, když už jsme u toho. Tohle upravování minulosti je šílené. Ještě chybí, že nás v 1945 osvobodili jen Ukrajinci…,“ reagoval na příspěvek lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského.

Na to reagoval například pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Invaze vojsk do Československa vzešla z vůle Kremlu. Země sovětského bloku si nemohly vybírat. Invaze na Ukrajinu je také z vůle Kremlu a vy Putinovi děláte v dnešní pamětní den užitečnou službu. Bohužel,“ vložil se do debaty.

Pro zajímavost: Ukrajinu v souvislosti s okupací zmínil i předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas.

Volební kampaně

S blížícími se komunálními, senátními a také lednovými prezidentskými volbami jsou kampaně v plném proudu.

Kandidáti se snaží zaujmout, v tomto směru mezi nimi podle odezvy vyčnívá matematik a podnikatel Karel Janeček. Kandidaturu oznámil už loni při vyhlašování ankety Český slavík, kterou koupil.

Tehdy mimo jiné ukázal video Bojovník 21, kde v atletickém dresu skáče z letadla a zachraňuje Českou republiku před protiepidemickými opatřeními. Později ukázal světu záběry, na nichž předvádí, kolik snese ran pěstí do břicha. Na dalších fotografiích pózuje svlečený do půl těla a dělá například stojku nebo jezdí na jednokolce.

Odezvu na sítích vyvolala také kampaň dalšího z uchazečů o Hrad – někdejšího rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy, a to především kvůli sloganům, jimiž doplňuje své propagační fotografie. U jedné z nich stojí třeba text „jako první jsem věděl, že se narodí malá Moja“. Jiné zase hlásají „u vaření a grilování si čistím hlavu“, případně „k mým dovoleným patří i počítač“.

Pozdvižení vyvolal také plakát z prezidentské kampaně dalšího miliardáře – Tomáše Březiny. Uvádí na něm, že velmi rád zaměstnává ženy, protože jsou podle něj „pracovitější, výkonnější, loajálnější a často chytřejší než muži“.

Neopomněl ale zmínit i to, jaké má podle něj zaměstnávání velkého množství žen výhody i nevýhody. Posměšky a kritiku sklidil za část textu s prohlášením, že jednou z nevýhod je to, že „ženy mají často tendenci rodit“.

Dovolené u moře i v obytňáku

K létu politiků neodmyslitelně patří i to, že se chlubí fotkami ze svého soukromí – třeba jak tráví dovolenou.

Letos sezónu odstartoval bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) snímkem, jak leží ve svém autě a opéká špekáček.

Pozadu nezůstala ani ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) a na svém Facebooku sdílela fotografii, jak natírá zábradlí. Milan Wenzl (za ANO) zase zavzpomínal na volby v roce 2014 fotografií sebe v plavkách u moře s nápisem „ANO Praha 15“.

Reklama

Doporučované