Hlavní obsah

Babišová na Facebooku psala, že by „jelimana“ Farského poslala do koncentráku

Foto: Andrea Babišová, FB

Poslankyně Andrea Babišová.

Reklama

aktualizováno •

Poslankyně hnutí ANO Andrea Babišová napsala, že by někdejšího zákonodárce STAN Jana Farského poslala do koncentračního tábora. Reagovala na jeho vyjádření k výročí okupace Československa v srpnu 1968. Později se omluvila.

Článek

„Toho jelimana bych poslala na 14 dnů do koncentráku, aby pochopil tu vděčnost za osvobození ruskými vojsky,“ uvedla poslankyně ve statusu na Facebooku.

Reagovala tak na Farského slova na twitteru, že „21. srpna 1968 Sovětský svaz definitivně potvrdil, že ve druhé světové válce neosvobozoval, ale dobýval“. „Díky všem, kteří nás dostali do NATO a EU. Patříme na Západ, pokazit si to už můžeme jen sami,“ podotkl.

Pod to dodal, že jde o čtyři roky starý tweet, na který by zapomněl, „kdyby ho nedali do hromadných mailů a ‚fanoušci‘ mi v posledních dnech neposílali hromadu hnusných zpráv“.

Babišová facebookový příspěvek později smazala. Seznam Zprávy s dotazem oslovily ji i Farského, ani jeden dosud neodpověděl.

Farský na twitteru napsal, že lidi za názor do koncentráků posílaly totalitní režimy.

Sama Babišová se pak v úterý před půlnocí za facebookový status omluvila. „Byl napsán v emocích a v nadsázce. Bohužel jsem zvolila nevhodný příměr, který příspěvek posunul do zcela jiné roviny, než byl myšlen. Proto jsem jej smazala,“ uvedla. „Omlouvám se tímto panu Janu Farskému a všem občanům, kteří se cítili rozhořčení. Právem, zvolila jsem nesprávná slova a byla to chyba.“

Foto: Twitterový účet Jana Farského

Příspěvek, který Andrea Babišová zveřejnila na sociálních sítích.

Způsob dobývání

„Rudá armáda se na ‚osvobozených‘ územích chovala jako dobyvatel, který nectí zákony – vraždila nevinné a bezbranné, znásilňovala, ničila a kradla. Nejedná se o excesy, ale její způsob dobývání,“ uvedl k příspěvku ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa.

„Koneckonců vidíme ji nyní opět v akci na Ukrajině. S ohledem, co pod dozorem SSSR v této zemi následovalo po 40 let komunistické totality, není divu, že se rozumným lidem příčí označovat Sovětský svaz za osvoboditele,“ dodal.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme omluvu poslankyně Babišové.

Reklama

Související témata:
Andrea Babišová

Doporučované