Hlavní obsah

Fiala odmítl osobní setkání s Babišem kvůli sporu o Rakušana

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš poslal dopis premiérovi Petru Fialovi. Žádá ho o osobní schůzku a požaduje konec ministra vnitra Víta Rakušana. Premiér osobní schůzku ale odmítl.

Článek

Hnutí ANO pokračuje v kritice ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). V úterý ve Sněmovně tepal šéf hnutí Andrej Babiš Rakušana kvůli šifrovanému telefonu a kauze Dozimetr.

Dnes poslal Babiš dopis premiérovi Fialovi a žádá o osobní schůzku.

„Chtěl bych vás požádat o společné jednání ve věci dalšího setrvání Víta Rakušana v pozici ministra vnitra České republiky,“ napsal Babiš v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici. V několika odstavcích vysvětluje důvody, proč by podle něj měl Rakušan skončit.

V závěru dopisu pak Fialu informuje o tom, jak je to se záměrem hnutí ANO vyvolat v následujících dnech hlasování o nedůvěře vládě.

„Média avizovaný termín mylně vykládala jako ultimátum, není tomu tak. Naším cílem bylo vytvořit prostor pro společné jednání, kde bychom vám jasně vysvětlili naše stanovisko a předložili argumenty,“ dodává Babiš. Je přesvědčený, že Fiala poté dojde k názoru, že ministr Rakušan už nemůže zůstat ve funkci.

Fiala ale v reakci na dopis uvedl, že se s Babišem nesejde, protože by to dle jeho názoru nepřineslo žádný posun.

„Předseda vlády je přesvědčen, ze tyto věci se mají řešit veřejně a veřejná diskuze v této záležitosti už probíhá např. v médiích nebo Poslanecké sněmovně. Všechny argumenty veřejně padly a pan premiér trvá na tom, že vlastnictví šifrovaného telefonu není nelegální ani nemorální a nemůže být důvodem pro odvolání člena vlády. Jednání za zavřenými dveřmi podle něj žádný posun nepřinese,“ uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

Premiér Fiala už v pondělí Seznam Zprávám řekl, že Rakušan má jeho důvěru.

„Nemám důvod mu nevěřit. To, že někdo má nějaký komunikační zabezpečený nástroj, není samo o sobě nelegální nebo amorální. Problém by asi byl, kdyby prostřednictvím takového telefonu realizoval nelegální činnost. O takovém chování pana ministra ale nemám informace,“ uvedl.

Ministr vnitra Vít Rakušan se k Babišovým obviněním vyjádřil v rozhovoru, který poskytl novinářům v úterý odpoledne v Poslanecké sněmovně. Zváží právní kroky kvůli nařčení, že byl kvůli Dozimetru v kontaktu s odcházejícím ředitelem České televize. „Nikdy jsem nehovořil s ředitelem České televize a nikdy jsem mu neříkal, jaký pořad se má, nebo nemá vysílat,“ uvedl Rakušan.

Já mám za svých 13 let v politice absolutně čisté svědomí a bylo by moc hezké, kdyby to mohli říct všichni politici.
Vít Rakušan, ministr vnitra a předseda STAN

Dodal, že šifrovaný telefon stále má. Sloužil prý i jako hračka pro jeho děti. „Není vůbec důležité, jakým telefonem kdo telefonuje. Je důležité, s kým se bavíte a co řešíte. A v tomhle ohledu já mám za svých 13 let v politice absolutně čisté svědomí a bylo by moc hezké, kdyby to mohli říct všichni politici,“ řekl Rakušan.

Ohradil se také vůči kritice Babiše.

„Mně přijde absolutně absurdní, že člověk, který s (Radovanem) Krejčířem chtěl ovládnout Čepro, se teď diví tomu, že někdo používal stejnou mobilní aplikaci jako Krejčířův „podržtaška“. Někdo, kdo měl obchodní vazby s (Marianem) Kočnerem na Slovensku, teď bude vyzývat k nějaké morálce,“ reagoval na kritiku Babiše ministr vnitra.

Představitelé ANO v úterý oznámili, že příští týden začnou sbírat poslanecké podpisy pro svolání Sněmovny k jednání o vyslovení nedůvěry vládě, pokud premiér Fiala nebude reagovat na informace o tom, že Rakušan šifrovaný telefon vlastnil.

Fiala opozici vzkázal, že vlastnictví takového zařízení nemůže být důvodem pro odvolání člena vlády. Rakušan označil výzvu zástupců ANO za frašku.

Server iDNES.cz před pár dny napsal, že Rakušan požádal o šifrovaný telefon po volbách do Sněmovny na podzim roku 2021 tehdejšího místopředsedu hnutí STAN a dlouholetého uživatele zařízení Stanislava Polčáka.

Zařízení si Rakušan pořídil kvůli „reálnému podezření“, že někdo odposlouchává prostory kanceláře. Informace ze schůzek v kanceláři se podle něj dostávaly velice rychle do veřejného prostoru, ačkoliv u nich bylo minimum lidí. O víkendu pak doplnil, že při skládání vlády Petra Fialy (ODS) panovaly obavy ze špehování ze strany bezpečnostní divize Agrofertu, který patří do svěřenských fondů předchozího předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Článek aktualizován o vyjádření mluvčího vlády Václava Smolky.

Reklama

Doporučované