Hlavní obsah

Babiš se znovu chystá s obytňákem mezi lidi

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš (ANO) řídí obytný vůz během prezidentské kampaně.

Reklama

„Obytňák dnes zná už skoro každý. Těším se, že ho znovu přelepíme a vyjedeme za lidmi,“ řekl Babiš v rozhovoru pro MF Dnes. Zároveň i přiblížil svoje další plány nebo to, jak chce zaujmout voliče SPD.

Článek

S obytným vozem chce Babiš vyrazit po Česku znovu v květnu, nebo červnu, řekl v rozhovoru, který uveřejnil portál iDnes.

„Teď začnu objíždět členské organizace. Těším se, že předsednictvo pod mým vedením konečně začne hnutí ANO strategicky řídit,“ dodal k tomu.

Babiš zůstal i po jednání předsednictva ANO minulý týden v čele hnutí a poslancem. Hlavními tvářemi podle něj budou nově ale předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a první místopředseda hnutí Karel Havlíček, který místo Babiše povede stínovou vládu.

Při ohlášení prezidentské kandidatury Babiš pozici ve vedení stínové vlády dočasně předal Schillerové. Že ji povede Havlíček, oznámil Babiš ve středu.

Karel Havlíček v pořadu Ptám se já:

Babiš se podle Havlíčka bude hodně pohybovat v regionech a dělat kontaktní kampaň.

„Práce poslance ale přece není o vysedávání ve Sněmovně. Je hlavně o komunikaci s občany a plnění předvolebního programu,“ řekl Babiš pro iDnes ke svým častým absencím mezi poslanci. Vyjádřil se také ke spekulacím, jak to bude s jeho setrváním na postu předsedy hnutí.

„Příští volební sněm ANO bude v únoru 2024. Do té doby mám čas si rozmyslet, jestli budu kandidovat na předsedu, nebo ne. Teď musíme hlavně dobudovat struktury hnutí, soustředit se na mladou generaci a hledat nové tváře,“ dodal .

O tom, že by ho v čele mohl do budoucna nahradit Karel Havlíček, ale blíž hovořit nechtěl.

„Jsme demokratické hnutí a o tom, kdo bude předsedou, rozhoduje sněm. Nemyslete si, že Babiš na někoho ukáže a sněm ho zvolí. My jsme demokratické hnutí, kde se členové rozhodují podle sebe. Takže kdokoli, kdo bude chtít být v čele ANO, musí především přesvědčit delegáty sněmu, že na to má, a uspět v tajné volbě,“ řekl Babiš pro MF Dnes.

„Házet hlasy SPD je jako vyhodit hlas do koše“

Místopředseda ANO Havlíček v úterý pro pořad Ptám se já na Seznam Zprávách uvedl, že vítězného Pavla „do značné míry podpořil“ také předseda SPD Tomio Okamura. „Byť řekl, že ne pana Pavla, současně řekl, že je varianta, že by jeho voliči nemuseli k volbám jít, nebo tam hodili prázdný papír, což je fakticky podpora,“ prohlásil Havlíček.

Okamura se proti tomu ostře ohradil slovy, že „Andrejovi Babišovi se drolí hnutí ANO, takže se snaží odvést pozornost od svých problémů“.

„Odpovědnost za svůj neúspěch má pan Babiš sám. Zklamalo mě, že místo, aby uznal svoje chyby, tak to hází na všechny okolo sebe a ještě k tomu lže o SPD,“ uvedl pro Seznam Zprávy Okamura. „Voliči SPD jsou inteligentní a umí se sami dobře rozhodnout,“ dodal k doporučením, které svým voličům před volbami dal.

Babiš teď chce na voliče SPD a Okamury cílit záměrně.

„Okamura nikdy nehájil zájmy svých voličů, nikdy nic pro ně neprosadil. Jeho zájmem je být ve Sněmovně a hlavně sedět v opozici, nechce něco měnit ve vládě. Chce hlavně kasírovat příspěvky pro svou stranu,“ řekl k tomu předseda hnutí ANO pro MF Dnes.

„Voličům SPD proto budeme vysvětlovat, ať raději volí jinou stranu, nebo hnutí ANO, protože házet hlasy SPD je jako vyhodit hlas do koše,“ dodal.

Okamuru pak kritizuje za to, že ho nezajímají zájmy jeho voličů, tedy výměna Fialovy asociální vlády. „Vždyť on celou dobu tuto vládu kritizuje a pak najednou jde proti opozičnímu kandidátovi?“ ptal se Babiš v narážce na prezidentské volby a vítězství Petra Pavla.

Odlivu voličů se ale předseda SPD neobává. „Babiš nedělá vlasteneckou politiku a jsou mezi námi zásadní programové rozdíly, což naši voliči velmi dobře vědí, proto SPD každé volby vedle hnutí ANO posiluje,“ dodal Okamura pro Seznam Zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované