Hlavní obsah

Babiš si za prohru může sám, reaguje na Havlíčkův výpad Okamura

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš a Tomio Okamura. Mezi jejich hnutími to nyní skřípe.

Reklama

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček ukázal na údajného spoluviníka neúspěchu Andreje Babiše v prezidentských volbách. Má jím být předseda hnutí SPD Tomio Okamura, jenž podle něj nepřímo podpořil Petra Pavla.

Článek

Byť to při obstrukčních jednáních v Poslanecké sněmovně vypadá, že opoziční hnutí SPD a ANO jsou nejbližšími spojenci, po prezidentských volbách se mezi nimi rozhořela otevřená válka.

Od hlasování už uplynuly více než dva týdny a zvolený prezident Petr Pavel si začal pomalu přebírat úřad, ANO a SPD se však stále přou o to, kde je příčina porážky expremiéra Andreje Babiše.

Místopředseda ANO Karel Havlíček v úterý pro pořad Ptám se já na Seznam Zprávách jasně uvedl, že vítězného Pavla „do značné míry podpořil“ předseda SPD Tomio Okamura. „Byť řekl, že ne pana Pavla, současně řekl, že je varianta, že by jeho voliči nemuseli k volbám jít, nebo tam hodili prázdný papír, což je fakticky podpora,“ prohlásil.

Okamura se proti tomu ostře ohradil slovy, že „Andrejovi Babišovi se drolí hnutí ANO, takže se snaží odvést pozornost od jeho problémů“.

„Odpovědnost za svůj neúspěch má pan Babiš sám. Zklamalo mě, že místo, aby uznal svoje chyby, tak to hází na všechny okolo sebe a ještě k tomu lže o SPD,“ uvedl pro Seznam Zprávy. „Voliči SPD jsou inteligentní a umí se sami dobře rozhodnout,“ dodal k doporučením, které svým voličům před volbami dal.

O tom, že si Andrej Babiš do značné míry prohrál lednové volby sám, podle Petra Pavla mluvil v pondělí v Lánech i dosluhující prezident Miloš Zeman. „Vzhledem k tomu, že Andreje Babiše volil, říkal, že si může dovolit k němu být kritický. Zdůraznil, že nebyl tím, kdo volil mě, ale že to respektuje,“ přiblížil Pavel Zemanův postoj.

„Není český Orbán“

Okamura v rozsáhlém vyjádření šéfa hnutí ANO nařkl z toho, že „slouží globalistům a podporuje diktát Bruselu“. V souvislosti s Babišem zmínil také filantropa George Sorose, Green Deal, povinné očkování proti covidu. „Babiš v žádném případě není český Orbán,“ upozornil šéf SPD.

Sám Andrej Babiš už dříve na rovinu řekl, že se chce nyní soustředit na to, aby Okamurovi přebral jeho voliče.

Něčeho takového se předseda SPD neobává. „Babiš nedělá vlasteneckou politiku a jsou mezi námi zásadní programové rozdíly, což naši voliči velmi dobře vědí, proto SPD každé volby vedle hnutí ANO posiluje,“ dodal.

Boj o voliče SPD

Andrej Babiš na tiskové konferenci vyhlásil otevřený souboj o voliče s Tomiem Okamurou. Šéf hnutí ANO namlsaný tím, že ho část voličů SPD podpořila v prezidentské volbě, chce tyto hlasy udržet do příštích parlamentních voleb.

V letošních prezidentských volbách mělo svého kandidáta i hnutí SPD, které nominovalo poslance a bývalého disidenta Jaroslava Baštu. S programem, v němž voličům sliboval, že odvolá vládu Petra Fialy z ODS, však neuspěl a skončil pátý s necelými 4,5 %.

Ani čtvrt milionu hlasů, které Bašta v prvním kole získal, by však Andreji Babišovi v druhém kole nepomohlo. S Petrem Pavlem prohrál o necelý milion hlasů.

Baštův výsledek je v ostrém kontrastu s výsledky voleb do Poslanecké sněmovny, kde hnutí SPD získalo skoro 9,6 procenta. Nyní mu volební průzkumy predikují dokonce dvouciferný zisk.

Reklama

Doporučované