Hlavní obsah

Nevím, proč bych to teď měla řešit, říká Babišova náhradnice

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Předseda hnutí Andrej Babiš a starostka Litvínova Kamila Bláhová (oba ANO). Ilustrační fotografie.

Reklama

Pokud by se šéf ANO Andrej Babiš rozhodl, že už nechce být poslancem, tak by se jeho místo uvolnilo pro starostku Litvínova Kamilu Bláhovou.

Článek

Od neúspěšné kandidatury na prezidenta se řeší, jestli Andrej Babiš zůstane poslancem. Toto téma se bude řešit na předsednictvu hnutí ANO už tuto středu.

Nejužší vedení ANO se nechce před zasedáním vyjadřovat k tomu, jestli by si měl Babiš nechat poslanecký mandát nebo ne. Většina přiznává, že je to na rozhodnutí šéfa hnutí.

„Je to na něm. Já ho k tomu určitě vyzývat nebudu. On se musí sám rozhodnout, jestli chce, nebo nechce zůstat, ale mohu zodpovědně říct, že pokud zůstane, tak tam chodit bude,“ řekla po prezidentských volbách v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Samotný Babiš na dotazy nereagoval. Pokud tento týden oznámí, že už nechce pracovat v Poslanecké sněmovně, je předem jasné, kdo ho nahradí. První náhradnicí by podle výsledků voleb z předloňského roku byla starostka Litvínova Kamila Bláhová z hnutí ANO.

Seznam Zprávám řekla, že nechce předem reagovat na hypotetické otázky. Neřekla tedy, zda by chtěla případně dělat práci poslankyně nebo ne.

„Až ta situace nastane, tak ji budu řešit. Teď to nechci komentovat. Samozřejmě, že si uvědomuji, že jsem první náhradnice, nevím, proč bych to teď měla řešit,“ řekla starostka Bláhová ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Co bude s Andrejem Babišem?

Prohrané volby přinesly otazníky kolem další politické kariéry Andreje Babiše. Šéf hnutí ANO odráží dotazy s tím, že jasno bude po předsednictvu strany tento týden. Debatu o Babišově budoucnosti to ale neoslabuje, spíš naopak. Spokojí se s funkcí poslance ve Sněmovně, kterou sám označuje za „žvanírnu“? Tématu se věnoval podcast Seznam Zpráv 5:59.

Kamila Bláhová skončila v Ústeckém kraji ve sněmovních volbách na 8. místě na kandidátce ANO. Minulý rok v říjnu ji zastupitelé Litvínova opět zvolili starostkou. Ve funkci je třetí volební období po sobě.

Životopis Kamily Bláhové

- narodila se v roce 1976 v Mostě

- část života strávila v Belgii

- v minulosti pracovala jako kadeřnice, v administrativě nebo na manažerských postech

- je členkou hnutí ANO

- od roku 2014 je starostkou Litvínova

Zdroj: Hnutí ANO

V případě, že by se expremiér Babiš vzdal poslaneckého mandátu, je předem jasné, jaký by následoval postup. Na webových stránkách Poslanecké sněmovny je uvedeno, že po zániku mandátu poslance nastupuje na jeho místo náhradník, kterým je vždy první nezvolený kandidát ve volebním kraji z téže kandidátní listiny jako poslanec, který pozbyl mandátu.

„Nabytí mandátu konstatuje předseda Poslanecké sněmovny, který povolává náhradníka na uprázdněný mandát, vydává mu osvědčení o zvolení a přijímá do svých rukou jeho ústavní slib.“

Minulý týden se v hnutí ANO odehrálo personální zemětřesení. Nejbližší spolupracovníci Babiše oznámili, že končí. Jde o Marka Prchala, mluvčího Vladimíra Vořechovského nebo pravou ruku expremiéra Tünde Barthu.

Zemětřesení v ANO

„Ano, je pravda, že jsme se s hnutím ANO dohodli na ukončení spolupráce ke konci února. Pro nás oba to bylo několik velmi náročných a zajímavých let spojených i s prací na Úřadu vlády,“ napsal Vořechovský Seznam Zprávám.

Tünde Bartha doprovázela Babiše už od jeho působení v čele Ministerstva financí. Do Strakovy akademie přišla s šéfem hnutí ANO už v roce 2017, do jejích kompetencí nespadala ale jen premiérova agenda, řídila celý Úřad vlády. Babiš s ní počítal jako s kancléřkou i na Pražském hradě.

Reklama

Doporučované