Hlavní obsah

Bek si jde na vládu pro miliardy, nemá ale podporu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr školství Mikuláš Bek.

Reklama

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) si chce na vládě vybojovat chybějící miliardy ve školském rozpočtu. Podpora ve vládě mu ale chybí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) cestu k poskytnutí dodatečných prostředků nevidí.

Článek

Základní parametry státního rozpočtu jsou dané, cesta k jeho úpravě se tak bude hledat těžko. Ministr školství to ale chce zkusit.

„Jdu v úterý odpoledne na koaliční jednání s nějakými návrhy na dílčí kroky, které by měly vést jednak tímhle směrem a jednak by měly přivést do rozpočtu školství dodatečné prostředky,“ předestřel v nedělní debatě na TV Nova Bek, kterému chybí minimálně pět miliard.

Jeho rezortu se například stále nedostává prostředků na platy pro 17 tisíc nepedagogických pracovníků v příštím roce – školníků, uklízeček, kuchařek či ekonomek.

Kvůli nedostatku peněz Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) už také navrhlo snížit počet maximálně dotovaných hodin na školách, což by ale mohlo ohrozit individualizaci výuky, jak už Seznam Zprávy popsaly.

Zatím to nevypadá, že by se rodila jakákoliv dohoda. Bek jednal o rozpočtu školství naposledy minulé pondělí s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle mluvčího vlády Václava Smolky se ale nedohodli na žádném závěru. Svůj program následně museli kvůli nemoci rušit.

Přesunout se musela i schůzka ministra se školskými odbory, na které se mělo debatovat o stávce škol avizované na příští pondělí.

Finance: Nezbývá moc prostoru

Členové koalice se v otázce dodatečného navýšení rozpočtu MŠMT rozcházejí. Podporu má návrh v domovské straně ministra Beka, u Starostů.

Proti úsporám ve školství, které by měly dopad na kvalitu výuky, jsou také členové koaliční skupiny ke školství – poslanci Pavel Klíma (TOP 09) a David Šimek (KDU-ČSL). Naopak ODS další navyšování výdajů ve školství nepodporuje.

„Ministr Stanjura s ministrem Bekem o jeho požadavcích do kapitoly Ministerstva školství dosud nemluvil, protože pan Bek byl minulý týden nemocný,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva financí Michaela Lagronová.

Nic tak předjednáno není a navíc bude velmi těžké nějakou dohodu najít.

„Uvidíme, s jakou úvahou či plánem ministr Bek zítra přijde. Jen upozorňuji, že po druhém čtení zákona o státním rozpočtu v Poslanecké sněmovně a nepředložení pozměňovacího návrhu k této oblasti nezbývá moc manévrovacího prostoru pro jakékoliv přesuny mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami,“ dodává mluvčí Ministerstva financí.

Ministerstvo školství má příští rok hospodařit s 269 miliardami korun, což je meziročně o 3,9 miliardy korun více, reálně ovšem prostředky v rozpočtu chybí. Podle výpočtů školských odborů jde o necelých osm miliard korun.

Jen zákonné navýšení objemu peněz na platy učitelů totiž příští rok vyjde na 8,5 miliardy korun. K přidání se přitom vláda zavázala a letos zákon prošel také Poslaneckou sněmovnou.

Reklama

Doporučované