Hlavní obsah

„Borec z paneláku.“ Soukup se prezentuje ve stylu prezidentského kandidáta

Foto: Jaromír Soukup

Prezentace, ve které majitel TV Barrandov nabízí své služby. V roce 2019 ohlásil kandidaturu na Hrad.

Reklama

Seznam Zprávy získaly prezentaci, ve které finančník a moderátor Jaromír Soukup láká nové klienty na své služby. Dokument svou vizualizací budí dojem, že se miliardář chystá zasáhnout do prezidentských voleb.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Šokuje, provokuje, eskaluje konflikty a ovlivňuje vývoj událostí. Říká se, že položil dvě vlády, má prsty ve všem a ví všechno o všech. Možná, kdoví. Jaromír Soukup každopádně ví, co dělá, a dosahuje svých cílů.“

Tak zní jeden z úvodních odstavců prezentace The Power of Influence (Síla vlivu) podnikatele a televizního moderátora Jaromíra Soukupa, kterou v těchto dnech rozeslal svým klientům.

Hned na první stránce je pod jeho jménem uveden rok 2023, čímž celá prezentace působí jako promo k prezidentským volbám. Ostatně v roce 2019 majitel TV Barrandov prohlásil, že letos hodlá kandidovat na prezidenta.

+16

Nyní ale své čtyři roky staré oznámení nechce ani potvrdit, ani vyvrátit. K otázce na své politické ambice uvedl na dotaz Seznam Zpráv pouze: „Pokud je někdy budu mít, včas se je dozvíte.“

Na dotaz, zda citovanou prezentací sonduje u podnikatelských skupin možnost finanční podpory pro případnou kandidaturu na Hrad, uvedl, že tato aktivita souvisí s podnikatelskými záměry.

„Prezentace není určena pro vás, ale pro naše klienty. A s žádnými volbami nesouvisí. Vaše teorie jsou mimo realitu,“ napsal Seznam Zprávám Soukup, který v roce 2019 v seriálu Premiér ztvárnil na TV Barrandov roli fiktivního premiéra Pavla Diviše.

Těžká práce prezidenta

V jednom rozhovoru se svou novou partnerkou Agátou Hanychovou, jejichž vztah v poslední době sledují bulvární deníky, odpovídal Soukup na instagramu na dotazy týkající se právě jeho prezidentských úvah.

„Já ti nevím, mám kandidovat? To je těžká práce, já nevím, budu si to muset rozmyslet,“ prohlásil podle Extra.cz Soukup s tím, že jeho partnerka by se mu jako první dáma zamlouvala. „Už není moc času na podání přihlášky. Bez tvých příznivců by mě nikdy nemohli zvolit,“ dodal směrem k Hanychové

Soukup se v citované prezentaci v několika kapitolách definuje jako vlivný podnikatel, hráč na politické scéně, moderátor, právník. A také jako celebrita a nepřehlédnutelná osobnost. Prezentuje se jako borec z paneláku, self-made man, který se vypracoval – což by dle něho mladší generace vyjádřily slovy „VOLE, KÁMO, RESPEKT!“.

„Jeho jméno zná dnes 93 % Čechů. Image neřízené střely přináší své ovoce. Jedni ho milují, druzí nenávidí, každopádně probouzí emoce,“ píše se v prezentaci.

Soukup byl několik let spojovaný se současným prezidentem Milošem Zemanem, s nímž se po vítězství v prezidentských volbách v roce 2018 objevil na pódiu ve volebním štábu. Několik let moderoval ve své televizi pořad Týden s prezidentem, který se vysílal každý čtvrtek.

Na začátku roku 2020 se však Soukup s Hradem rozkmotřil. Jedním z důvodů byly obchodní spory, které měl Soukup se spoluakcionáři jeho firem – čínskou skupinou Citic, kterou do České republiky v minulosti přivedli Zemanovi lidé.

„Miloš Zeman je svojí funkcí posedlý, miluje jí, i když ji de facto nevykonává. Část prezidentských pravomocí vykonává poradce Martin Nejedlý. Kdo to neví, ať mě poslouchá: Pan Nejedlý je prezident republiky, takhle to je,“ prohlásil Soukup v květnu ve svém pořadu Prezident.

Kromě prezidentské kandidatury Soukup v roce 2019 oznámil i založení politického hnutí List Jaromíra Soukupa, které letos v březnu rozpustil Nejvyšší správní soud.

Reklama

Doporučované