Hlavní obsah

Budova pošty v Jindřišské se prodá obálkovou metodou, Praha má zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hlavní budova České pošty v Jindřišské ulici v Praze.

Reklama

Česká pošta změnila postup při prodeji své hlavní budovy v Jindřišské ulici v Praze. Už neplatí původní záměr budovu prodat v elektronické aukci.

Článek

Pošta k 1. červenci zavřela tři stovky poboček a propustila stovky lidí. Státní podnik šetří a peníze chce mimo jiné získat prodejem svých budov, kde měla pobočky ve svém vlastnictví.

Vedle toho chce státní podnik, topící se v dluzích, získat peníze z projede hlavní budovy v Jindřišské ulici v Praze, která je na lukrativní adrese kousek od Václavského náměstí. Mluvčí České pošty Matyáš Vitík v červnu pro Seznam Zprávy uvedl, že Ministerstvo vnitra odsouhlasilo prodej a že se uskuteční formou e-aukce.

Tento způsob se ale nelíbil vedení Prahy, která má o budovu zájem, a pošta ze záměru prodat budovu v elektronické aukci couvla. Radní Adam Zábranský (Piráti) Seznam Zprávám řekl, že je domluven nový způsob prodeje.

„Měl jsem schůzku s ředitelem Štěpánem (pozn. red. Miroslav Štěpán, pověřený ředitel České pošty), kde jsme si potvrdili dohodnutou cestu, že budovy v Jindřišské i Moravské pošta prodá tak, že udělá obálkovou metodu a Praze bude umožněno dorovnat nejvyšší nabídku,“ napsal Zábranský v SMS zprávě.

Česká pošta prodej obálkovou metodou potvrdila. „Budovy Jindřišská a Moravská jsou z pohledu veřejného zájmu a svým významem natolik specifické, ze jejich prodej proběhne ověřením trhu obálkovou metodou, kdy bude moci přihodit jakýkoliv zájemce,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Dodal, že Praha, pokud bude mít zájem, bude moci nejvyšší nabídku dorovnat. „To je náš procesní návrh a záleží na Praze, zda na něj přistoupí,“ dodal mluvčí.

Praha chce v Jindřišské vybudovat kontaktní místo

Radní Zábranský už dříve Seznam Zprávám řekl, jaký má Praha s budovou v Jindřišské záměr.

„O budovu máme velký zájem, ale zároveň ještě v tuhle chvíli čekáme. Česká pošta by měla mít jasno během pár týdnů, jaký rozsah služeb bude chtít zachovat v pobočce, protože to je pro nás klíčové téma, protože budovu chceme případně využívat i pro styk s veřejností a potřebujeme tam mít přepážky pro Pražany, kteří si tam budou chtít něco vyřídit,“ dodává Zábranský s tím, že pokud by šlo vše podle plánu, nákup budovy by mohlo odsouhlasit zastupitelstvo letos v říjnu.

Dozorčí rada pošty záměr prodeje hlavní budovy řešila naposledy v dubnu. Člen dozorčí rady a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) se tehdy při hlasování zdržel.

Prodej budovy podle něj hospodaření pošty nevyřeší. „Předpokládám, že to na dozorčí radu už nepůjde. To neřeší situaci České pošty, je to rozprodávání majetku. Částka se má pohybovat kolem 1,5 miliardy korun a při hospodaření se to akorát projí,“ řekl Seznam Zprávám v červnu Netolický.

Budova v Jindřišské

Rozsáhlá novorenesanční budova byla postavena v letech 1871 až 1874 a následně rozšiřována. V roce 1998 byla prohlášena za kulturní památku. Pošta v ní nabízí široký okruh služeb, v bočním traktu s vchodem z ulice Politických vězňů sídlí ředitelství České pošty. Zajímavostí je 1780 poštovních přihrádek, které se v budově nacházejí. Některé z nich mají původní podobu, některé jsou moderní. Česká pošta v budově sídlí od roku 1873.

+1

Reklama

Doporučované