Hlavní obsah

Gazdíka by měl v čele Ministerstva školství vystřídat ústavní právník Balaš

Foto: Jakub Stadler/MAFRA, Profimedia.cz

Vladimír Balaš na snímku z loňské předvolební kampaně.

Reklama

aktualizováno •

Celostátní sněm hnutí STAN se shodl na jménu nového šéfa resortu poté, co rezignaci oznámil Petr Gazdík.

Článek

Novým ministrem školství by se měl stát poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. V pátek odpoledne se na tom shodl celostátní sněm hnutí. ČT to potvrdil šéf STAN Vít Rakušan.

Třiašedesátiletý Balaš by měl ve funkci od července vystřídat Petra Gazdíka, který k 30. červnu rezignoval kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem, podle policie hlavou organizované skupiny v kauze pražského dopravního podniku.

„Je to výzva. Chápal bych to jako službu příštím generacím. Protože jak se nastaví vzdělávací systém teď, tak se budeme moci bavit o tom, jestli budeme prosperující zemí za 20 let,“ reagoval Balaš pro rádio Expres FM. Podle svých slov vidí několik aktuálních úkolů: začlenění ukrajinských dětí, důraz na kritické myšlení a ne memorování faktů a také pomoc školám s drahými energiemi.

Balašovo jméno se skloňovalo už začátkem týdne. Seznam Zprávám tehdy potvrdil, že je jedním z oslovených, zároveň ale dodal, že nemá ambici být ministrem.

„Měl by to být spíš někdo, kdo se školstvím zabývá systematicky. Já se zabývám spíš vysokým školstvím,“ řekl v pondělí s tím, že pokud by výběr přeci jen padl na něj, dovede si představit, že by se s tím dokázal popasovat.

Vladimír Balaš v minulosti vybudoval právnickou fakultu v Plzni a v letech 1993 až 1999 byl jejím děkanem. Když se ukázalo, jak jeho nástupci udělovali tituly, školu kritizoval. Coby pedagog pak působil i na Karlově univerzitě, nebo vedl Ústav státu a práva Akademie věd České republiky.

Aktualizováno o reakci Vladimíra Balaše.

Reklama

Doporučované