Hlavní obsah

Černochová: Ukrajině ještě máme co poslat, ale zásoby se tenčí

Foto: Wachira W, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hovoří se například o tom, že vzhledem k dodávkám vrtulníků z USA velmi pravděpodobně zamíří na Ukrajinu stroje sovětské výroby.

Článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve čtvrtek uvedla, že Česko ještě disponuje vojenskou technikou, kterou lze poslat na Ukrajinu. Zásoby ve skladech se ale tenčí, stejně jako třeba v Polsku.

„Myslím, že ještě pořád něco našeho tam v budoucnu jsme schopni přepravit,“ prohlásila v diskuzi pořádané v Praze Evropskými hodnotami a Jagello 2000.

„Nám přichází různé systémy a technika tak, jak je máme objednané. Tu starou tak můžeme posílat tam. Děláme to a ještě nějakou chvíli to dělat budeme. Samozřejmě že se zásoby tenčí,“ uvedla.

Hovoří se například o tom, že vzhledem k novým dodávkám vrtulníků z USA se velmi pravděpodobně pošlou na Ukrajinu vrtulníky sovětské výroby.

Dlouhé lhůty

Černochová o dodávkách hovořila nedlouho po polském oznámení, že už Kyjevu zbraně neposílá, protože momentálně vyzbrojuje vlastní armádu.

„Polsko plní výlučně předem domluvené dodávky munice a výzbroje,“ řekl agentuře PAP mluvčí polské vlády Piotr Müller. „Jejich součástí jsou i ty, které vyplývají ze smluv s Ukrajinou. Mimo jiné největší zahraniční zbrojní zakázka od roku 1989 na houfnice Krab,“ dodal.

Ministryně obrany podle svých slov ví, že má Polsko s dodávkami problémy. „Ale ne proto, že by třeba nechtělo Ukrajině pomáhat, ale že už jde do finále s tím, co má na skladě,“ upozornila.

„Jsou dlouhé dodací lhůty na zbraně, které mají objednané. Chápu, že na pozadí voleb nechtějí mít holý zadek, tak chtějí dát najevo svým občanům, že myslí na vlastní obranyschopnost,“ dodala.

Černochová kritizuje Zelenského

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) veřejně zkritizovala ukrajinského prezidenta. Důvodem byly výroky ukrajinského prezidenta mimo jiné na adresu Poláků. Podrobnosti v článku Seznam Zpráv.

Polsko před volbami

Polsko patří k nejvýznamnějším podporovatelům Ukrajiny, která se už více než půldruhého roku brání ruské invazi.

Nyní se ale Varšava a Kyjev ocitly ve sporu kvůli zákazu dovozu ukrajinského obilí do Polska.

Zemi navíc v polovině října čekají parlamentní volby a vláda Mateusze Morawieckého se snaží udržet si hlasy venkova, který v dřívějších volbách hlasoval převážně pro vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS).

Partaj se stala terčem kritiky krajní pravice za to, že se podle ní vláda vůči Ukrajině chová příliš servilně, přičemž krajně pravicová Konfederace se v řadě předvolebních průzkumů ocitla na třetím místě, podotkla agentura Reuters.

Podle analytiků je tak tvrdší rétorika PiS vůči Ukrajině reakcí na rostoucí popularitu Konfederace.

Bezpečnostní analytik Marek Świerczyński z think-tanku Polityka Insight se domnívá, že ačkoliv je zřejmě pravdou, že Polsko v současné době nemá žádné další zbraně, které by mohlo Ukrajině poskytnout, Morawiecki musel vědět, že načasování jeho výroků bude znamenat, že dopadnou jako „granát do žumpy“.

„Podle mého názoru jde spíše o eskalaci (předvolební) kampaně… s cílem získat dalších pár procent protiukrajinského elektorátu v Polsku,“ řekl.

Reklama

Doporučované