Hlavní obsah

Chléb z cvrčků? SPD chce kvůli přidávání hmyzu do potravin měnit zákon

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Problematiku řeší i jinde. Například Itálie umožní prodávat mouku z hmyzu jen ve speciálních regálech.

Článek

Výrobci potravin v Evropské unii mohou od letošního ledna využívat už čtyři druhy hmyzu a larev, a to jejich celá či mletá těla.

Používají je do proteinových tyčinek, muk a dalších produktů. V lednu k sarančatům a larvám potemníka moučného přibyly larvy potemníka stájového a také cvrček domácí.

Poslanci opozičního hnutí SPD chtějí na základě evropského rozhodnutí probojovat do české legislativy nařízení o výrazném označení všech potravin, které v nějaké formě obsahují hmyz. Aby spotřebitelé jasně viděli, že kupují výrobek s hmyzím proteinem.

„Budeme navrhovat novelu zákona o potravinách. V ní by bylo povinné označení červeným tučným písmem o minimální velikosti 18 u výrobků, kde je přidaný hmyz,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Dodal, že by v označení podle něj ještě mělo být, že jde o prováděcí nařízení Evropské komise.

Připomněl, že s přidáváním hmyzu do potravin se některé státy už legislativně vypořádávají. „Maďaři na to zareagovali tím, že uzákonili povinnost výrobce informovat spotřebitele o tom, že ve výrobku jsou produkty z hmyzu. Italové zase navrhují zákaz hmyzu v tradičních výrobcích jako pizza nebo těstoviny,“ vyjmenoval.

Anketa

Měly by podle vás být potraviny s obsahem hmyzu výrazně označené?
Ano
94,4 %
Ne
4,9 %
Nevím
0,7 %
Celkem hlasovalo 12025 čtenářů.

Itálie konkrétně umožní prodávat mouku z hmyzu jen ve speciálních regálech a výrobky, které budou tuto mouku používat, budou muset na obalu uvádět informace o zdravotních rizicích. Nařízení bude muset ještě prověřovat Evropská komise.

V Česku jedlý hmyz prozatím ošetřuje veterinární zákon, který doznal úpravy před dvěma lety. Novela tehdy vyjasnila podmínky pro chov hmyzu jako hospodářských zvířat určených k lidské spotřebě, ale i stanovení hygienických požadavků na podniky vyrábějící potraviny z hmyzu.

Mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý uvedl, že se označování takovýchto potravin „řídí nařízením Evropského parlamentu a Rady“. „Pokud by se nová povinnost dostala do českého zákona o potravinách, byli by jí zatíženi pouze čeští výrobci a výrobci z ostatních zemí by se jí nemuseli řídit,“ upozornil.

Podle unijního nařízení musí být na etiketě potravin uveden seznam všech ingrediencí, které byly při výrobě potraviny použity. „Složky, které jsou zároveň alergenem, musí být navíc v seznamu zvýrazněny. Pokud jde o aktuálně schválené druhy hmyzu k lidské spotřebě, musí být při jejich použití v potravině navíc na etiketě v bezprostřední blízkosti seznamu složek uvedeno, že tato složka může způsobit alergické reakce spotřebitelům se známými alergiemi na korýše,“ popsal Bílý.

„Na etiketě tak je na příklad uvedeno: ‚Prášek z cvrčka domácího může způsobit alergické reakce spotřebitelům se známými alergiemi na korýše‘,“ dodal.

Reklama

Doporučované