Hlavní obsah

„Cirkus. Zaměstnává celé město.“ Starostové se chystají na příjezd Babiše

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyjede ve čtvrtek i v pátek do regionů. Seznam Zprávy oslovily starosty, jak se na Babišův příjezd připravují. Starostka Unhoště například odmítla žádost o přítomnost městské policie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš koncem týdne opět vyjede do regionů za svými příznivci. Ve čtvrtek ho čeká Ústí nad Labem nebo Unhošť. Města se chystají na to, že mítinky může jako v minulých dnech doprovázet vyhrocená atmosféra.

Podle starostky Unhoště Ivety Koulové (TOP 09) zástupci hnutí ANO požadovali, aby na akci dohlížela městská policie. Žádost odmítla.

„Zavolala paní, která tady za ANO kandiduje, jestli bychom jim půjčili městskou policii. O tom by ale musela rozhodovat rada. A nepřijde nám vhodné, abychom městskou policii půjčovali jednomu politickému hnutí,“ podivuje se žádosti starostka.

Kapacita tamní městské policie je navíc omezená - momentálně má obec jednoho strážníka. „Docela mě překvapuje, že to řeší na poslední chvíli. Oficiálně si nepodali žádost, primárně by si pořádek měli zajistit sami,“ dodává starostka.

Seznam Zprávy oslovily premiéra Andreje Babiše (ANO) i jeho mluvčího Vladimíra Vořechovského s dotazem, jestli hnutí ANO skutečně žádalo o městskou policii v Unhošti. A jaká plánují bezpečnostní opatření na nejbližších setkáních. Přišla ale pouze obecná odpověď.

„My se na základě zkušeností z předchozích mítinků připravujeme na různé scénáře, ale především věříme tomu, že se situace uklidní a že lidé, kteří budou chtít vyjádřit jiný názor, se budou chovat pokojně,“ uvedl Vořechovský v SMS zprávě.

Babišova roadshow vyvolává emoce

Komentátoři Seznam Zpráv glosují dění na mítincích expremiéra Babiše:

Jak budou vypadat bezpečnostní opatření na místě, tak zatím není jasné. Andrej Babiš již dříve řekl, že na doporučení policejního prezidenta „vyhradí místa pro odpůrce“. Prezidium to popřelo s tím, že takový preventivní zákrok by byl proti shromažďovacímu právu.

Že hnutí o oddělení dvou znepřátelených táborů minimálně uvažuje, naznačují informace starosty Žlutic, kam se Babiš chystá v pátek.

„Oznámili politické shromáždění. Poté ho doplnili o to, že pokud tam budou odpůrci, že pro ně vyhradí nějaký prostor. To je naprosto nepřípustné, my jsme je na to upozornili,“ popisuje starosta Václav Slavík (KDU-ČSL).

„Manévry kvůli cirkusu“

„Babiš nás tady zaměstnává celé město, protože kolem toho lítáme. Jsme v kontaktu s policií, v pátek mám schůzku s krajským policejním ředitelem, takže takové manévry kvůli cirkusu,“ dodal starosta.

Na Babišových mítincích v posledních dnech se vyhrotily spory mezi jeho příznivci a odpůrci tak, že musela několikrát zasahovat policie.

Kritiku vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a policejní prezident Martin Vondrášek v pondělí oznámili, že pokud bude policie muset zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat jasně označení uniformovaní policisté.

Reklama

Doporučované