Hlavní obsah

Další konflikt na Babišově mítinku. Seniora vyprovokoval muž s píšťalkou

Konflikt na mítinku Andreje Babiše v Nymburce.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš objíždí se svým karavanem Česko a v poslední době přibývá konfliktů mezi jeho příznivci a odpůrci. V pondělí došlo k vypjaté situaci mezi dvěma muži v Nymburce.

Článek

Andrej Babiš pokračuje ve své tour po českých a moravských městech. Hodinu před pondělním polednem zavítal na náměstí Přemyslovců v Nymburce.

U svého karavanu měl stůl, kde příznivcům podepisoval knihy a rozdával volební noviny ANO. Pomáhal mu i místopředseda Sněmovny a exministr Karel Havlíček.

Kromě těch, kteří čekali na setkání, autogram či fotku s bývalým premiérem, postávala jen pár metrů opodál malá skupina Babišových odpůrců.

Jedna z žen si například přinesla transparent, na němž červeným písmem stálo 12. 9. 2022, tedy datum, kdy Andreji Babišovi začne soud v kauze Čapí hnízdo.

Nejviditelnějším a nejhlasitějším odpůrcem byl prošedivělý muž s hnědým kloboukem, brýlemi a píšťalkou. Celou dobu na ni pískal a kritizoval Andreje Babiše.

Mnoho seniorů mu říkalo, že je hlasité pískání obtěžuje. A dotyčného se ptali, proč narušuje mítink.

Jeden z nich – v pruhovaném tričku – to nevydržel. „Nech tu píšťalku,“ vyzval ho, načež ho kopnul do rozkroku a začal se napřahovat pěstí. „Kdo tě má poslouchat,“ dodal a rozzlobený odešel.

Nejde o první podobný konflikt na mítinku předsedy hnutí ANO. Už koncem června se popraly dvě ženy v Domažlicích a incident řeší i policie.

Na incident v Domažlicích Babiš reagoval ve svém videu Čau lidi.

„Samozřejmě to vím jen z vyprávění kolegů a jsem z toho šokován. Já podepisuji knížky, fotím se s lidmi, tak jsem u toho nebyl. Mě to mrzí a chtěl bych poprosit naše fanoušky, aby se nenechali vyprovokovat k těm reakcím. Provokáteři nás urážejí, jsou agresivní, vulgární, pískají na píšťalky, není slyšet vlastního slova,“ reagoval na konflikty během mítinků Babiš.

Podle politologa Josefa Mlejnka z Institutu politologických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy je Andrej Babiš politik, který u lidé vyvolává emoce.

„Myslím si, že to je tím, že je kontroverzní politik. Má své příznivce i odpůrce, kteří jsou vůči němu velmi kriticky naladění, takže poté je logické, že na mítinku může dojít k potyčce tohoto typu,“ řekl.

Politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček připomíná, že v Česku je běžnější, že jsou lidé v konfliktu přímo s politikem.

„Vzpomínám na různé okamžiky z českých polistopadových dějin, kdy se na politiky házela vajíčka – to je třeba kauza Jiřího Paroubka. Ono těch momentů, kdy dochází k útokům na politiky, není málo. Nevybavím si teď, kdy se perou příznivci s odpůrci,“ podotkl.

Dodal, že zatím jde jen o vyhrocené situace, které nevedou k vážným zraněním. „Není to žádný extrém nebo ukázka toho, že bychom měli nějakou násilnou politickou kulturu. Přijde mi to vyhrocené, radikální, ale míra fyzického násilí, která se tady používá, nevede k tomu, že by někdo skončil v nemocnici, nedejbože k úmrtí.“

Aktualizováno o vyjádření předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované