Hlavní obsah

Hrad mlží o Zemanově zrušeném programu. Na střeše zámku pracují dělníci

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Na zámku v Lánech je jeřáb a dělníci opravují střechu. Podrobnosti ale prezidentská kancelář nesdělila.

Reklama

Prezidentská kancelář ve středu zrušila celý prezidentův program. Kvůli technickým důvodům. Reportér Seznam Zpráv je zjišťoval přímo na místě.

Článek

Je čtvrtek, 14:00. Původně měl právě v tento čas prezident Miloš Zeman přijmout na zámku v Lánech kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Jenže čtvrteční program je zrušený. Oficiální stanovisko: technické důvody.

Reportér Seznam Zpráv přímo na místě zjišťoval, co se v Lánech děje. U hlavní brány nestojí hradní stráž, její členové se - v maskáčích a se samopaly - pohybují po areálu zámku.

Po zaplacení vstupného je možné navštívit zámecké zahrady. A také spatřit u zámku jeřáb a dělníky, kteří jsou i na střeše, kteří pracují na jedné z věží.

Jeden z členů hradní stráže reportérovi Seznam Zpráv řekl, že důvod težké techniky na zámku nezná, ale mohlo by jím být zatékání.

Jasná odpověď nepřišla ani od vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře. „Vy nerozumíte výrazu technické důvody?“ reagoval ve čtvrtek na dotaz Seznam Zpráv.

Agentuře ČTK Mynář řekl, že zrušení programu nemá nic společného se zdravotním stavem prezidenta.

„Nehledejme za tím žádné spekulace. Jedná se o technickou záležitost. Není to nic, co by mělo spojitost s panem prezidentem a jeho zdravotním stavem,“ nechal se slyšet.

Rozhovor reportéra Seznam Zpráv s Vratislavem Mynářem

Seznam Zprávy: Dobrý den, bylo by prosím možné sdělit, co si představit pod pojmem technické důvody, kvůli kterým byl dnes zrušen program pana prezidenta?

Vratislav Mynář: Vy nerozumíte výrazu technické důvody?

Seznam Zprávy: Ne, nevím, co konkrétně si pod tím představit.

Vratislav Mynář: Technické důvody.

Důvody zrušení programu nezná ani nikdo z původně pozvaných hostů.

„Pouze technické důvody. Nic více,“ napsal v SMS zprávě kandidát na prezidenta a odborový předák Josef Středula.

„To, co zaznělo v médiích - technické důvody,“ odpověděl na dotaz kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík.

Podrobnosti neměl ani místopředseda Sněmovny a exministr Karel Havlíček (ANO). „Nemáme jiné informace,“ uvedl stručně v odpovědi.

Dcera odbojáře odmítne převzít vyznamenání od Zemana

Prezident Miloš Zeman bude 28. října naposledy udělovat státní vyznamenání. Seznam Zprávy zjistily, že se chystá in memoriam ocenit odbojáře Josefa Mašína a také svého lékaře Miroslava Zavorala. Podrobnosti v článku reportéra Seznam Zpráv Jaroslava Gavendy.

Páteční program platí

Páteční program na Pražském hradě podle Mynáře platí. To má Zeman odpoledne přijmout vítěze soutěže Vesnice roku.

„Zatím to nikdo nezrušil, takže by to mělo být. Nemám žádnou zprávu, že bychom neměli přijet. Máme to mít od 14 hodin,“ uvedl pro Seznam Zprávy starosta Lukavce Tomáš Šenfeldr, který se s hlavou státu potká i příští týden, kdy je plánovaná dvoudenní návštěva Ústeckého kraje.

V pondělí má Zeman navštívit podle programu Ústí nad Labem a Děčín, v úterý firmu Chemotex Děčín a přijet má také do obce Lukavec.

Tento týden se prezident v úterý v Bratislavě zúčastnil setkání prezidentů Visegrádské čtyřky. Na Slovensko letěl vrtulníkem, protože letadlem nemůže cestovat kvůli vyživovací sondě do žaludku, kterou mu lékaři Ústřední vojenské nemocnice v Praze kvůli riziku podvýživy zavedli při loňské hospitalizaci.

Prezidentovy výjezdy do krajů i zahraniční cesty ve druhém funkčním období omezila epidemie covidu-19 a také Zemanův zhoršený zdravotní stav. Kvůli onemocnění nohou používá prezident od dubna 2021 vozík. Loni na podzim strávil 48 dní v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Reklama

Doporučované